hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴91R試辦期將於10月26日結束
返回列表 發新帖
開啟左側

九巴91R試辦期將於10月26日結束

lsc04d11 發表於 2014-10-27 20:00 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 27-10-2014 06:17 PM 發表

51R 反而係值得出現,
始終 R 線可以屈多幾蚊,對於 51 個營運情況都叫有小小幫助。

51R 如果假日服務的話,51 就應該起假日唔服務,
谷班乘客坐 51R(又或者其實即係類似 NLB 咁收假日價)。 ...
假日黎計,如果51既15分鐘時段真係準,錦田人出荃灣用佢,都方便或快或平過251a/b轉欖隧車
錦田人已夠慘,仲要51r??
51R係可以,但可能做葵芳至上村,或城門谷至上村好屈d......

原帖由 EX-TL 於 26-10-2014 03:51 PM 發表
可能之後次次都用試辦期去開, 鍾意就試三個月至半年, 唔鍾意唔開又得.

至於5R, 以假日線客量嚟講, 比較一般路線假日客量又唔係話好差, 個試辦期係一早定好, 過試辦期同客量無關. ...

講番91R線,我覺得九巴好聰明,蝕3個月既試用期,都仲有賺!
1. 開91R時,將91調整了班次,其實都叫疏左。宜家取消91R,91?當然繼續呢個「定點班次」
2. 開R線,收唔番91轉軑客既乘客量,個「營業額」都叫做高D。又唔使俾91R<-->九巴線既轉乘計劃。
3. 試水溫都唔錯,真係賺就可以keep
4. (跟1)即使91R取消後,發覺要加密番91,公關上佢會話「加密班次」,其實都係去番之前既班次,但個公關效果出左黎。
(呢個道理,我琴日都發現,惠康出前一丁$29.9/9件,有九折,百佳$26.9/9件。其實價錢一樣,如果買夠90包,惠康貴一毫子呢……但惠康真係冇哂貨,百佳?大把貨係揀 公關野真係好重要)

castanopsis 發表於 2014-10-27 21:08 | 顯示全部樓層
91R實在開得太遲
好多時見成個清水灣都係遊人
班91R先喺將軍澳開車慢慢碌入清水灣
不過有條797R做前科,大家都看淡條線
條91R試辦期後即消失實在不讓人感到意外,回程偶爾執到雞已經算係咁

至於99R掠水線,都係回程執雞啦,執執下有時都唔少客
西貢總比清水灣旺.....
HR1377 發表於 2014-10-27 22:04 | 顯示全部樓層
原帖由 BlackBird 於 2014-10-26 21:19 發表
樓主唔講真係醒唔起有條錦既線
但係91R客量都唔會好得去邊.....

91R與小巴103M直接競爭,價錢貴過綠小,很多乘客去哂搭綠小。
samson5007 發表於 2014-10-30 22:09 | 顯示全部樓層

網上仲未刪除91R!
lsc04d11 發表於 2014-10-31 05:54 | 顯示全部樓層
原帖由 samson5007 於 30-10-2014 10:09 PM 發表
網上仲未刪除91R!

連將軍澳區站牌都仲有啦……
「將軍澳鐵路站」只有91R既站柱(唔係鑲死落地O個隻)仍然在此!
syp 發表於 2014-10-31 07:48 | 顯示全部樓層
原帖由 ccicoltd 於 2014/10/26 19:15 發表
運輸署通告數天前已經出了,只是沒有人提及。
http://www.td.gov.hk/tc/traffic_notices/index_id_39843.html

另此處提及十月三十日至十一月二日都有 5R。

咁講即係 11 月 2 日後就暫時唔會再開 5R 嗎?
下一站係西營盤
ccicoltd 發表於 2014-10-31 07:59 | 顯示全部樓層

原帖由 syp 於 2014-10-31 07:48 發表

咁講即係 11 月 2 日後就暫時唔會再開 5R 嗎?

5R 再度續命:
http://www.kmb.hk/tc/news/press/archives/news201410282127.html
「另外,為方便市民來往啓德郵輪碼頭及牛頭角站,由2014年11月8日至2015年1月25日,九巴將加強5R特別線服務,5R特別線的服務時間為星期六、日及公眾假期,早上11時至晚上7時,每30分鐘一班。」
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
EX-TL 發表於 2014-10-31 08:31 | 顯示全部樓層
原帖由 samson5007 於 2014-10-30 22:09 發表
網上仲未刪除91R!
九巴係話試辦期過, 唔係取消, 亦無話唔再開.
lsc04d11 發表於 2014-10-31 08:37 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 31-10-2014 08:31 AM 發表
九巴係話試辦期過, 唔係取消, 亦無話唔再開.
即係61u咁???到適合時節改班次再試過?
EX-TL 發表於 2014-10-31 08:42 | 顯示全部樓層

原帖由 lsc04d11 於 2014-10-31 08:37 發表
即係61u咁???到適合時節改班次再試過?
好似之前板友話以前(廿年前)條91R咁有線冇車幾年都得.