hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 將荃線好可能名花有主?
開啟左側

[服務調整] 將荃線好可能名花有主?

dennis28a 發表於 2014-11-16 02:46 | 顯示全部樓層

原帖由 transbus 於 2014-11-16 01:35 發表
因為某些將軍澳人製造敵我矛盾, 指控"觀塘區就係原罪"!

只怪新一代將軍澳人,
完全無視當年將軍澳點去利用觀塘區資源發展成個新市鎮出黎。

咁觀塘區係唔係要投訴將軍澳搞到搭地鐵去中環轉多程車加無位坐?
點解 296A/98A/102 要塞爆觀塘道車流量?

最重要係,九巴係用緊東九龍既資源去做起成個將軍澳巴士線,
唔好講到將軍澳資源只限將軍澳用,明明同一塊餅分出黎,就當晒自已大晒。
係唔少人字典入面,將軍澳係東九龍一部份,只係地理上強行要當係新界區。
惡意回復是不道德的行為。
dennis28a 發表於 2014-11-16 03:00 | 顯示全部樓層
原帖由 GW5878 於 2014-11-16 01:55 發表

咁又的確有堆地方差過將軍澳
新界東部計,
天平果邊成日話冇資源,皆因資源去左華明果邊
馬鞍山經大老山公路出市區(不經沙田醫院)路線少到一個點呢...
沙田大圍都有一堆線兜區內兜到傻
大埔叫比較好,不過有火車地區巴士資源分得極少

咁將軍澳得坑口一區路線陪兜又真係未算最差
只能怪新界東西鐵轉車麻煩,較多市民乘搭兜路巴士線(只要唔係好似將荃咁天荒地老都未出到城就ok)

當年將軍澳北交通算係咁,的確要多謝九巴。
我唔敢講將軍澳交通好,係有好多地方不便(例如慢)。

係地鐵通車前,最少大部份屋邨都有以下幾條線:
1. 出觀塘/藍田 93A/93M/95M/98A/298/296A 線
2. 出九龍西既 98C/296C 線
3. 出油尖既 95/98D/296D 線

你考慮下一個屯門小區,又或者沙田山區,你有車出到九龍算好,
屯門可以全日車去觀塘咁多年都夠膽死,一個區區將軍澳算係咩?
惡意回復是不道德的行為。
S3BL100 發表於 2014-11-16 05:16 | 顯示全部樓層
原帖由 CTB690 於 2014-11-15 23:11 發表
係將軍澳區議會講要觀塘區都抽車開將荃先會考慮俾條線經秀明道.同埋如果行經秀明道唔係觀塘區抽車,唔通係油尖旺抽車?唔好忘記係觀糖區係要將荃行秀明道. ...

1. 而家係咪西貢區議會的意見有法律效力先?到底係運吉定區議會先係最後話事人?唔好撈亂囉

2. 而家係咪只要唔係由觀塘抽車,就一定唔俾行秀明道四順先?年尾鐵路通車,如果係新城投到,邊個區會有車剩?
由果個有車剩的區抽返來的資源,都唔俾擺落觀塘山?果D資源憑咩一定要擺落將軍澳?

又回顧返下歷史,請問大大當年 796X 兩邊延長,加左兩架(定三架?)車落去,係由咩區抽返來的?
如果你的抽車論係成立的話,將軍澳係咪應該有條新巴線收檔,將幾架車還返俾港島?
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2014-11-16 05:27 | 顯示全部樓層

原帖由 GW5878 於 2014-11-15 23:42 發表

九記想做條線就等同新創建唔想做條線嗎?

再者,投唔到都係件好事,
90分鐘行車有30分鐘係白兜路冇人搭,又多山維修費皮費都唔低,條線我就唔相信有錢賺啦

以前692日日燒錢,而家只係叫你讓少量38/40/42c客過對家就可以止左692蝕,條數九巴一定識計既

(當然九巴梗係想692取消將荃又唔開啦,但世事邊有咁完美 )

就算38/40/42c冇左批客,
咪整個重組囉,3條線各抽少少車順手將40p全日左去.

