hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 今日680X新巴九巴各走東西
開啟左側

[經歷分享/報告] 今日680X新巴九巴各走東西

GL3789 發表於 2014-10-14 22:53 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

事緣係咁,有一班人(超過50人)係永吉街等680X,由6點半等到7點半都無車,其間已經有無數架948埋站
開始有人打去新巴九巴,新巴話已經開晒車,九巴都話開晒車,可能塞車
點知問兩問九巴話D車行晒東隧,個熱線員應承話會派車接載受影響乘客,最後有無大家明喇

咁我行去交廣搭681 SW6XXX,據九巴師傅表示當晚681回唔切車,十架車得番兩架行,可能因為咁680X改行東隧食番D客
2100見到680X RH8025係灣仔消防局上客(無睇錯,係夜晚9點)
係一個燈位,其間師傅同680X師傅傾計,原來新巴時段680X仍然行西隧,九巴就行東隧
(差D怪錯新巴,新巴係5點15分既通告係寫行西隧)

但係網上8點鐘既九巴通告仲寫680X行西隧,睇見都扯晒火

究竟九巴有無權私自更改路線,還是所謂路線經運輸署協調係子虛鳥有?
雖然金鐘道開晒,但兩間公司兩種唔同做法
對於九巴沒有及時對外通知,事後仍然不知悔改,本人表示極度遺憾
kmb71k 發表於 2014-10-15 01:35 | 顯示全部樓層
我想知道九巴點"事後仍然不知悔改"法, 願聞其詳
以上回應,是否可行?是否合適?
lsc04d11 發表於 2014-10-15 05:58 | 顯示全部樓層
今晨0530九巴改道PDF,680X往新界方向行西隧……
城新一樣。

之前101X都見過九巴同城新既新聞稿有唔同,一個話行紅隧,一個話行西隧。轉黎轉去,有時又新增班次,有時又話取消番,真係好難令人適應……
h2o 發表於 2014-10-15 07:16 | 顯示全部樓層

如果真係有需要就試下打熱線問啦,呢段日子我都打過幾次俾九巴,有兩次等到十幾分鐘都等到有人答問題。不過聯營線最好都係搵實際開車間公司問
ccicoltd 發表於 2014-10-15 08:06 | 顯示全部樓層
原帖由 h2o 於 2014-10-15 07:16 發表
如果真係有需要就試下打熱線問啦,呢段日子我都打過幾次俾九巴,有兩次等到十幾分鐘都等到有人答問題。不過聯營線最好都係搵實際開車間公司問

一般乘客可能知道平常坐的那班車由誰營運,但下一班的「實際開車間公司」根本不會知道。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
FD_8592 發表於 2014-10-15 08:24 | 顯示全部樓層
今日既版本都仲係行西隧
尋日樓主聽到九巴班次行東隧會唔會係受軒尼詩道塞車影響而臨時改?

對事mode 尋日一開番金鐘道,新城就第一時間將d 車行番哂落去 結果就變左巴士版既佔領金鐘 係mot 開既96x 都幾個版本
我有個fd 1950 係灣仔駱克道街市西行 拉手制拉左半粒鐘都未去到菲林明道燈口....
drbean7218 發表於 2014-10-15 08:53 | 顯示全部樓層

原帖由 GL3789 於 2014-10-14 22:53 發表
事緣係咁,有一班人(超過50人)係永吉街等680X,由6點半等到7點半都無車,其間已經有無數架948埋站
開始有人打去新巴九巴,新巴話已經開晒車,九巴都話開晒車,可能塞車
點知問兩問九巴話D車行晒東隧,個熱線員應承話會派車接載受影 ...

尋晚1830 我都嘗試在砵甸乍街等車, 現場680X(往馬鞍山) 臨時站牌已被移除, 我又找不到新巴/ 九巴職員問。  所以, 我等了一陣就走了返香港站搭MTR去奧運站。

今朝坐返九記頭車, 仍然跟通告行西隧。

不過, 九記放工咁的安排, 真是不好搞我。  最麻煩是好難等車及我不知你出不出足車? 它上星期五及剛剛星期一晚的出車是 17:55-> 18:20/18:30。680 個order 遲開我明白, 因為要等有車上一個單返入利安先有車踢出去中環,  但是18:05班車?

其次, 就算有車到, 仲要上車問司機是不是行西隧? 行西隧都還好, 但如果司機話東隧的, 變了浪費自己時間。
VA54-HN8897 發表於 2014-10-15 09:30 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2014-10-15 05:58 發表
今晨0530九巴改道PDF,680X往新界方向行西隧……
城新一樣。

之前101X都見過九巴同城新既新聞稿有唔同,一個話行紅隧,一個話行西隧。轉黎轉去,有時又新增班次,有時又話取消番,真係好難令人適應…… ...

101X 西隧版初期好似話因為冇事前通知另一家公司同運輸部門,所以最初九巴自己做101X係行西隧,到新巴恢復101X 班次時新巴行紅隧,九巴行西隧,
然後發現不一致之後改返用紅隧,一日後按塞車情況經正式溝通改返用西隧

不過,呢D 時勢亂就在所難免,o個堆同原有路線行車方向/客源完全唔同o既線,最好都係按返最後通告辦事,咁無論乘客定卡佬都清楚少少

樓主| GL3789 發表於 2014-10-15 10:02 | 顯示全部樓層
原帖由 ccicoltd 於 2014-10-15 08:06 發表

一般乘客可能知道平常坐的那班車由誰營運,但下一班的「實際開車間公司」根本不會知道。

680X港澳碼頭開:
1745/1755 新巴
1805/1820/1835/1850/1905九巴

知道又如何? 係事前知道金鐘道開番,1730已經打去九巴問,佢話仍然行西隧
1900前打俾九巴熱線員話可能塞緊車未到
1930打去就話唔行西隧,又話會派車接載受影響乘客云云,最後當然無出現喇

原帖由 FD_8592 於 2014-10-15 08:24 發表
今日既版本都仲係行西隧
尋日樓主聽到九巴班次行東隧會唔會係受軒尼詩道塞車影響而臨時改?

對事mode 尋日一開番金鐘道,新城就第一時間將d 車行番哂落去 結果就變左巴士版既佔領金鐘 係mot 開既96x 都幾個版本
我有 ...

今日早繁安排我唔清楚
但尋日下繁九巴所有680X班次都行東隧
我傾向相信師傅所講681回唔切車要680X補上

不過今日九巴通告依舊係來回程行西隧
我諗各位今日都唔好係砵典乍街/永吉街/皇后街/西隧呢4個站等680X喇

drbean7218 發表於 2014-10-15 10:41 | 顯示全部樓層

原帖由 GL3789 於 2014-10-15 10:02 發表

680X港澳碼頭開:
1745/1755 新巴
1805/1820/1835/1850/1905九巴

知道又如何? 係事前知道金鐘道開番,1730已經打去九巴問,佢話仍然行西隧
1900前打俾九巴熱線員話可能塞緊車未到
1930打去就話唔行西隧,又話會派車接載 ...
今朝680X繼續行西隧。
但我不明白680X 如何補681? 大家時段不同,  680X下繁開車時段, 681就變了城巴時段。681 再回返九巴時段要去到19:39。