hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 歡迎在旺角乘坐 689 線巴士,前往反帝路 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

歡迎在旺角乘坐 689 線巴士,前往反帝路

Dennis34 發表於 2014-10-16 20:26 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL417 於 2014-10-16 12:18 AM 發表

仲講搞出黎個幾個?
果啲所謂的「和平佔X」,一早已經係28/9完左啦
成個運動已經變左自發行動

雖然,我係支持用「運動」多過叫「革命」 ...

呢單嘢應該係運動,絕不是革命。
香港仲有唔少人連政治以至歷史都唔理解,
唔好話有經歷過真正嘅暴力同真正嘅革命,
連政制上真正嘅民主步伐都行得極為短暫,
加上有好多香港人正正係急攻近利之輩,
無認真思考,只求結果不理過程,
而且有人變得偏激,情況真係令人擔心。

因為急攻近利欠思考嘅人遇上阻礙時,好容易會變成不擇手段,
變成為追所謂公義而做更多不公義嘅事,
到時又有邊個會真正得益呢?邊個會變埋做不公義嘅人?
邊個嘅陰謀會得逞呢?
現在香港唔少嘅問題根源正好就係急攻近利,人人愛不擇手段而起,
大家真係要認真反思,保持高度理性。

九巴AVG=B9之中嘅"病毒"
238X 發表於 2014-10-17 09:13 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 16/10/2014 10:47 發表

以你所見,咁應該又係流邊個 o既血先岩?
我早就有立場,只係想聽下 閤下見解而已。

梗係反佔中、擁中共最落力嗰幾個喇

原帖由 Dennis34 於 16/10/2014 20:26 發表

加上有好多香港人正正係急功近利之輩,
無認真思考,只求結果不理過程

現在香港唔少嘅問題根源正好就係急功近利,
人人愛不擇手段而起,
大家真係要認真反思,保持高度理性。

不擇手段是被迫。
當權者不擇手段、而人民不能不擇手段地
反制和停止他們的行為的話,
那無論怎樣都是死路一條。

第一件事是自己不死。自己死了就甚麼也沒有了。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
LNChickenRice 發表於 2014-10-18 00:28 | 顯示全部樓層
回一回樓上的話:
小弟絕對同意呢種「先由個人開始」
「一身之獨立,之後一國之獨立」(福澤諭吉,一萬Yen 0個位老人家) 0既睇法
(如果一個人連東南西北都唔識分的話...
俾架法拉利、Benz、富豪B9都好啦:
一樣都係要其他人代佢去揸...都係要「靠人」噃...
「一萬Yen」先生正好提出呢個論點:求人不如發憤自強,多學習見識世情的是~)

而家最大0既問題係「商家可以影響中央政府、
年青人想Say Something但係中央政府『聽唔見』(隱性官商勾結)」
仲有「年青人唔想香港重返『貪污盛行』0既1960年代:
有錢人可以行橫行、無錢0既朋友就繼續『自相殘殺』
而造成真正0既社會分裂...不過,中央政府俾財閥『灌茶灌酒』
已經睇唔見年青人所講0既『抗爭』:只係希望病態的社會早日回復正常」0既反感
無地方宣洩(呢點小弟同意范婦人所言)
仲有「愛國」人士亂加0既「勾結外國勢力」指控0既反擊
(民__聯咪又係搵中央政府「干預」特區內政!?)<-年青人見到時局發展之後0既諗法...

如果政府無「施政方便」,而接受同某堆政黨合作的話
今日0既僵局根本唔會出現。
亦唔會有警察同黑社會「同一個槍口」0既滑稽場面...
政府政治中立之下
就無可能出現「偏幫」0既場面
(更加唔會搞出近似「納粹德國」式0既政治生態...)

真係好鬼OT囉,各位版友
小弟都係講返N689 0既0野好d...(哈哈)

可能小弟早年同過馬克斯先生見過幾面(讀過馬克斯主義0者)啦
感覺到「反帝」可能有d「共產黨」味道...(小弟的敏感症狀出現了)
不過,香港0既資本主義都可以稱得上「帝國主義化」
(或者小弟開始明白搞乜鬼嗌起「反帝」呢回事...
原來指0既係特區689王朝...終於笑得出啦...)

不過,臨走之前
好想講一句:N689/689 豬紙0既笑點
唔係個個都Get得到十足...
至少小弟會搞錯0左「反帝」係乜事囉...
(加埋香港人0既政治文化水準真係....
總括一句:「肯睇多少少歷史書的話,唔難搵作者想講0既係乜0野一回事囉...」)

PS 版助:請恕小弟OT太多了
各位,集中返張「豬紙」0個度繼續「笑」啦...
嶺南雞飯老矣 尚能飯否??
AVD1 發表於 2014-10-18 14:32 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2014-10-17 09:13 發表

梗係反佔中、擁中共最落力嗰幾個喇

理性係咁諗,但係老實講死學生死示威者先有用,
倒轉如果死反佔中,班差佬,又或者應該叫梁營班人仲唔出黎發癲拉人。

有學生(廣義小小講即佔中人士)比差佬、反佔中、愛字頭打死的話,
我相信梁振英就算唔落台佢都幾麻煩。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
238X 發表於 2014-10-18 22:57 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 18/10/2014 14:32 發表

理性係咁諗,但係老實講死學生死示威者先有用,
倒轉如果死反佔中,班差佬,又或者應該叫梁營班人仲唔出黎發癲拉人 ...

你說的那些 (愛字頭) 太 small potato 了,
我不是在說他們。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知