hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 將軍澳隧道又又又出事
開啟左側

[問題] 將軍澳隧道又又又出事

3ASV174 發表於 2015-2-23 08:29 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

現時將軍澳隧道入將軍澳方向
 樓主| 3ASV174 發表於 2015-2-23 08:32 | 顯示全部樓層
手機版無法改文…

現時將軍澳隧道入將軍澳方向全封,
寶琳北路入將軍澳方向交通正常,
請預留時間同盡量選搭港鐵。
dongfeng 發表於 2015-2-23 15:55 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV174 於 2015-2-23 08:32 發表
手機版無法改文…

現時將軍澳隧道入將軍澳方向全封,
寶琳北路入將軍澳方向交通正常,
請預留時間同盡量選搭港鐵。
溫馨提示:
用手機上iTalk,也可使用編輯功能的!
에이핑크 대박!
EX-TL 發表於 2015-2-23 18:12 | 顯示全部樓層

早兩晚將軍澳道往將軍澳同樣大塞車, 尋晚由八點塞到十一點,
今早七點幾起身刷牙洗面煮早餐, 到食得一刻啲車都冇郁過,
但就奇怪將軍澳道近警署地面暢通無阻, 只係觀塘繞道有車龍,
排到差唔多偉業街, 原來係茵怡花園連環相撞導致.
 樓主| 3ASV174 發表於 2015-2-23 21:03 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2015-2-23 18:12 發表
早兩晚將軍澳道往將軍澳同樣大塞車, 尋晚由八點塞到十一點,
今早七點幾起身刷牙洗面煮早餐, 到食得一刻啲車都冇郁過,
但就奇怪將軍澳道近警署地面暢通無阻, 只係觀塘繞道有車龍,
排到差唔多偉業街, 原來係茵怡花園連 ...
所以點解話「又又又」出事。

其實唔止初三初四晚有大塞,初五今朝直情全封賀開工,
初一隧道一樣塞到癱,仲塞足全日,下晝因為隧道塞死而改行山既車龍直情攻陷全將軍澳,連我搭 296M o係坑口上車都塞足八個字先兜完寶林。

唔計過年呢幾日,
2 月 17 號晚繁隧道一樣有撞車,
2 月 16 號晚返將軍澳方向又係塞死晒,龍尾鯉魚門道,
2 月 14 號就 apm 車龍頂返上將軍澳隧道,又係成條將軍澳道塞死左,
2 月 10 號晚繁隧道口又撞,我搭 98c o係繞道塞左半個鐘,
2 月 5 號晚繁唔知咩事返將軍澳又係塞到癱左……

我都唔係成日用呢條路,都可以奶咁多獲甘,
我完全唔明點解咁多將軍澳線沿線既居民可以頂得o的巴士順,今朝隧道車斷晒纜,但新都城仲成村死士等 98D 出去,我睇到眼都突。
EX-TL 發表於 2015-2-23 22:21 | 顯示全部樓層

回復 5# 的帖子

對啊, 過年呢幾日在家見到將軍澳道無時無刻都塞緊車, 尤其是食團年飯同新年期間晚飯後,
入將軍澳都多車到乜咁, 以為將軍澳道又爆水管啦, 點知又唔係, 星期六.日apm同轉入翠屏道
呢兩個路口頂番上將軍澳道係家常便飯.

梗係平時搭地鐵太方便, 一到假期大量Sunday driver出動, 渣車出去拜年然後差唔多時間返歸,
將軍澳道過年期間塞車已經冇乜特別. 所以今日晨咁早見到入將軍澳塞車, 塞到有人響天橋落車
行落黎都冇當一回事, 連日來見慣左!
GK3258 發表於 2015-2-24 01:30 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV174 於 2015-2-23 21:03 發表
所以點解話「又又又」出事。

其實唔止初三初四晚有大塞,初五今朝直情全封賀開工,
初一隧道一樣塞到癱,仲塞足全日,下晝因為隧道塞死而改行山既車龍直情攻陷全將軍澳,連我搭 296M o係坑口上車都塞足八個字先兜完寶林。

...
今朝九點經過坑口北車廠,反而行隧道既98D同297有車standby,98A同98C反而無
寶林車廠方面,93A情況望落少少唔正常,93K同91M無野
塞車造成既效果有陣時真係不可理喻
dennis28a 發表於 2015-2-24 07:50 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2015-2-23 22:21 發表
對啊, 過年呢幾日在家見到將軍澳道無時無刻都塞緊車, 尤其是食團年飯同新年期間晚飯後,
入將軍澳都多車到乜咁, 以為將軍澳道又爆水管啦, 點知又唔係, 星期六.日apm同轉入翠屏道
呢兩個路口頂番上將軍澳道係家常便飯. ...

將軍澳隧道、將軍澳道、觀塘道、觀塘繞道,全部都係塞車黑點。
基本上個個都討厭行依幾條路撞正塞車,但無奈巴士只會行依幾條路,正常人係無得選擇。
惡意回復是不道德的行為。
eric278 發表於 2015-2-24 09:40 | 顯示全部樓層
原帖由 dennis28a 於 2015-2-24 07:50 發表

將軍澳隧道、將軍澳道、觀塘道、觀塘繞道,全部都係塞車黑點。
基本上個個都討厭行依幾條路撞正塞車,但無奈巴士只會行依幾條路,正常人係無得選擇。 ...

昨天無線新聞有提及,只有當將軍澳藍田隧道於2020年通車,將軍澳交通問題方可解決。
還看香港公交
 樓主| 3ASV174 發表於 2015-2-24 23:39 | 顯示全部樓層

原帖由 GK3258 於 2015-2-24 01:30 發表
今朝九點經過坑口北車廠,反而行隧道既98D同297有車standby,98A同98C反而無
寶林車廠方面,93A情況望落少少唔正常,93K同91M無野
塞車造成既效果有陣時真係不可理喻 ...
九點應該係 98A 98C 大致正常出車所以無車,正常 98A 98C 早繁坑口北都係幾乎即捕即解。

98D 297 有車反而可能係因為o的車再早o的塞死左返唔到去,結果早繁完先返到,
其他 forum 有人報隧道線早繁後瘋狂私牌出九龍。