hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴68E,68M,69M,264M,265M,265P,269M,276,276P,B1重組 ...
開啟左側

[服務調整] 九巴68E,68M,69M,264M,265M,265P,269M,276,276P,B1重組消息

capricorn 發表於 2014-11-6 18:01 | 顯示全部樓層

原帖由 chunhungsun 於 2014-11-6 13:23 發表
主打元朗客就得la,事關元朗人唔識用大欖隧道轉車係事實
邊會唔識用,我有個住元朗嘅朋友話其實等多陣直去的車比去轉車站轉車唔會有乜分別
jonathanngan 發表於 2014-11-6 18:48 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2014-11-6 15:59 發表

既然區議會都放過264m﹐那便不用我們去想坐什麼車去濕地公園了。

計我話﹐去濕地公園的話﹐坐鐵啦。
如果在九龍區出發﹐可考慮使用西鐵南昌-屯門日票﹐可以順便去埋流浮山﹐以至屯門行商場﹐龍鼓灘睇日落 ...

你一日做到咁多野既
rkkwan 發表於 2014-11-6 19:11 | 顯示全部樓層
原帖由 capricorn 於 6/11/2014 06:01 PM 發表
邊會唔識用,我有個住元朗嘅朋友話其實等多陣直去的車比去轉車站轉車唔會有乜分別

當你見到非繁大馬路D人死等唔知幾時有嘅264M而唔上68M去欖隧,又或者廿卅人沿龍翔道死等唔知幾多班車先上到嘅268C而唔上有空位嘅269C,或者雨傘前旺角至深水埗寧企68X都唔坐69X/265B嘅⋯⋯我覺得有「太多」元朗人唔識、唔肯、或者唔敢去轉車。未必係多數,但數目真不少。
lsc04d11 發表於 2014-11-6 19:34 | 顯示全部樓層

原帖由 rkkwan 於 6-11-2014 07:11 PM 發表

當你見到非繁大馬路D人死等唔知幾時有嘅264M而唔上68M去欖隧,又或者廿卅人沿龍翔道死等唔知幾多班車先上到嘅268C而唔上有空位嘅269C,或者雨傘前旺角至深水埗寧企68X都唔坐69X/265B嘅⋯⋯我覺得有「太多」元朗人唔識、 ...

所以九巴先從268B做起,只服務一小時,睇你會唔會識改搭269B,去欖隧先轉。
可惜……相信呢批客都係寧願轉戰鐵路。

算吧啦……有時$2客或不太記得咁多路線既長者客,我唔怪佢地。但係……總之,我就唔明點解科技發達左,人類識窿路搭車既能力反而少左。
拾顓豭 發表於 2014-11-6 20:05 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2014-11-6 19:34 發表

所以九巴先從268B做起,只服務一小時,睇你會唔會識改搭269B,去欖隧先轉。

算吧啦……有時$2客或不太記得咁多路線既長者客,我唔怪佢地。但係……總之,我就唔明點解科技發達左,人類 ...

再講, 去到時至今日, 268B 排隊站牌上寫明開車時間, 星期一至五中段喺元朗仍不時見有盲毛等呢條綫,
可想而知

不過, 279x 都算惡等, 有時死等 264M (開足車的話) 真係唔差得遠, 頂多慢 5-10 分鐘
ccchhhuuunnn 發表於 2014-11-6 20:09 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2014-11-6 19:34 發表

算吧啦……有時$2客或不太記得咁多路線既長者客,我唔怪佢地。但係……總之,我就唔明點解科技發達左,人類 ...

係啲乘客轉戰鐵路先, 至會268B削到而家咁嘅情況
無謂倒因為果
就算全日服務嘅269B都係疏, 再玩轉車,
唔係無人咁做, 但少之有少

元朗大馬路(除咗去葵涌同268B之外),天水圍市中心/南所有直車全部覆蓋
呢兩度嘅人搭慣曬直車, 唔慣你轉黎轉去
兼且無唔似屯門好多時有n飛
大欖轉車站主要都係比天北,元朗南,高埔,錦田,北區等人用
唔似屯門咁分散,兼「被轉車」的RDP,一開轉車站無耐已經train到唔少乘客,叫N飛轉N飛
chunhungsun 發表於 2014-11-6 21:38 | 顯示全部樓層

依個方案最令我唔鐘意的地方就係未解決繁時968的問題
968去程由早到中午差不多班班要企位,甚至爆車。星期日仲勁,係元西未開車就坐滿晒賓妹同自由行;繁忙時間回程方向就唔洗講,由金鐘打後個d站都唔洗上咁濟。
元朗人的習慣(唔識轉373a)再加上968班班爆咪搞到d人唔知等到幾時先上到車。
其實我支持王議員所提出分拆968,而加1車真係無咩作用
GCx468 發表於 2014-11-6 21:56 | 顯示全部樓層
原帖由 nick0102 於 2014-11-6 15:12 發表

我諗967 都應付到既 如果只係應付濕地公園既乘客
呢個區域性重組後濕地公園會有E34A服務,應該都會密過264M,兼且唔入元朗!

經欖隧巴士既遊客可以轉車站比$9.1轉[size=14.3999996185303px]E34A ; 倒轉方向搭E34A平過967 $7.5!唔願意行多幾步就係要付出多D$!
[size=14.3999996185303px]如果由青衣出發,全程保鐵都唔係最好!可以搭279X/68E > 1) 265M---276B/LRT   2) 69M/69X/269B/269C---LRT 由長安/發/亨/宏/康出發去濕公就更適合搭巴士

GR1473 發表於 2014-11-6 22:03 | 顯示全部樓層
toyl 發表於 2014-11-6 22:09 | 顯示全部樓層

原帖由 rkkwan 於 2014-11-6 19:11 發表

當你見到非繁大馬路D人死等唔知幾時有嘅264M而唔上68M去欖隧,又或者廿卅人沿龍翔道死等唔知幾多班車先上到嘅268C而唔上有空位嘅269C,或者雨傘前旺角至深水埗寧企68X都唔坐69X/265B嘅⋯⋯我覺得有「太多」元朗人唔識、 ...

晨早龍翔道搭車入元朗班客都醒,基本上268C/269C都唔密得去邊。
如果269C嚟先大家都會上,咁樣後面268C最多只係坐滿,調轉268C嚟先的話永光會上到頂閘。
去到欖隧兩條線其實都有40幾人落車,269C會更多。