hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [新聞] 何俊仁宣布投票否決政改方案後辭職引發變相公投 ...
開啟左側

[新聞] 何俊仁宣布投票否決政改方案後辭職引發變相公投

AVD1 發表於 2015-1-9 16:24 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

ref:
https://hk.news.yahoo.com/%E4%BD ... A%95-073932186.html

我只係想 focus 上文最後一段:
他提到2010年民主黨以勇氣支持政改改良方案,是為了避免北京以任何藉口否決已承諾的普選時間表,但人大8.31決定實際上推翻了這個時間表,扼殺港人對真普選的期望。

民主黨當年走入中聯辦同中共傾,傾完之後搞到泛民內訌。
而家一句話共產黨出爾反爾就自己行出黎話要「辭職引發變相公投」。
好心佢就唔好講到自己咁大義凜然,明明當初就冇人迫佢行入去中聯辦同人講數,
共產黨咩料,大家心照。尤其作為政界人士佢地唔知?

你地話我對白鴿黨有偏見都係咁話,
講到自己點樣「痛心憤怒」,難聽 d 講你信得共產黨就預左。

LJ7006 = MF5119 = AVD1
E21A 發表於 2015-1-9 20:31 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2015-1-9 16:24 發表
ref:
https://hk.news.yahoo.com/%E4%BD ... A%95-073932186.html

我只係想 focus 上文最後一段:

民主黨當年走入中聯辦同中共傾,傾完之後搞到泛民內訌。
而家一句話共產黨出爾反爾就自己行出黎話要「辭職引發變相公 ...
公投既前題係政改方案被否決,咁如果獲得通過呢?
[陰謀論]某幾個飯民議員有臨陣脫逃既嫌疑,如果到時政改方案獲得通過.........
 樓主| AVD1 發表於 2015-1-10 15:03 | 顯示全部樓層
原帖由 E21A 於 2015-1-9 20:31 發表
娛公投既前題係政改方案被否決,咁如果獲得通過呢?
[陰謀論]某幾個飯民議員有臨陣脫逃既嫌疑,如果到時政改方案獲得通過.........

哂氣,我直惰覺得佢今次咁做只係為白鴿黨出年(立法會選舉)做勢而已。
238X 發表於 2015-1-18 12:52 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 10/1/2015 15:03 發表

哂氣,我直情覺得佢今次咁做只係
為白鴿黨出年(立法會選舉)做勢而已。

敢問咁有咩問題?

衰啲講句,唱衰人都係為咗
想大家夾手夾腳造低被唱衰者,
我唔反對清算完共產黨民建聯
工聯會土共之後,
將民主黨都送上審判台甚至斷頭台,
但我確實希望你哋可以清晰啲表達呢個立場,
等我哋知所進退。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
 樓主| AVD1 發表於 2015-1-19 17:38 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2015-1-18 12:52 發表

敢問咁有咩問題?

衰啲講句,唱衰人都係為咗
想大家夾手夾腳造低被唱衰者,
我唔反對清算完共產黨民建聯
工聯會土共之後,
將民主黨都送上審判台甚至斷頭台,
但我確實希望你哋可以清晰啲表達呢個立場,
等我哋知所進退。 ...

大佬,佢地做得一次就好自然會有第二次,
呢 d 面目朦糊 o既民主派,根本同班親共都冇咩分別,分分親共都比佢地好。
人地立場鮮明,你鐘意就鐘意,唔鐘意你未插佢。

白鴿?簡單 d 講就係又要做婊子又要貞節牌坊咁囉 ……
238X 發表於 2015-1-19 22:31 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 19/1/2015 17:38 發表

大佬,佢地做得一次就好自然會有第二次,
呢 d 面目朦糊 o既民主派,根本同班親共都冇咩分別,分分親共都比佢地好。
人地立場鮮明,你鐘意就鐘意,唔鐘意你未插佢。

白鴿?簡單 d 講就係又要做婊子又要貞節牌坊咁囉 …… ...

既然如此,把他們連同親共派
格殺勿論即可,何必多言

LNChickenRice 發表於 2015-1-19 22:59 | 顯示全部樓層

對香港政治早已「糸色 望」處置
根本對保皇黨「出賣」市民利益、討中共0既「外力」支持
已經反感多時...(連_____都唔想:怕整污糟自己對手!)0既小弟
亦都唔會對成日「敵我分明」0既泛民系黨派...
有什麼什麼期望...(小弟反而想「死俾佢地睇」....)

反正「黑社會社團」 對 「唔認命0既公民」大戰...一早開打
香港特區政府即使唔死,都會晌50後、60後「Wipe Out」之後
變成「植物人」狀態...兩制變成「一國」之下0既____工具
諗起都怕怕(見過納粹德國、法西斯意大利0既恐怖統治之後...
都懷疑緊成個中國會唔會跟埋先前二戰時期0既德國咁...
少少懷疑____黨0既平民都會..... )
(巴打,睇完The Downfall[成日惡搞希特拉片段0既出處]之後
各位就會明白小弟最怕0既係乜0野一回事...)

總括一句:香港如無<基本法>中,尊重香港人0既真正權益的話
小弟可以去陪糸色 望...一齊「增高」快樂...
(事實:小弟可以隨時以身「殉道」去...)

PS 老外都係怕0左中國呢種「民族主義」之下
到底可以「文明」得幾耐....(包括小弟要佢地「找數」0既
香港保皇黨在內)
嶺南雞飯老矣 尚能飯否??
238X 發表於 2015-1-19 23:05 | 顯示全部樓層

回復 7# 的帖子

與其自己死,不如殺光作惡者。
我是這樣認為的。

某程度上,我並不全盤否定
伊斯蘭極端組織所為。
LF5502 發表於 2015-1-20 01:38 | 顯示全部樓層
四方議員唔准你講
婊子侮辱女姓

原帖由 AVD1 於 2015-1-19 17:38 發表
白鴿?簡單 d 講就係又要做婊子又要貞節牌坊咁囉 …… ...
愛護狗疤力量
 樓主| AVD1 發表於 2015-1-20 14:42 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2015-1-19 23:05 發表
與其自己死,不如殺光作惡者。
我是這樣認為的。

某程度上,我並不全盤否定
伊斯蘭極端組織所為。

伊斯蘭極端組織都係因為美國佬搞成咁,
始作俑者根本就係美國佬,
同樣地如果將來香港有咩事出黎要反中共,或者做左反共據點真係絕對唔出奇。
某程度上而家香港都已經係咁。

不過,共產黨已經先下手為強了。
香港人真係自求多福:
「另類23條立法 國安法港適用」
https://hk.news.yahoo.com/%E5%8F ... 4%A8-221513545.html

共產黨真係