你以為九巴好想用 692 換將荃架?佢地本身係諗住用山上蝕錢線換將荃架,692 取消果幾架車收起佢唔好?
如果唔係運吉出術,你地坑口將南根本都無份用

唔好唔記得,將荃行山的定線,係九巴設計出來的,同埋 692 已經止左蝕啦,幾時有人講過九巴唔想做將荃?

將荃係咪蝕錢係一件事,但係就算蝕錢或者收支平衡都好,
對比起將東九荃葵的肥肉割左一大舊俾新城,邊樣比較著數,無人答到囉…
就算蝕住來做,分分鐘好過割讓領土俾人,自己蝕得仲多…

你自己本身有 bias,九巴做就會蝕錢,咁新城又唔會?點解佢地又想投條線來做?

同埋 38/40/42C 就算無左批客,主要都係上繁往新界,下繁出觀塘,但係反方向依然係咁爆,邊度抽車俾 40P 全日?
S3BL100 發表於 2014-11-16 05:34 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2014-11-16 03:00 發表

當年將軍澳北交通算係咁,的確要多謝九巴。
我唔敢講將軍澳交通好,係有好多地方不便(例如慢)。

係地鐵通車前,最少大部份屋邨都有以下幾條線:
1. 出觀塘/藍田 93A/93M/95M/98A/298/296A 線
2. 出九龍西既 98C/296C 線
3. 出油尖既 95/98D/296D 線

你考慮下一個屯門小區,又或者沙田山區,你有車出到九龍算好,
屯門可以全日車去觀塘咁多年都夠膽死,一個區區將軍澳算係咩?

屯門有左轉車站之後,相對已經算係正常。

相比之下,望下荃葵…有幾多個小區係無全日車去尖沙咀,甚至無全日車去亞皆老街以南的?
又有幾多個小區無全日車過海,無全日車去觀塘,搞到日日倒巨量乘客落 M 線或小巴轉地鐵?

將軍澳山下已經算係好幸福,鐵路站附近竟然可以有條村巴 296D 只做佐敦尖咀,非繁又無咩客。
(反而無鐵路的山上,都係無全日尖咀線)
以今時今日的大環境,296D 呢類全日線根本唔應該存在,資源同尖咀配額應該分俾其他區先係…

實在太多人身在福中不知福,當然我知道將有鐵路地區的過剩資源,調去無鐵路地區,紓緩地鐵擠迫,
在某d人眼中係十惡不赦。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
S3V1742C + 1 荃葵:(:(:(

查看全部評分

FBI2 發表於 2014-11-16 08:27 | 顯示全部樓層

回復 75# 的帖子

296D非繁真係唔掂? 不如得閒實地睇下先啦
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
FBI2 發表於 2014-11-16 08:29 | 顯示全部樓層

據知將荃線兩條線預計都是同一間公司做,梅花間竹提供一班經秀順,一班不是秀順的服務,但最終如何協調服務,暫時不清楚.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
kmb71k 發表於 2014-11-16 09:00 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2014-11-16 08:27 發表
296D非繁真係唔掂? 不如得閒實地睇下先啦

尚德果邊真係村巴式服務
296/796系剩係服務一個尚德區就已經出公路
好多地方都恨唔到

原帖由 FBI2 於 2014-11-16 08:29 發表
據知將荃線兩條線預計都是同一間公司做,梅花間竹提供一班經秀順,一班不是秀順的服務,但最終如何協調服務,暫時不清楚.

將荃線唔係半粒鐘一班咩?
咁秀順咪要等成粒鐘至有車搭?
以上回應,是否可行?是否合適?
CTB690 發表於 2014-11-16 09:08 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb71k 於 2014-11-16 09:00 發表

尚德果邊真係村巴式服務
296/796系剩係服務一個尚德區就已經出公路
好多地方都恨唔到

將荃線唔係半粒鐘一班咩?
咁秀順咪要等成粒鐘至有車搭? ...
其實有冇可能學a29同e22a咁聯合班次?
Snoopy@FB8617 發表於 2014-11-16 10:51 | 顯示全部樓層

回復 76# 的帖子

平日實地考察就真係唔覺296D有幾掂
吊住條命都仲得既
同萬惡不赦比既219X都係差不多甚至仲差少少
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過