hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 外地巴士討論 (B5) [London, UK]Abellio E400 MMC hybrid
開啟左側

[London, UK]Abellio E400 MMC hybrid

3ASV3-JE1672 發表於 2015-2-9 23:31 | 顯示全部樓層

原帖由 EN1504-201 於 2015-2-8 08:24 發表

咁我又絕對唔認同「天滅西瓜波 富豪大法好」一類嘅論調

以香港有嘅雙層低地台巴士計,早期Voith E500(除咗條不知所謂極之嘥位嘅直梯同中門後放腳位太短嘅一排凳之外)同新巴歐二超豪都係我最欣賞嘅車型,早期嘅躉得個震字,之後嘅B9TL又無咩懸掛舒適度可言,去到歐四歐五年代就兩邊產品都唔好坐。

其實歐三躉 (包埋歐三 E500) 愈坐愈覺得正,靚避震加埋 ISM 無得輸
超豪嗰度,我一路都覺得歐二超豪係賣舒適度,歐三係賣速度。
歐三超豪啲避震 feel 得出係低過歐二幾班。
到 AVW 先因為個殼間接做到歐二超豪靚避震嘅效果...
B9, 歐四/五 E500 直頭飛甩哂之前超豪同歐二/三躉避震懸掛方面嘅進步。

原帖由 EN1504-201 於 2015-2-8 08:24 發表

至於外觀,除咗East Lancs/Optare Olympus、第一代Wright Eclipse Gemini同Scania Omnicity之外,2000年後嘅車身設計都唔太合眼緣,舊年出嘅3款新雙層車身我都仍未能接受,Gemini 3更加係不堪入目

個人幾鍾意 Plaxton President 同 WEG2 ~
舊年唔知各大車廠受過咩刺激,愈玩愈重口味
E200 MMC / E400 MMC 直情係拎哂其他殼嘅設計再砌埋一齊,之餘仲要合到樣樣衰衰咁(不過唔再跟 Wright 玩大肚頭幅都已經好好)
Germini 3 呢個殼其實幾有「格硬將 WEG2 改到啱返時代變化」嘅感覺。一方面係咁偷輕、減少玻璃使用量,一方面又因為採光度不足而要整玻璃樓梯旁板/天窗。車窗同旁板比例失衡
StreetDeck 完全無哂 Wright 嘅感覺,頭幅起哂角,有哂初代 E500 嘅味道...
GW5498 發表於 2015-2-13 22:06 | 顯示全部樓層
容我稍為離題一講, Stagecoach嘅E400 MMC殼Volvo B5LH已經裝嵌完成, 同我之前估計一樣, 係十一點四米嘅長陣版, 同場仲有Metroline混能E400 MMC

https://www.flickr.com/photos/94572590@N02/16331669507/in/photostream/(門位)
https://www.flickr.com/photos/94572590@N02/16331669487(梯位)

嚿電終於都肯移後喇
起碼唔會好似配Wright單門車身嘅同型號巴士咁怪

isay 發表於 2015-2-13 22:47 | 顯示全部樓層
原帖由 GW5498 於 2015-2-13 22:06 發表
容我稍為離題一講, Stagecoach嘅E400 MMC殼Volvo B5LH已經裝嵌完成, 同我之前估計一樣, 係十一點四米嘅長陣版, 同場仲有Metroline混能E400 MMC

https://www.flickr.com/photos/94572590@N02/16331669507/in/photost ...
跟Wright搶生意
epsilon 發表於 2015-2-15 15:36 | 顯示全部樓層

原帖由 EN1504-201 於 2015-2-7 07:57 發表
但對於MMC賣點之一嘅所謂"square-case",我對ADL嘅大肆宣傳非常反感,因為呢個設計絕對唔係ADL聲稱嘅"revolutionary",只不過係炒30幾年前嘅陳年冷飯--MCW喺1977年開始供應倫敦嘅雙門Metrobus已經係打橫上兩級+直梯嘅設計,ADL遺傳Dennis嘅「優良傳統」,美其名「集各家大成」,實質上不斷「抄考」(例如Optare幾年前已經做緊反射式照明),革咩鬼嘢命性?!

九巴部新款Scania ASUD1係咪第一部
巴士用進化版Square Staircase,
上層及下層頭兩級樓梯都係面向走廊?

我覺得呢個進化雖然唔係乜嘢重大創新,
但的確係首創,更值得廠家大肆宣傳。
GW5498 發表於 2015-2-15 18:14 | 顯示全部樓層
原帖由 epsilon 於 15/2/2015 03:36 PM 發表

設計上, 星加坡SMRT堆E50D都係頭尾兩級向走廊, 但中間有六級,
而ASUD1得五級, 故此佢可能慳位啲
kmbodth 發表於 2015-2-15 21:32 | 顯示全部樓層
原帖由 epsilon 於 2015-2-15 15:36 發表

但的確係首創,更值得廠家大肆宣傳。 ...
8900條梯仲短過ASUD1嗰條。ASUD1款square staircase仲佔格半窗,比起其他square staircase其實慳到幾多?

epsilon 發表於 2015-2-15 22:07 | 顯示全部樓層

原帖由 kmbodth 於 2015-2-15 21:32 發表
8900條梯仲短過ASUD1嗰條。ASUD1款square staircase仲佔格半窗,比起其他square staircase其實慳到幾多?

