hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 荃灣往返西九龍特快線重組 (重組30x&234x並開辦33x) ...
開啟左側

荃灣往返西九龍特快線重組 (重組30x&234x並開辦33x)

typhoon_york 發表於 2014-12-23 23:38 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

鑑於234x及30x定位不清,且荃葵缺乏快線往尖沙咀至土瓜灣,故建議開設路線33x往返深井(碧堤半島)至九龍城碼頭。

33x 往九龍城碼頭
1. 深井(碧堤半島)
2. 海韻花園
(跟53至荃景圍天橋)
3. 荃景圍天橋
4. 愉景新城
5. 荃灣鐵路站
6. 眾安街
(跟40至葵芳村)
7. 葵芳村
(西九龍公路)
8. 匯翔道
(跟269B至永安廣場)
9. 永安廣場
10. 紅磡南道
11. 機利士南道
12. 觀音街
(跟6C往九龍城碼頭)
13. 九龍城碼頭

33x往深井(碧堤半島)
1. 九龍城碼頭
(跟6c往紅'石勘'街市)
2. 紅磡街市
3. 德民街
4. 永安廣場
5. 尖東鐵路站
6. 九龍公園徑
7. 中港城
8. 柯士甸站
(西九龍公路)
9. 葵芳村
(跟40至眾安街)
10. 眾安街
11. 富華街
(跟234B至碧堤半島)
12. 深井(碧堤半島)

收費: $10.1

分段收費:
灣景花園往九龍城碼頭: $9.4
匯翔道往九龍城碼頭: $5.8
永安廣場往深井(碧堤半島): $9.4

八達通雙向分段: 深井(碧堤半島)往返葵芳村: $6.4

班次:

星期一至五:
往九龍城碼頭
06:10 - 07:10  20
07:10 - 08:55  15
08:55 - 16:15  20
16:15 - 18:15  15
18:15 - 23:35  20
往深井(碧堤半島)
06:15 - 06:55  20
06:55 - 08:55  15
08:55 - 16:35  20
16:35 - 19:20  15
19:20 - 00:00  20

星期六,日及公眾假期
往九龍城碼頭
06:10 - 23:30  20
往深井(碧堤半島)
06:20 - 00:00  20

轉乘優惠:
234A,234B  免費 (轉乘點: 海韻/碧堤)
34M, 39M  免費

234X及30X改為聯合班次,九龍區總站在佐敦(渡華路),新界總站不變

234X往佐敦(渡華路)
1. 灣景花園
(路線不變至旺角鐵路站)
2. 旺角鐵路站
3. 旺角登打士街(跟60X往總站)
4. 佐敦渡華路

234X往灣景花園: 依60X路線至九龍中央郵局,然後跟原線往灣景花園。

30X往佐敦(渡華路):新界路線跟230X,不再經荃灣市中心。美孚起路線跟改動後的234X。

30X往荃威花園: 九龍區路線和234X完全一樣,新界區路線不變。

收費:
234X/30X全程: $8.5
美孚站往佐敦(渡華路): $6.2
太子站往佐敦(渡華路): $5.1
美孚站往灣景/荃威: $6.4

班次:
234x
星期一至五
往佐敦(渡華路)
06:10 - 07:30  20
07:30 - 09:15  15
09:15 - 23:15  20
往灣景花園
07:20 - 00:00  20

星期六,日及公眾假期
往佐敦(渡華路)
06:10 - 23:30  20
往灣景花園
07:20 - 00:00  20

30x
星期一至五
往佐敦(渡華路)
06:00 - 07:37  17/20
07:37 - 09:07  15/18
09:25 - 23:45  20
往荃威花園
06:30 - 00:10  20

星期六,日及公眾假期
往佐敦(渡華路)
06:00 - 23:40  20
往荃威花園
06:30 - 00:10  20

234x及30x原有之轉乘優惠悉數保留,金額不變。並增設與2,6及212之轉乘,金額為$4.2。為保償30x不入荃灣市中心,增設235轉乘往九龍方向之234x/30x優惠,金額$4.3。

63x將延長至九龍站,騰出車坑矛234x/30x。63x服務不變。

建議好處:
1. 荃灣葵涌有直接巴士來往尖沙咀及土瓜灣。
2. 234x及30x有聯合班次,方便彌敦道沿線來往荃灣。
3. 深井及荃灣西約有直接巴士來往葵涌,減輕小巴302線壓力。
4. 由於路程縮短,234x及30x有條件減價。

建議壞處:
1. 佐敦至尖沙咀一段彌敦道失去直接巴士往來荃灣,即使乘客可到九龍公園徑及中港城改乘33x。
2. 尖沙咀往來荃灣車費稍微上升。

AVD1 發表於 2014-12-24 17:26 | 顯示全部樓層
而家 234X 起西約出九龍已經唔算兜路,
一出大涌道就上橋出九龍,仲係收緊你 $ 8.90 而已。

你而家咁搞條 33X 出黎仲要人地兜到去葵芳先上高速公路,
另外灣景開始收 $ 9.40,
時間上我相信同而家 234X 差唔多,但係就等同無啦啦要加人地價,點講都講唔通。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| typhoon_york 發表於 2014-12-24 19:43 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2014-12-24 17:26 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
而家 234X 起西約出九龍已經唔算兜路,
一出大涌道就上橋出九龍,仲係收緊你 $ 8.90 而已。

