hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵能否拒絕執行政府/警方的指令?
開啟左側

港鐵能否拒絕執行政府/警方的指令?

timewater 發表於 2014-9-30 14:33 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

例如前日港鐵應警方要求不停金鐘站。
如果港鐵認為沒有這需要, 能否拒絕警方要求?

如果拒絕了, 警方會否拘捕港鐵主席, 或強行接管港鐵?
s3n370 發表於 2014-9-30 19:11 | 顯示全部樓層
既然係警方"要求"而唔係"下令",我諗理論上港鐵可以拒絕掛?
車站係港鐵物業,入面的設施係港鐵財產。警方進入私人地方、徵用私人財產,物主都有權拒絕啦。除非係警方有搜查令啫。

就算唔認同警方的政治考慮,實際上都未必拒絕配合,自己都要考慮車站入面的情況啦。試想下如果唔封站,在街上的示威者湧入車站暫避,但同時聲援的市民意圖湧出地面,會有乜危機?

本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
DGCNYO 發表於 2014-10-1 00:15 | 顯示全部樓層
不過飛站,做就班人散左,反而到處開場

只能講,結果上只有管制了該處直接人流,但無咩幫助
HU6455 發表於 2014-10-1 01:09 | 顯示全部樓層

或者咁講, 如果呢個世界人人都開始有拒絕執行警方指令既心態, 樣樣野都同警方唱對台, 呢個世界同無警察有咩分別?
h2o 發表於 2014-10-1 01:28 | 顯示全部樓層
警務處只要搵保安局協助,即可要求財經事務及庫務局及運輸及房屋局等出手,一個係大股東,一個係監管方,在情在理其實邊有唔接受。

況且為車站秩序,佢自己都可以封站,何須人指令?
busfunfun 發表於 2014-10-1 09:50 | 顯示全部樓層
無論係理論定實際
公共交通係應該要盡量配合警方行動/運輸署指示
(運輸署有權協調唔同公共交通)
所以唔存在拒絕執行呢樣野
抗命者唔好FF話唔配合會點會點

s3n370 發表於 2014-10-1 10:03 | 顯示全部樓層

原帖由 HU6455 於 2014-10-1 01:09 發表
或者咁講, 如果呢個世界人人都開始有拒絕執行警方指令既心態, 樣樣野都同警方唱對台, 呢個世界同無警察有咩分別?

而家市民都係不滿警方偏頗的政治傾向,有排都未去到事事都唱反調喎。況且唔少示威市民同情收柯打的前線,明白大家其實都係坐埋同一條船。

退一步講,就算真係出現你呢種情況,警方有武器,市民有無?
s3n370 發表於 2014-10-1 12:00 | 顯示全部樓層
原帖由 busfunfun 於 2014-10-1 09:50 發表
無論係理論定實際
公共交通係應該要盡量配合警方行動/運輸署指示
(運輸署有權協調唔同公共交通)
所以唔存在拒絕執行呢樣野
抗命者唔好FF話唔配合會點會點 ...

你都識得講協調而唔係下令啦,事實上運輸署要巴士公司配合,係要巴士公司肯做先得。

多年前應徴過一份政府工,受聘者有機會被派到運輸署。面試時考官問過一個處理巴士站臨時搬遷,要點處理。及後考官解釋佐運輸署唔會貿貿然叫巴士公司做野,巴士公司一封信答翻黎,話阻住佢做生意,你就企佐响度。

雖然理論上係咁,實際上配合警方行動同時,係幫緊運輸機構的運作。自然唔會貿然拒絕。更重要係呢種抗命唔會達到抗命者的目的。

講番樓主呢個情況,警方應該係通知港鐵,上面的環境及他們的步署,叫港鐵諗辦法配合,而唔係直接叫港鐵封站。因為警方都無可能知道港鐵的運作情況。

P.S. 大家只要諗下九城合營的117,一邊停駛,但另一邊繼續有限度服務,就知主導權係邊一面。

SSBT 發表於 2014-10-1 14:08 | 顯示全部樓層
睇下警察要求有無法律依據囉
你有法庭命令,咁咪配合囉
你無, 我唔配合你又吹得我漲咩?

