hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [東方日報]九巴268C常飛站 乘客有得睇冇得搭 ...
開啟左側

[問題] [東方日報]九巴268C常飛站 乘客有得睇冇得搭

lsc04d11 發表於 2014-9-17 06:05 | 顯示全部樓層

O係呢個站,繁時上車唔使企?咁你既「要求」又過分左……
對上唔到車深表同情。
唔知O個位驚到聲音處理的乘客有否想過其他方法?

有理無理,268C/269C照上,去左大欖隧道先算……
或者「搭平車」,先乘258D/259D或再平D既61X(呢個肯定有位上先…)屯公轉68A,去到元朗,自己再搞掂。
(應該起碼快過要等車一粒鐘的極端情況)

加車?九巴肯既時間,鑽石山都有鐵一程返元朗LU…到時又要減!
C68A 發表於 2014-9-17 07:21 | 顯示全部樓層
我見到好多時部車企左大約20個都唔埋站囉...
pch_yeung 發表於 2014-9-17 09:08 | 顯示全部樓層
平心而論, 永光個站唔算少人, 連同山上天馬苑, 會頂閘嘅路線的確唔少,
下繁西行能保證上到第一班車(不要說有位坐了)的, 大概只有61X, 74A, A29
kay 發表於 2014-9-17 20:54 | 顯示全部樓層

其實繁時好多線都係咁
不過見到運吉要求九巴改善,唔會話"現有服務配合需求"去敷衍
即係承認繁忙時間難上車問題存在,唔似一向作風

要268C加班,似乎綑綁元朗區域重組較化算
世界很簡單 人類很複雜
EV2021 發表於 2014-9-17 21:36 | 顯示全部樓層
除左啟業特車外,
亦都可以考慮於繁時加開短途特車268P/269P,
分別由元朗西和天水圍市中心往返彩虹,專做天馬苑至新蒲崗客,
班次約15分鐘1班。

在268P及269P服務期間,268C及269C來回程不入新蒲崗,直行龍翔道及天橋往返。
KG1428 發表於 2014-9-17 21:37 | 顯示全部樓層
原帖由 pch_yeung 於 2014-9-17 09:08 發表
平心而論, 永光個站唔算少人, 連同山上天馬苑, 會頂閘嘅路線的確唔少,
下繁西行能保證上到第一班車(不要說有位坐了)的, 大概只有61X, 74A, A29
在永光分站
自己試過不少次

按去不同地區而定
258D,259D一定飛站
61X,62X即使上到車必定全程企

去元朗/天水圍未試過
樂仔〞 發表於 2014-9-17 22:03 | 顯示全部樓層

原帖由 lsc04d11 於 2014-9-17 06:05 發表
O係呢個站,繁時上車唔使企?咁你既「要求」又過分左……
對上唔到車深表同情。
唔知O個位驚到聲音處理的乘客有否想過其他方法?

有理無理,268C/269C照上,去左大欖隧道先算……
或者「搭平車」,先乘258D/259D或再平D既61X(呢 ...

258D 259D 同時段根本唔會好得幾多

樓上各位話係九龍灣工業區開 .. 但有無諗過偉業街幾塞 .... 行康德道出先叫好 D
toyl 發表於 2014-9-17 23:31 | 顯示全部樓層
原帖由 yoho 於 2014-9-17 00:17 發表

仲要268C星期六日夜晚南行例企,該時段係開緊15分鐘一班.

朝早南企要企我明,我唔明九巴點解要安排到星期六日南行開15分鐘一班要企,或者朝早968北行要企。

我明有位坐唔係必然,但始終覺得你冇需要賺盡呀。你話268C/968係蝕錢要控制成本我冇野好講,但問題呢兩條線盤數係好喎  

果個時間簡直頭來回到爆!
直頭下一篇可以做新元朗中心/Yoho Town平日早繁及週末假日晚飯時間班班爆棚飛站,一雞幾味啦!

既然269C週末假日晚飯時間無乜客,真係每個鐘抽一班私去大馬路幫手做268C出去賺多筆好過!
Lelouch 發表於 2014-9-18 01:36 | 顯示全部樓層
原帖由 tatl 於 2014-9-17 01:34 發表

其實唔熟呢條線既客路,不過都有類似諗法。

好似 80, 80P / 74B, 74X 既概念,268C借不停鑽石山,黃大仙由觀塘抽車開特別班次,整條P線九龍灣工業區閞幾班車行呢兩個地區入元朗。既可疏導黃大仙人流(分分鐘有位坐),觀塘閞 ...

飛新蒲崗都話ok
但連鑽石山同黃大仙都飛就冇乜意思啦
反正點都要經
EH2674 發表於 2014-9-18 04:01 | 顯示全部樓層

原帖由 樂仔〞 於 2014-9-17 22:03 發表

258D 259D 同時段根本唔會好得幾多

樓上各位話係九龍灣工業區開 .. 但有無諗過偉業街幾塞 .... 行康德道出先叫好 D

係咪應該試下反一一反傳統,下繁試下抽幾班跟E22入觀碼,返天水圍行偉業街
西行
走?

再唔係整新元中<->彩虹特車
強人所難,不可一不可再