hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 hkitalk.net 站務資源中心 (Z) 站務事宜及分板事務討論 (Z23) 點解aPower嚴重貶值???
開啟左側

點解aPower嚴重貶值???

tracytracy1998 發表於 2015-1-2 16:17 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

之前唔係1aPower=3iPower嘅咩?
& p! Z0 t( n' P0 f8 P1 U點解變咗1aPower=1iPower架???
zh.hkferry.wikia.com 香港渡輪大典~
ma212223 發表於 2015-1-2 17:27 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

以前aPower主要 甚至係唯一來源係會員評分1 N! ~2 o( S6 Y, n; O9 ^: z: x' r
每一aPower,都係對自己文章質素嘅肯定
% O9 P. h( @4 A: n當時我都好珍惜每一aPower
- V3 g$ w1 B' A+ d* `同埋評分嘅機會6 {4 j- X: k; m8 O" S# t* J/ a
/ z, v8 I' G1 x  F' N. {
今時今日/ m5 C  U: J& P) _- e+ ~
貼張我隨時認為應該扣分嘅即日相3 u; X- T9 E- e5 o% C
都可以有25 aPower,唔貶值就奇怪
6 Y! x) |5 h1 t# ?. I2 j8 i: a: w+ C! J3 S' n4 y
一出RDP   要去鵝頸橋?
kmb71k 發表於 2015-1-2 19:15 | 顯示全部樓層
點解今時今日仲有人睇唉泡牙哎泡牙睇得咁重要?
以上回應,是否可行?是否合適?
dongfeng 發表於 2015-1-2 21:57 | 顯示全部樓層

原帖由 tracytracy1998 於 2015-1-2 16:17 發表
9 r" ]9 i9 K. a5 |$ K之前唔係1aPower=3iPower嘅咩?- L7 O; p, z9 P) }+ p9 @3 R
點解變咗1aPower=1iPower架???
可能因為之前有人在B3板喪貼劣相,超出申領aPower文章數目限制,導致aPower被貶值。至於哪位站友,心照啦!

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +2 收起 理由
ma212223 + 1 Like
s3v12 + 1 + 1 係囉,邊個呢?

查看全部評分

에이핑크 대박!
AVD1 發表於 2015-1-6 13:00 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb71k 於 2015-1-2 19:15 發表 2 E7 a, F3 D. |0 ]
點解今時今日仲有人睇唉泡牙哎泡牙睇得咁重要?

" g) I  o4 o' U, q* E呢種野 …… 某程度上都係一種優越感來的,, U& k$ q2 T/ j/ U1 A: t
講真,自從冇左扣分呢樣野之後,我個人係認為 aPower 同 iPower 應該就合併,+ X3 e& J7 M. s% m9 N
甚至將佢地捨棄。何況 iTalk 一向都冇咩野需要用 aPower / iPower 黎交易的吧。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
ma212223 發表於 2015-1-6 16:28 | 顯示全部樓層

回復 5# 的帖子

咁其實發文嘅量同質都好重要. J" l  p8 `% B+ }$ `, u3 C
就算無扣分制
. M5 g# Q2 K# O7 c7 kaPower數量多少/aPower同iPower嘅比例都仲分到唔同會員嘅文章質素
6 L, ^0 V7 p6 A; Q% x! E, u* p: f) c$ V$ [4 O
直至而家越來越多推廣活動
AVD1 發表於 2015-1-7 17:04 | 顯示全部樓層

原帖由 ma212223 於 2015-1-6 16:28 發表 2 O3 R: f5 x, `6 Q3 l
咁其實發文嘅量同質都好重要
7 E) J3 ~: E0 v就算無扣分制
/ M% G1 [  e8 |' N  taPower數量多少/aPower同iPower嘅比例都仲分到唔同會員嘅文章質素
1 x; {+ N' }  e  {
" M( c  @/ \6 d直至而家越來越多推廣活動
: y: `8 C1 f7 c: `
就因為你後面個句,咁事實上 aPower、iPower 仲有咩作用?(其實而家仲有個 iLike)。
ma212223 發表於 2015-1-7 18:42 | 顯示全部樓層

回復 7# 的帖子

iLike我覺得又唔係咁用
9 _. A' z: J+ \. F  X) g, k有時想借評分嚟講離題嘅嘢/抽水
3 @* U/ V1 U" R( y* m- ~6 x又或者純粹覺得人哋啲嘢好笑/中point但唔算好建設性9 j  _" f2 |' T( D" {& b
呢啲情況我就用iLike. H5 ~; T) }* {5 b8 C- d% X
3 f* m0 k5 N1 t5 F* X
所以我覺得如果以即日相推廣活動嚟計
& u' K: T2 R) G. ?應該派iPower/iLike
  O, N' \8 c9 F$ Q# f' ~反而版務人員加分/推薦文章就應該keep住派aPower
AVD1 發表於 2015-1-8 16:18 | 顯示全部樓層
原帖由 ma212223 於 2015-1-7 18:42 發表 9 E' n: h: R+ ]& I
iLike我覺得又唔係咁用
0 T5 k6 Q( t$ m8 b有時想借評分嚟講離題嘅嘢/抽水
; f$ v; D0 Z5 @6 O; S) L又或者純粹覺得人哋啲嘢好笑/中point但唔算好建設性
" P2 R; q$ v: p. y6 H- F+ N呢啲情況我就用iLike
( c; J. X3 Z/ ]6 [- G0 i$ K7 b1 |+ `& y" [  t; }$ _
所以我覺得如果以即日相推廣活動嚟計1 O4 [5 E+ k, z0 P  l/ M
應該派iPower/iLike: N/ M" w, I; K% I; v" w
反而版務人員加分/推薦文 ...

3 {' s- m4 B0 j1 w啦,又要講下歷史,+ c- P1 u. x/ s
本來一開始(最小我起 2004 年入黎 iTalk 個陣都係咁)就只有一樣野叫 iPower,
! I# m4 q+ f, s, c7 l幾年之前開始整個扣分 …… 呢個叫 aPower,再幾年之後就連扣分呢樣野都冇埋(當年我係同意廢除扣分的),
2 s* }5 h1 e* y' ]& e近年就多左個 iLike (即係 iLike 係新野來的)。
2 Y8 G1 R1 ]' x# ^
1 I! N( n% T1 ?9 D8 F假如你認為 iLike 係可以解中 point 你 buy 佢 o既時候用,/ N' Q0 Y$ _7 X9 r5 F! y" ?5 K) ?
咁 aPower 就已經等如冇用。(又或者當初扣分冇左之後連 aPower 都可以唔需要再存在)。
  X: Y* j; f" U1 U3 Q$ M* C4 i反之 iPower 你都話可以用黎分下 iTalk Member Level。
ma212223 發表於 2015-1-8 21:41 | 顯示全部樓層

回復 9# 的帖子

發文數量多未必代表一個會員程度高所以用iPower嚟評核未必準確