點解要事事配合政府?
香港三權分立, 仲有法律架
無法律依據可以唔做架
=0=
s3n370 發表於 2014-10-20 01:17 | 顯示全部樓層

原帖由 SSBT 於 2014-10-1 14:08 發表
睇下警察要求有無法律依據囉
你有法庭命令,咁咪配合囉
你無, 我唔配合你又吹得我漲咩?

點解要事事配合政府?
香港三權分立, 仲有法律架
無法律依據可以唔做架 ...

似乎仲有一定人有迷思,以為政府講野一定0岩,政府的指示一定要跟從。
如果真係咁,駛鬼有申訴專員、司法覆核等機制?

好似上星期五晚(10月17日)旺角站的安排,MTR Service Update用字係“配合警方行動”,而非“奉警方指示”。
即係安排出入口人流甚至封閉,完全係港鐵自己話事。
星期五晚旺角站出入口安排,曾短時間內多番改動,效率之高唔可能係警察落柯打做到的。

網上見有人質疑港鐵咁做,係幫警方阻止示威者聲援。港鐵封出口或許有同樣的效果。
但諗深一層,如果港鐵真係要幫政府阻止示威者聲援,至起碼要荃灣、觀塘、東涌同東鐵四線停駛先夠。
俾你0係太子、旺角東、油麻地、奧運甚至更遠車站行過去都唔得。

唔駛講咁遠,同日(星期五)早上故障的東涌線,月台堆滿人候車乘客。
港鐵同樣有封大堂往月台的電梯甚至暫時禁止入閘,唔通又同政治有關咩。

講遠D,莫講話警察同港鐵無從屬關係。
就算有從屬關係,上頭可以點處治下屬,都要睇番公司/機構規矩。
做莊權力未必如想象中咁大,其中一個重要原因係防止貪污濫權

舉個例,私煙昨日去中大及港大抗議,並有以下訴求(節錄自明報即時新聞)

「正義聯盟」召集人李偲嫣聯同三十多名市民,前往港大及中大,要求校方交代如何處理在大學任教的佔中發起人戴耀廷及陳健民。

李偲嫣指,戴耀廷及陳健民煽動違法行為,並帶動學生參與,希望校長秉公辦理,如果校長認為佔領行動正確,會令人質疑校長是否佔領行動的同謀。她說尊重學生犧牲學習時間,但指學生無特權,犯法就是犯法。

他們中午到港大般咸道入口請願,要求校長馬斐森及校監梁振英,交代如何處理佔中發起人戴耀廷在港大的教席。他們說,戴耀廷是法律系副教授,但鼓勵違法行動。

唔講到干預學術自由咁高層次先啦,
亦唔講僱主補錢/俾夠通知期就可以叫僱員執包伏咁低層次,

大學並非法庭,無權裁定邊D係違法行為;一來警察未拉,就算拉佐,法庭一日未判,都無罪架喎
即使砌得入,也不一定有任何紀律行動;更多情況係視乎所犯之罪行同工作之關連
更重要係,兩位學者做的,係“公民抗命、以法達義”,係法學不得不讀的課題;
犯唔犯法只係好低層次的討論。
搬番去封站的例子,港鐵諗0既會係安唔安全同做唔做到生意。政治正確?行埋一二面啦

以上論點,稍有常識的都應該知道一二。兩大恐怕都俾唔到一個私煙滿意的答案。
但私煙都夠膽講,可見呢挺言論係大有市場。

政治問題妄圖以法律手段解決,後果9.28在金鐘,以至10.17在旺角完美示範。
或許可以清得一時,但就為未來埋下更大炸彈。
到時直頭好似樓主咁講(非法?)接管港鐵甚至強制港鐵停止營運,又阻止到市民出黎、真正解決問題嗎?