你而家咁搞條 33X 出黎仲要人地兜到去葵芳先上高速公路,
另外灣景開始收 $ 9.40,
時間上我相信同而家 234X 差唔多,但係就等同無 ...
如果唔入沙咀道而直行青公,其實只會比行大涌道加荃灣路慢5-10分鐘,但行3幹出尖沙咀可以快15分鐘以上,西約出尖沙咀一樣快左,而且有直車出土瓜灣。如果要平縮短後234x有同2/6免費轉乘。我又覺得西約未必反對得咁勁。
AVD1 發表於 2014-12-25 20:06 | 顯示全部樓層

原帖由 typhoon_york 於 2014-12-24 19:43 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
如果唔入沙咀道而直行青公,其實只會比行大涌道加荃灣路慢5-10分鐘,但行3幹出尖沙咀可以快15分鐘以上,西約出尖沙咀一樣快左,而且有直車出土瓜灣。如果要平縮短後234x有同2/6免費轉乘。我又覺得西約未必反對得咁勁。 ...

234X > 2/6 轉乘?
我諗轉乘如果真係咁易做,30X 上西廊神早過左。

而家 30X 個 case 做唔掂,之前有傳九記就想幫 234X 上西廊,
不過我想講,荃景圍唔買帳都唔見得西約會買佢帳。

除非 33X 個價做到雙向分段,
如果唔係咁樣所謂行快線,實情加價 o既方案真係好難會受人支持。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
hk20020062 發表於 2014-12-26 00:20 | 顯示全部樓層
33X 又要食深井又要食葵芳,真係大貪
kmb71k 發表於 2014-12-26 07:55 | 顯示全部樓層
條33X對深井一帶唔吸引, 一D都唔快, 因為要碌到葵芳至上公路
以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| typhoon_york 發表於 2014-12-26 16:00 | 顯示全部樓層

原帖由 kmb71k 於 2014-12-26 07:55 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
條33X對深井一帶唔吸引, 一D都唔快, 因為要碌到葵芳至上公路
對深井而言碌到葵芳唔係大問題,一程車點計都快過地鐵/234X轉234A/B
出九龍已經改左直出青山道,不入沙咀道,所以深井去尖沙咀只需50分鐘,所以有吸引力

但如果唔做葵涌,只做深井至西約我驚唔夠客。既然行青山道葵涌道只係比大涌道上荃灣路慢幾分鐘,點解唔行埋佢令客量有保證,順便做埋一批流水客
 樓主| typhoon_york 發表於 2014-12-26 16:39 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2014-12-25 20:06 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

234X > 2/6 轉乘?
我諗轉乘如果真係咁易做,30X 上西廊神早過左。

而家 30X 個 case 做唔掂,之前有傳九記就想幫 234X 上西廊,
不過我想講,荃景圍唔買帳都唔見得西約會買佢帳。

除非 33X 個價做到雙向分段,
如果唔係咁樣 ...
30x個case只要留意下工黨同田二少就知荃景圍不滿冇左特快出美孚至太子。田二少甚至反建議過30x走線。而我建議中30x走線基本上同田二少既一樣,除左冇左尖沙咀至黃埔一段。荃景圍去美孚至佐敦其實直接左。考慮現時30x既車程,基本上冇乜客會由黃埔坐足全程返荃景圍,將來仲要有觀塘延線。所以30x加212轉乘可以解決到。

西約更加係贏家,去美孚至佐敦繼續有234x。33x更加令佢地多左車直出土瓜灣(同埋去葵涌多左選擇)。去尖沙咀係貴左,但只係貴$0.5,未算太過份。

所以相對之前九巴重組30x,我覺得咁改反彈會細好多。
castanopsis 發表於 2014-12-27 02:42 | 顯示全部樓層
原帖由 typhoon_york 於 2014-12-26 16:00 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
對深井而言碌到葵芳唔係大問題,一程車點計都快過地鐵/234X轉234A/B
出九龍已經改左直出青山道,不入沙咀道,所以深井去尖沙咀只需50分鐘,所以有吸引力

但如果唔做葵涌,只做深井至西約我驚唔夠客。既然行青山道葵涌道只係比 ...

快過234A/B轉234X又點?
快唔過52X轉鐵,更加快唔過佐元紅小
建議將總站放回灣景花園/荃景圍

講真,我覺得荃灣市中心人口密集
33X只要group多個西約/荃景圍已經可以夠客成線
不過前提係要夠快,要搶到個市佔
路線可以再執執
 樓主| typhoon_york 發表於 2014-12-28 00:05 | 顯示全部樓層

原帖由 castanopsis 於 2014-12-27 02:42 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

快過234A/B轉234X又點?
快唔過52X轉鐵,更加快唔過佐元紅小
建議將總站放回灣景花園/荃景圍

講真,我覺得荃灣市中心人口密集
33X只要group多個西約/荃景圍已經可以夠客成線
不過前提係要夠快,要搶到個市佔
路線可以再執 ...
首先尖沙咀搭地鐵轉佐元紅小要接近$25,而且只係單向快,另一方向一樣咁貴,但慢得好可怕。所以33x對深井有吸引力。

另外西約唔會輕易放棄直達尖沙咀路線,所以33x無論點行走線都要經西約。但灣景同浪翠一早已爆,總站擺碧堤似係唯一選擇。