hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) MOL APG 安裝進度跟進
開啟左側

MOL APG 安裝進度跟進

wingfai19942008 發表於 2016-10-14 08:05 | 顯示全部樓層

13/10/2016:

STW P2 (21.5/40)
CIO P2 (20/40)
SHM P2 (35/40)
HEO P2 (23.5/40)

STW P2

STW P2

CIO P2

CIO P2

SHM P2

SHM P2

HEO P2

HEO P2

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
marcowong1011 + 1 + 10 多謝分享

查看全部評分

shinobu 發表於 2016-10-21 11:46 | 顯示全部樓層
HEO 小UPDATE (冇相)

P2 已安好25對門

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由

查看全部評分

shinobu 發表於 2016-10-28 03:35 | 顯示全部樓層
HEO P2 20161027

評分

查看全部評分

wingfai19942008 發表於 2016-11-4 00:04 | 顯示全部樓層

3/11/2016:

STW P2 (25/40)
CIO P2 (24.5/40)
SHM P2 (36.5/40)
HEO P2 (25.5/40)

報告完畢

STW P2

STW P2

CIO P2

CIO P2

SHM P2

SHM P2

HEO P2

HEO P2

評分

查看全部評分

shinobu 發表於 2016-11-6 01:12 | 顯示全部樓層
20161105 Update

HEO P2: 26.5 對門

shinobu 發表於 2016-11-19 03:52 | 顯示全部樓層

截至20161118, HEO P2 已安裝29.5 對門

評分

查看全部評分

樓主| marcowong1011 發表於 2016-12-16 13:52 | 顯示全部樓層

HIK
P2: 正在安裝月台幕門驅動組件

過去個零月進度比較慢, 或者同收車後要留翻條軌試8 卡車有關
TAW
P3/4: 已拆TAPL

CKT
P1: 已安裝APL
P2: 正安裝管線槽

STW
P1: 已拆TAPL
P2: 33.5?

CIO
P1: NOC
P2: 34.5, 已拆TAPL

SHM
P1: 1.5 (taw) 1.5 (wks)
P2: 40 (完成), 已拆TAPL

TSH
P1: 20 (NOC)
P2: NOC

HEO
P1: NOC
P2: 32.5, 已拆TAPL

MOS, WKS: NOC

係開放擴建部分之前, 裝咗嘅TAPL 有12 個
而未裝APL 嘅頭/尾端牆櫃又有12 個
依家拆落黎嘅TAPL 裝翻落頭/尾端牆櫃就剛剛好
唔知龜龜係咪想慳翻D APL 呢
Off topic: 兆康站正將指示牌更換成東涌線款式, 月台升降機及其中一塊樓梯指示已換

alexleechaksum 發表於 2016-12-16 20:06 | 顯示全部樓層
marcowong1011 發表於 2016-12-16 13:52
HIK
P2: 正在安裝月台幕門驅動組件

其實到底裝閘門定幕門
之前招標話顯徑係裝幕門
之後過咗一排就話裝閘門唔裝幕門
宜家好似Confirm咗無冷氣同裝閘門

港鐵好似無公開講
唔知最尾係點
 樓主| marcowong1011 發表於 2016-12-16 21:17 | 顯示全部樓層
alexleechaksum 發表於 2016-12-16 20:06
其實到底裝閘門定幕門
之前招標話顯徑係裝幕門
之後過咗一排就話裝閘門唔裝幕門

龜龜除咗係資格預審邀請中提到裝PSD 之外, 就暫時冇第二個公開嘅說法

同埋留意翻, 最早「傳出」會裝APG 嘅地方, 相信係最近放流料嗰個fb page
(留名睇佢地收到風之後仆住去影相, 然後話開放式車站裝PSD 傻的嗎)

而我自己一開始就有根有據地話會裝PSD:
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... =881211&pid=3266449

依家裝緊下圖紅圈嘅嘢:
(source: http://www.mtr-southislandline.h ... nity/15/let/ppt.pdf)

有時間的話去遊轉車河, 親自望下就知誰是誰非~
alexleechaksum 發表於 2016-12-17 00:26 | 顯示全部樓層

marcowong1011 發表於 2016-12-16 21:17
龜龜除咗係資格預審邀請中提到裝PSD 之外, 就暫時冇第二個公開嘅說法

同埋留意翻, 最早「傳出」會裝APG  ...

好啦
其實俾好多資訊搞到混亂曬
都唔知啲資訊係來自邊度/邊個人
(同埋完全唔記得同Marco師兄啲之前已經討論過呢個問題 真係唔好意思...)

我都記得裝幕門呢個講法係來自MTR自己嘅招標/資格預審
係唔知點解之後唔同地方有唔同版本
(Btw 內地論壇香港版有資料話喺19/12立法會會議有講過裝閘門同唔設冷氣,未知詳細情況係點,不過冷氣同閘門定幕門其實無必然關係嘅)
另外,港鐵沙田至中環綫網頁中嘅工程合約(https://www.google.com.hk/url?sa ... u9veaXjHpVG-d-OtAMA)入面,係以沙中綫第一期建造月台幕門及馬鞍山綫加建自動月台閘門作描述嘅
加上Marco兄話裝緊月台幕門驅動組件嘅話
咁應該無咩可能裝閘門...

Marco兄所指嘅專頁
我都有睇同留言嘅 (雖然我啲Cm好多都唔知想點
呢個Page好就好在定期更新同有唔同嘅野睇
但係消息真偽就不得而知喇... (雖然我覺得都係某啲回覆恐怖啲

Btw  其實日日搭大圍→九龍塘呢段都想睇睇顯徑站
但係眼殘+車速快 :L
除咗站外裝修睇得清楚之外,站內情況都好難睇得清楚
我亦無機會去顯徑站附近近距離睇
希望遲啲有多啲圖片