hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 請問40x,89d同87d情況如何?
開啟左側

[問題] 請問40x,89d同87d情況如何?

tszhinchan3 發表於 2014-12-7 18:43 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

馬鞍山巴士重組已七七八八,而家仲爭40x,87d,89d
jocosben 發表於 2014-12-7 18:53 | 顯示全部樓層
其實之前個堆拖甘耐都係青沙有關,但89D/83X東九龍線都搞甘耐其實老九會唔會唔想比83X全日,83X甘頹全日後可能又製造多一條空氣線
 樓主| tszhinchan3 發表於 2014-12-7 19:04 | 顯示全部樓層
3條線之前係因為民建聯招文亮反對而擱置
BTW開5班不經亞公角街不如整份普通RDP算啦
 樓主| tszhinchan3 發表於 2014-12-7 19:26 | 顯示全部樓層

up

評分

參與人數 1iPower -2 收起 理由
admin69 -2 請勿推文

查看全部評分

shakugan2005 發表於 2014-12-7 20:00 | 顯示全部樓層
原帖由 tszhinchan3 於 2014-12-7 19:04 發表
3條線之前係因為民建聯招文亮反對而擱置
BTW開5班不經亞公角街不如整份普通RDP算啦

40X不經亞公角咁好既建議都擱置唔係路掛, 馬鞍山係要條條線塞去亞公角而唔行公路, 又好似九龍城咁係要條條線塞世運迴旋處而唔上橋; 係要站站停而唔可以開多D 13P咁既上橋線, 葵興果邊又係要條條線停哂落下面停哂昌榮路迴旋處唔肯搵某D路線某D班次上橋, 通霄線要兜就話預左, 但日間繁忙時間都要條條線落單線路, 前面架車塞一塞但又唔可以爬頭所花既時間點計數? 今次咁樣比D無謂人ban左下次九巴又唔知會唔會話飛減幾個站就加你價, 依家冇話加價仲反咩野!
av335 發表於 2014-12-7 20:15 | 顯示全部樓層
原帖由 jocosben 於 2014-12-7 18:53 發表
其實之前個堆拖甘耐都係青沙有關,但89D/83X東九龍線都搞甘耐其實老九會唔會唔想比83X全日,83X甘頹全日後可能又製造多一條空氣線

可能老九想睇大隧轉車站使用情況再決定
83X亦有可能拉上水泉澳先全日
 樓主| tszhinchan3 發表於 2014-12-7 21:17 | 顯示全部樓層

或者我講下情況:
40X全日不入亞公角街
89D全日不入廣源,繁時不入亞公角街
87D全日不入亞公角街,濱景
九巴既補償方案係:
281X全日,加停濱景,行彌敦道
89c不入濱景
但係民建聯招文亮強烈反對建議
其後九巴讓步
40X建議不變
89d,87d改為繁時5班不入亞公角街
條友又反對
富安區議員容冥舟對原先並冇意見
只要求281x加班次
但眼見保皇黨步步進逼
亦加入反對行列
paul2357paul 發表於 2014-12-8 05:16 | 顯示全部樓層
原帖由 tszhinchan3 於 2014-12-7 21:17 發表
或者我講下情況:
或者我講下情況:
40X全日不入亞公角街
九巴既補償方案係:
89c不入濱景
其後九巴讓步
40X建議不變
89d,87d改為繁時5班不入亞公角街
條友又反對
富安區議員容冥舟對原先並冇意見
只要求281x加班次
但眼見保皇黨步步進逼
亦加入反對行列

87D淨係執快少少沙田段的走線,都唔夠認真解決西九段碌得太勁的問題咁有用。
無奈的是,就算旺角佔領區曾經存在過,巴士公司都仲未識得醒水將油佐尖與旺角深水埗的服務分拆。
Choi 發表於 2014-12-8 08:54 | 顯示全部樓層
提升服務就反對,
仲話真誠為香港?
新造的人、如鷹展翅上騰。
AVW28 發表於 2014-12-8 09:02 | 顯示全部樓層

原帖由 tszhinchan3 於 2014-12-7 21:17 發表
或者我講下情況:
40X全日不入亞公角街
九巴既補償方案係:
89c不入濱景
其後九巴讓步
40X建議 ...

仲有,第一版既89C係轉繁時單向。
我諗89C個建議又好快再上rdp。
其實如果兩線執過,應該隊一條玩逆走。
(即利安/烏溪沙後上馬鞍山繞道,好似未搬站前既A41P咁)
一係玩2拆3(配合迎海入伙)。
LL3850