用Spiral staircase梗係慳位架。

假設兩個版本方梯每一梯級長闊高都相同,
ASUD版本咪慳到一個梯級咁長。
8166NL 發表於 2015-2-16 18:31 | 顯示全部樓層
原帖由 kmbodth 於 2015-2-15 21:32 發表

是咁的,ASUD1受惠於短版方梯,上層梯位打後座位行距得以增加。
 樓主| EN1504-201 發表於 2015-2-18 09:10 | 顯示全部樓層
今次搵咗個少人搭嘅時段去搭,影咗啲上次影唔到嘅內籠相
錶板:

駕駛室天花嘅佈置:

第一次見頭燈角度係1.7%,平時搭嘅其他巴士全部都係1.3%,相信係因為E400MMC嘅頭燈擺得高啲:

如果坐喺導航位左邊而右邊有人坐,個牌箱會令你好有壓逼感,仲弊過E400樓梯底單丁位  :

E400 MMC其中兩樣賣點--"seamless flow"(連貫嘅內籠線條)同"square-case":

方梯打橫兩級嘅特寫,同時可以見到梯級底暖風機(?)嘅入氣網:

影多兩張上層內籠相:

落車之後發現E400 MMC Hybrid嘅頭軸係沿用Dana出品(即係同Trident、舊E400、E400H一樣):

柴油版新E400/E400 MMC所用嘅ZF RL75A嘅軸芯:

駕駛室嘅佈置睇落唔錯,電動攪牌機、報站機同閉路電視都喺駕駛室天花前部,所有開關掣(手掣除外)亦擺晒喺司機位前面,唔使扭轉身開燈;門掣都放咗喺錶板右下角,跟德國車做法

今次搭完之後多咗兩個疑問:
1. 睇原相可以見到波掣有VOITH字樣,到底E400 MMC Hybrid嘅傳動組件有邊個部分係Voith整?
2. E400H用負載8000kg嘅Dana NDS80LF頭軸,相信E400 MMC Hybrid都係用同款頭軸;而E400E400 MMC都係用負載7500kg嘅ZF RL75A頭軸。問題係佢哋全部係用275/70R22.5呔,頭軸最高負載去唔到7500kg(B9TL嘅頭軸要用305/70R22.5呔先可以負載7500kg),無從發揮Dana NDS80LF軸嘅8000kg負載,咁點解hybrid版要配Dana軸?

多謝點閱,歡迎討論
 樓主| EN1504-201 發表於 2015-2-18 09:50 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV3-JE1672 於 9/2/2015 11:31 PM 發表
其實歐三躉 (包埋歐三 E500) 愈坐愈覺得正,靚避震加埋 ISM 無得輸
超豪嗰度,我一路都覺得歐二超豪係賣舒適度,歐三係賣速度。
歐三超豪啲避震 feel 得出係低過歐二...

避震舒適度方面非常認同,不過有部分歐三躉(印象中九巴好多都係)勁打冷震,喺車外面見到左邊塊引擎蓋係咁震,實在好難頂
原帖由 3ASV3-JE1672 於 9/2/2015 11:31 PM 發表
個人幾鍾意 Plaxton President 同 WEG2 ~
舊年唔知各大車廠受過咩刺激,愈玩愈重口味
E200 MMC / E400 MMC 直情係拎哂其他殼嘅設計再砌埋一齊,之餘仲要合到樣樣衰衰咁(不過唔再跟 Wright 玩大肚頭幅都已經好好)
Germini 3 呢個殼其實幾有「格硬將 WEG2 改到啱返時代變化」嘅感覺。一方面係咁偷輕、減少玻璃使用量,一方面又因為採光度不足而要整玻璃樓梯旁板/天窗。車窗同旁板比例失衡
StreetDeck 完全無哂 Wright 嘅感覺,頭幅起哂角,有哂初代 E500 嘅味道...

同感
新嘅車身設計嘛...無論邊間廠都係愈嚟愈濫用黑玻璃去整線條,不如全個尾幅黑色算啦  
至於StreetDeck頭幅,我對佢嘅極粗A柱同East Lancs Myllennium式切角擋風玻璃非常反感
其實Gemini 3/StreetDeck縮細上層窗嘅原因好似話係減少車廂嘅heat gain through radiation,所以唔使重新設計過車廂「空調」(唔記得喺邊度睇返嚟),而唔係為減重。
不過整玻璃樓梯旁板/天窗之後,減重同減heat gain呢兩個目標都會前功盡棄...
還請高人指教
原帖由 epsilon 於 15/2/2015 03:36 PM 發表
但的確係首創,更值得廠家大肆宣傳。

第一次見到E50D條梯之後,我已經諗緊如果上下層各偷一級橫級會係點,而家終於有實物
完全唔明點解E400MMC唔喺上層偷多一級橫級(E50D咁),反正上/下層偷多一級橫級已經係「ADL嘅創意」
原帖由 GW5498 於 15/2/2015 06:14 PM 發表
設計上, 星加坡SMRT堆E50D都係頭尾兩級向走廊, 但中間有六級,
而ASUD1得五級, 故此佢可能慳位啲

咁SMRT E50D即係有10級梯級,每級矮啲?
原帖由 kmbodth 於 15/2/2015 09:32 PM 發表
ASUD1款square staircase仲佔格半窗,比起其他square staircase其實慳到幾多?

我反而覺得可能係ASUD1嘅車窗比其他車身嘅窗短先至唔明顯
打橫偷多級,即係長度最少慳一級=230mm