hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 286C首日行車時間
開啟左側

[經歷分享/報告] 286C首日行車時間

EX-TL 發表於 2014-12-8 13:06 | 顯示全部樓層

唔想塞燈又要快, 似乎只得一個方法, 出青沙後落呈祥道, 經葵涌交匯處
調頭落葵涌道, 不經美孚直落荔枝角站, 條路係長咗, 不過比起塞燈位
應該會快咗.

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
kaiyip24 + 1 + 1 非常同意!強烈建議盡快反映。 ...

查看全部評分

EX-TL 發表於 2014-12-8 19:56 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2014-12-8 00:04 發表

但係如果果段興華街改返雙程,或者可以紓緩荔枝角道轉入大南西街擠塞,
應該對 286C 270B 等線有幫助。

同埋去葵興的兩條 240X 272P 要轉入大南西街又係好白痴,應該興華街轉通州街,
直行荔枝角道,放班工貿區乘客在昇悅居 ...

白痴都冇法, 40本來條設計走線係用西廊橋底調頭, 停泓景臺然後去美孚, 就係要停正工廠區中軸
方便最多乘客, 先選擇兜入內街出長沙灣道, 雖然咁行唔算太慢(跟以前漫遊九龍比較), 但總有人
心理上覺得唔好受, 所以要經長沙灣入荃灣未係真正最快的走線.

其實40有甘泉街站已經做到長沙灣道以北, 停泓景臺做埋長沙灣道以南, 仲擸晒成個西九四小龍,
可是240X 272P要真正方便成個荔枝角站一帶工廠區, 就只有出長沙灣道停站先做得到, 所以我
一直都唔認為現時青沙線用一條走線做長沙灣至葵興係一個好辦法.
qualcomm 發表於 2014-12-8 22:23 | 顯示全部樓層
actually 286x can stop at 長沙灣(深盛路)and use 12/702 as exchange to Shum Shui Po / Kowloon Side.
S3BL100 發表於 2014-12-8 23:37 | 顯示全部樓層

原帖由 EX-TL 於 2014-12-8 19:56 發表

白痴都冇法, 40本來條設計走線係用西廊橋底調頭, 停泓景臺然後去美孚, 就係要停正工廠區中軸
方便最多乘客, 先選擇兜入內街出長沙灣道, 雖然咁行唔算太慢(跟以前漫遊九龍比較), 但總有人
心理上覺得唔好受, 所以要 ...

經長沙灣唔入荃灣當然唔係最快,但係以 40 個情況,
其實行內街同埋泓景臺調頭時間唔差得幾多,反而綜合先前討論,後者可能更易塞車塞燈,
先支持到 40 行內街出長沙灣道。

但係 240X 272P 個情況,如果要兜入大南西街轉出長沙灣道,的確更易受塞車影響,
泓景臺落車行返入去其實好近,所以行出面好過行入面。

同埋我覺得長沙灣同葵芳分開做會唔夠客。
反而 240X 定線係聰明的,首先 49X 已經爆瀉,城隧轉車站又容納唔到咁多客,
其次 240X 唔使經沙田巿中心總站,又唔使塞大埔公路沙田段,
只要長沙灣定線再執靚少少,去葵芳葵興一定快過 49X 再轉車好多。
當然唔少得大涌橋路沿線去長沙灣,快過現時其他選擇一大截。
fb.com/scientisthk2usa/
yyy5138 發表於 2014-12-8 23:44 | 顯示全部樓層
今日試左286C回程
JR牌都普躉 坐滿加企人(坐上層 唔知企左幾多)
長沙灣道多車 但未至於太塞
司機似乎唔太熟站位 長沙灣徑 同長荔街都停前左/後左
城隧公路/大埔公路沙田段車多較慢 而且火炭路燈位都停得幾耐
最後到馬市1850
下繁的話 似乎出青沙後行顯田出口轉右返一號幹線跟86X回程會較快
亦唔洗停第一城/濱景
富 豪 大 法 好!
kuro 發表於 2014-12-9 01:41 | 顯示全部樓層
hokachung 發表於 2014-12-10 02:48 | 顯示全部樓層

原帖由 yyy5138 於 2014-12-8 23:44 發表
今日試左286C回程
最後到 ...

得一班車仲要同86C唔同站都咁多人等,睇黎真係好吸引
AVW28 發表於 2014-12-10 07:42 | 顯示全部樓層
原帖由 hokachung 於 2014-12-10 02:48 發表

得一班車仲要同86C唔同站都咁多人等,睇黎真係好吸引

86C要經石硤尾去獅隧,新界的首站先係曾大屋;
286C係荔枝角站長沙灣廣場都差唔多係入新界既尾站,新界的頭站已經係第一城,

btw, 荔枝角站係執d想快既、深水埗係執d想揀位坐/係鴨街果邊唔想行返對面既乘客。
LL3850
drbean7218 發表於 2014-12-10 10:32 | 顯示全部樓層
原帖由 yyy5138 於 2014-12-8 23:44 發表
今日試左286C回程
最後到 ...
這是我搭邨巴的原因, 人們行青沙出顯田再上返沙田路直飛馬鞍山。

我覺得286C回程荔枝角MTR個站擺在長荔街, 除了避免塞在長沙灣廣場塞入站外, 另外個原因可能是避了邨巴。 始終返工客不會因為286C 平了$2而選擇一個較慢及無位坐的方法入馬鞍山。
toyl 發表於 2014-12-16 21:17 | 顯示全部樓層

昨早約0830見到有班286C轉入長沙灣道,係歐五蛋,車內企約十數人。
唔知呢班車係幾點開呢?