hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) BINZ靈車
開啟左側

BINZ靈車

CZ_6686 發表於 2006-4-21 21:30 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

果日坐671行東隧見到部咁既野
唔知香港有幾多部呢D靈車呢?

資料來源
http://www.t1000.co.uk
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
FX8173 發表於 2006-4-21 21:34 | 顯示全部樓層
香港有呢D咁o既靈車?﹗真係未見過﹗
最靚果架我都係見過一架 ISUZU NPR Deluxe 改,黑色車身,金色短拉花,電鍍鏡、鬼面罩~

FX8173@女朋友's home
NISSAN Presage 2.4 CVTC
 樓主| CZ_6686 發表於 2006-4-21 21:37 | 顯示全部樓層
就係果日見過一架囉
掛住T牌行
初頭我都唔留意
轉緊入東隧果陣就見到前面有部怪車
我就開始斷定佢係靈車
出到隧道口,見到佢有四度門再加後面果特大尾箱
就可以好肯定係佢r

之前好似有皇冠靈車
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
FX8173 發表於 2006-4-21 21:51 | 顯示全部樓層

唔知係唔係先入為主,我覺得o係中國人o既地方用呢D咁西化o既靈車,十成九係黑幫大佬~
6008-JU1220 發表於 2006-4-21 22:35 | 顯示全部樓層
原帖由 FX8173 於 2006-4-21 21:51 發表
唔知係唔係先入為主,我覺得o係中國人o既地方用呢D咁西化o既靈車,十成九係黑幫大佬~

但係我覺得係有錢佬
Bridgestone Potenza RE55S
FX8173 發表於 2006-4-21 22:36 | 顯示全部樓層
原帖由 6008-JU1220 於 2006-4-21 22:35 發表

但係我覺得係有錢佬

我反而覺得有錢佬會用 D 中式 D o既車,即係平時見果 D,最多係包到成架都係花o架o者﹗

*話時話oY﹗如果大家渣車o係路上見到呢D車『服務中』,大家會有咩反應?
 如果o係我後面,我自己就會讓路;如果係o係我前面,我會減慢,過線,離佢遠 D~

樓主| CZ_6686 發表於 2006-4-21 22:42 | 顯示全部樓層

原帖由 FX8173 於 2006-4-21 10:36 PM 發表

我反而覺得有錢佬會用 D 中式 D o既車,即係平時見果 D,最多係包到成架都係花o架o者﹗

*話時話oY﹗如果大家渣車o係路上見到呢D車『服務中』,大家會有咩反應?
 如果o係我後面,我自己就會讓路;如果係 ...

果陣時祥哥同阿梅都話會用平治靈車
但最後都係ISUZU

佢載住"貨"果陣,都唔會快得去邊!
我都係當佢普通車咁看待
FX8173 發表於 2006-4-21 22:44 | 顯示全部樓層
原帖由 CZ_6686 於 2006-4-21 22:42 發表

果陣時祥哥同阿梅都話會用平治靈車
但最後都係ISUZU

佢載住"貨"果陣,都唔會快得去邊!
我都係當佢普通車咁看待

阿梅我就有聽聞過,但新馬仔就真係唔知﹗但係點解最後又唔用呢?咁就真係唔知喇~

*佢如果係服務中,o係我後面,我覺得尊重下先人,讓一讓路會比較好﹗如果o係前面,我真係唔多想跟佢…
 樓主| CZ_6686 發表於 2006-4-22 01:41 | 顯示全部樓層
原帖由 FX8173 於 2006-4-21 10:44 PM 發表

阿梅我就有聽聞過,但新馬仔就真係唔知﹗但係點解最後又唔用呢?咁就真係唔知喇~

*佢如果係服務中,o係我後面,我覺得尊重下先人,讓一讓路會比較好﹗如果o係前面,我真係唔多想跟佢…

好似果間"酒店"無呢架車

佢通常行公路都唔會太快,始終載住個客
不過一入目的地或者收工之後就.....仲狼過小巴佬
art0925 發表於 2006-4-22 15:24 | 顯示全部樓層

When my gradma passed away 2 years ago, we specified the funeral home (the one in HKI) not to use the truck, because it's too cheap, therefore, they found us a 4 eyed Mercedes Hearse (our familied pay the rent of that...)  and I believe there are a few in HK, because the funeral director told us that some Westerners/ Indian prefer that, and these hearse are own by outside car rental company..

I've seen similar hearse, in Volvo, MB, BMW, SAAB formed in Macau, Shanghai, Malaysia and Singapore.

原帖由 FX8173 於 2006-4-21 21:51 發表