hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴682十一月二日起除早繁外延至烏溪沙 ...
開啟左側

[服務調整] 新巴682十一月二日起除早繁外延至烏溪沙

AVW28 發表於 2014-10-23 21:32 | 顯示全部樓層

原帖由 mak5052 於 2014-10-22 11:51 發表
用106P全日,感覺不太好,除非106P南行飛北角,而且來回在哪兒出入東廊?
我暫時只係諗到106P呢個可能性,
當然南行飛北角唔係冇可能既,
跟北行一樣西灣河上落。
(694都係西灣河上落東廊架!)

不過606X全日,我反而更concern 694的情況多d。
雖然694同606X各有不同客源,
但兩者的主要重疊位就在藍田。
若606X全日,北行會比現有694更快到藍田/觀塘

btw,
我支
持606X全日
因為有多一個趕時間的選擇。

(P.S. 壇主,個排版又short左喇!:'(:'(:'(
)

LL3850
jocosben 發表於 2014-10-23 22:14 | 顯示全部樓層
其實106去到西灣河已經足夠
ccicoltd 發表於 2014-10-23 22:18 | 顯示全部樓層
原帖由 mak5052 於 2014-10-23 14:12 發表

仲有可能變兩蚊客買菜線  606X筲箕灣的站位好近金華街, 有D柴灣街坊會在此買菜

往柴斜有更近金華街的 66 系,而且快有二元優惠了。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
LP1200 發表於 2014-10-23 23:11 | 顯示全部樓層

原帖由 AVW28 於 2014-10-22 11:33 AM 發表

估計:
106P全日,但九龍區總站縮落九龍城/紅磡;106縮落筲箕灣/愛秩序灣/嘉亨灣/耀東山。
咁做應該夠車全日拆線而班次又唔會太疏既。不過紅隧和東廊塞車都係隱憂。 ...

睇個樣似係以606X全日換106縮線落筲箕灣或者更短
Lovey Dovey
eric278 發表於 2014-10-24 09:52 | 顯示全部樓層
原帖由 ccicoltd 於 2014-10-23 22:18 發表

往柴斜有更近金華街的 66 系,而且快有二元優惠了。

不過綠小66系不能去到漁灣邨及小西灣
還看香港公交
 樓主| mak5052 發表於 2014-10-24 10:01 | 顯示全部樓層
原帖由 LP1200 於 2014-10-23 23:11 發表

睇個樣似係以606X全日換106縮線落筲箕灣或者更短

不過咁縮106, 我則對8X, 19, 82的承受能力存在疑慮, 吒三條線已難應付原本118, 舊8改線段之客量, 再縮106, 後果不堪設想
如果要調整106, 我會傾向68X模式, 106縮短至耀東, 新增146往返小西灣及黃大仙, 太古城上東廊, 106配車32部, 有條件自我分拆
eric278 發表於 2014-10-24 10:04 | 顯示全部樓層

原帖由 AVW28 於 2014-10-23 21:32 發表
跟北行一樣西灣河上落。

跟北行一樣西灣河上落。

不過606X全日,我反而更concern 694的情況多d。
雖然694同606X各有不同客源,
但兩者的主要重疊位就在藍田。
若606X全日,北行會比現有694更快到藍田/觀塘。

其實694往港島還有藍田山上客支持,除非肯落到藍田站等606X
694一落到筲箕灣道就有分段$10.30,而且西灣河係獨市位
還看香港公交
AVW28 發表於 2014-10-24 23:19 | 顯示全部樓層
原帖由 eric278 於 2014-10-24 10:04 發表
其實694往港島還有藍田山上客支持,除非肯落到藍田站等606X
694一落到筲箕灣道就有分段$10.30,而且西灣河係獨市位
去程就梗係。
而家講緊回程個問題,始終694回程唔入藍田山(入左都唔知點落返將隧),

香港人多數都是睇時間做人,未必會志在果一個幾毫。
就算唔講606X,電車路仲有觀柴紅小!
一樣做到筲箕灣/西灣河去藍田站的乘客。

694的獨市位基本上得去程藍田山去西灣河/柴斜/小西灣,
他所在的服務範圍,唔係比港鐵食左,就係比觀柴紅小食左。
前者時間穩定,後者係下繁有機會搭到d不停站的直達車,
就算由柴鐵碌到落西灣河,一樣比694快到藍田站。

就我個人而言,除非去雞寮,否則都唔會搭694,
而家下繁某幾班實遲開,尤其18:20小西灣開果班。
它已經不再是我趕時間的首要選擇!

如果606X開full day,我係支持,唔駛下下都要駁多程車落柴鐵轉紅小。
趕時間又多一個選擇!
LL3850
JX9097 發表於 2014-10-25 09:54 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW28 於 2014-10-24 23:19 發表
去程就梗係。而家講緊回程個問題,始終694回程唔入藍田山(入左都唔知點落返將隧),
香港人多數都是睇時間做人,未必會志在果一個幾毫。
就算唔講606X,電車路仲有觀柴紅小!
一樣做到筲箕灣/西灣河去藍田站的乘客。

694的獨市 ...

若果返將軍澳要行藍田山的話,可以參考N29走線
(即係出東隧後轉上啟田道,左轉將軍澳道南行,橋底u-turn返北行)
當然,路可以咁行,理唔理想係後話
eric278 發表於 2014-10-29 12:38 | 顯示全部樓層

新巴新聞稿及乘客通告已出
http://www.nwstbus.com.hk/tc/uploadedPressRelease/7425_682_chi.pdf

另外假日由烏溪沙鐵路站頭車會由0600提早至0555(來源:682新豬紙)

還看香港公交