hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 行駛過鐘補水改以最低工資計算有助避免車長碌車 ...
開啟左側

行駛過鐘補水改以最低工資計算有助避免車長碌車

kmbodth 發表於 2015-2-3 05:32 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

歡迎討論
現時車長過鐘均1.x倍計,部份車長或為賺更多而碌。
若將計算金額下調,有望減少車長碌車。
而原編多於1工的,原編ot部分則按沿用方式計算。
若城新將底薪提高,升至$13000~18000,就有望避免大量車長不滿繼而集體慢駛按章工作。
吸引更多人投身車長行列,改善待遇,又盡快加價。
kei_hk 發表於 2015-2-3 09:50 | 顯示全部樓層
如果所有過鐘的成因﹐都是因為司機本身碌車問題﹐這個建議係唔錯。

但係現實又係唔係只有碌車做成遲收工?

FN1967 發表於 2015-2-4 01:48 | 顯示全部樓層
原帖由 kmbodth 於 2015-2-3 05:32 發表
歡迎討論
現時車長過鐘均1.x倍計,部份車長或為賺更多而碌。
若將計算金額下調,有望減少車長碌車。
而原編多於1工的,原編ot部分則按沿用方式計算。
若城新將底薪提高,升至$13000~18000,就有望避免大量車長不滿繼而集體慢 ...

車長是靠OT搵錢,

你將OT錢下調,我相信D人一定不會碌車,
而會係直接罷工.....
補充:車長工作是計時間,不是計轉數,無車去返去坐,一樣計人工....

TankKingEH9697 發表於 2015-2-4 01:57 | 顯示全部樓層

原帖由 FN1967 於 2015-2-4 01:48 發表

車長是靠OT搵錢,

你將OT錢下調,我相信D人一定不會碌車,
而會係直接罷工.....
補充:車長工作是計時間,不是計轉數,無車去返去坐,一樣計人工....
樓主未免太天真 底已經少 CUT OT錢等睇全港性收車日既來臨
坦克王EH 9697
Neutroginger 發表於 2015-2-4 03:26 | 顯示全部樓層
你不如話夜更cut 哂啲員工接送車
咁咪個個車長跑返去收工囉

唔好成日話人地係度碌車, 我又想請問點先算快?
係唔係要狂踩油+ 勁剎車?
車長行車穩定就比人話碌車, 好似有點先唔公道
唔通車長為左少少錢而唔收工咩..
GA6072 發表於 2015-2-4 09:15 | 顯示全部樓層
原帖由 Neutroginger 於 2015-2-4 03:26 發表

唔通車長為左少少錢而唔收工咩. ...

不如加埋準時獎以路線計

重有客量獎以區域計
 樓主| kmbodth 發表於 2015-2-4 09:45 | 顯示全部樓層

原帖由 TankKingEH9697 於 2015-2-4 01:57 發表
樓主未免太天真 底已經少 CUT OT錢等睇全港性收車日既來臨
閣下有冇睇過1樓全文?新入職車長底薪只有~$9k-10k。而新入職車長即使經常一工56都只是月入萬8左右。
底薪升至$13000甚至18000是優待。
原編的OT,即一工幾點減一工無零的鐘數,則以原有點幾倍方式計算。

rusf101001 發表於 2015-2-4 10:40 | 顯示全部樓層
原帖由 Neutroginger 於 2015-2-4 03:26 發表

唔通車長為左少少錢而唔收工咩. ...
其實唔係刻意碌車都差唔多
狂踩油通常成日食黃燈
我又試過唔係好快咁行順燈過晒
deutschland 發表於 2015-2-5 19:06 | 顯示全部樓層
其實真係得很小部份車長碌車博補水
Lelouch 發表於 2015-2-5 21:30 | 顯示全部樓層

學小巴咁有跑多幾轉有獎金咪仲好