hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 邊個會話俾司機聽即日點樣改動?
開啟左側

[問題] 邊個會話俾司機聽即日點樣改動?

lsc04d11 發表於 2014-11-17 13:43 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今日請左假,有全月通的我終於有機會搭下261B線。
(其實,原本諗住改道往中央郵政局的年代,搭252B同261B都一樣,但上星期見改行番彌敦道,我想去一去西隧,故選搭261B)

點知,出到上海街,行哂成條,轉往佐敦道-->廣東道,竟然行番N日前既改道,不過到我落車時(近佐敦道),司機竟然話「咦?頭先清真寺已經係總站喇BO」
我就真係講,「你咁樣改道既話,唔係郵政局總站咩?」
之後我再講「其實你都行錯左啦,行番彌敦道好耐啦」

佢真係一頭霧水,開頭仲話「O個D尖沙咀線JE,呢條261B 喎!」
我就話「252B,259B,259C,261B,267S都一樣,行咸美頓街轉入彌敦道嘛」(老實講,因為我唔清楚咸美頓街係邊條,如果唔係我一定一早落車問司機…)

故事就講完了,我想問,有冇人通知司機今日點樣改動?或者問,改左至少一個星期都冇人通知佢?而261B其實係咪每日都係同一司機?點解可以冇乘客提醒?就算係,在九龍公園徑時,我都見過對面有架259B往九龍站,冇同事提一提醒?

P.S. 在豪景花園見到有人追車不成功,在浪翠三期見到有人想上又唔識呢條261B……奇怪的港人……
講番客量,唔知係咪與佔領有關,我住車頭,但樓梯前8個都仲有4個位……
冇佔領既話係咪應該爆哂? 16分鐘就由三聖到浪翠園三期,在青公(黃金至大欖段)爬頭爬左1架962,1架962S,2架52X……極快!

shakugan2005 發表於 2014-11-17 15:49 | 顯示全部樓層
1. 曾經有一段時間(最少兩星期左右)通告上寫係252B/259B/259C/260B/261B/267S通通行西九龍走廓, 落到尖沙咀再用彌敦道北行上番中郵咁停站, 但我日日搭佢地其中一條線只係剩係得一日係咁行, 其餘日子全部用上海街停36B各站, 報站機有時仲出埋「特別改道... 下一站係弼街」等等

2. 彌敦道北行咁停站就252B/259B/259C/260B/261B/267S一樣, 但依家259B/261B係會入九龍站

3. 我唔知有冇人通知車長今日點樣改動, 但我覺得好多車長都一頭霧水, 搞搞下就鐘意點行就點行, 停到旺角/尖沙咀就算, 曾經見過有車長係公路前尾站停低架車打電話去唔知邊度求救, 上面班人好似都係一頭霧水, 車長因為要開車所以冇等落去

4. 臨時改道前應該係同一個車長(60M柯打), 但依家好似亂哂龍咁, 我搭開果班車差唔多日日唔同車日日唔同人, 而你影果架車都唔似係60M或60M特見

5. 261B果班車係有架0735開既252B貼住係尾, 我唔會覺得有人會由三聖到小欖唔上平D又睇落快D既252B而上261B, 而三聖到小欖去深井就有52X(依個鐘數52X最密, 根本未輪到261B果一班車), 所以三聖到小欖一路飛站好正常, 反而深井少左客就似關改道事, 個個都驚弓之鳥走哂去或接駁車再保鐵, 58X/59X感覺上都好似少左好多人

(PS: 架車大約幾點到旺角? 0735果班252B就大約0820~0825左右到旺角, 唔知落深井既261B會差幾多)
 樓主| lsc04d11 發表於 2014-11-17 16:09 | 顯示全部樓層
8:11轉入上海街,8:23到柯士甸西路交界

青公黃金一帶飛站,n年前乘962B都試過,好正!

通告黎計,我都記得有一段時間係行西九龍走廊-->廣東道-->彌敦道北行
但亦都有一段時間上海街-->廣東道-->彌敦道北行

但宜家通告係上海街-->咸美頓街-->彌敦道原線。
(我就係因為想去九龍站,先至搭261B唔搭252B,點知都係……)
capricorn 發表於 2014-11-17 19:42 | 顯示全部樓層

當架車去到咸美頓街口,如冇意外會睇到巴士改道牌掛在路牌下