hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 外地巴士討論 (B5) [San Francisco, CA, US] 即日雜攝
開啟左側

[San Francisco, CA, US] 即日雜攝

S3BL100 發表於 2015-3-16 14:08 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

六年來第一次上來 Bay Area,當然要影巴士。

不過今日的收穫其實令我相當失望,可以話要影乜無乜,
特登花來回八蚊美金走去 Oakland 想影今日最後一日測試的 AC Transit E500,仲要拎住時間表去等,
結果等左成個鐘都無影,但司機話架車今日有出街喎。

之後落返 downtown SF,想影前九巴開頂 S3BL,結果又係 Union Square 等左成粒鐘都唔見,
連昔日唔難搵到的開頂 E500 都無(不過應該係調走晒)

去相:

Orion VII

Electric Transit Inc. 無軌電車,掛接版

高地台車上輪椅客的方法

Electric Transit Inc. 無軌電車

特登走去 Oakland,搭 BART 去到 Rockridge 落車,諗住實見到架 E500,
點知就係唔出現
反而影到 AC Transit 新入貨的 Gillig LF,往年入來佬貨 Vanhool 俾人插到暈,都要買返本土產品…

落返 downtown SF,見到無軌電車代 historic streetcar 行 F Market and Wharves

真正 streetcar 影得一張咁大把

今日見到同影到的唯一英國貨,Bristol VR (?)

E500 變成呢D,真係重口味…

安凱入侵三藩巿

仲有 Ayats,偏偏開頂 S3BL 就係唔出現…

Neoplan AN460 掛接

今日真係手風欠順…
fb.com/scientisthk2usa/
dongfeng 發表於 2015-3-16 16:45 | 顯示全部樓層
三藩市的AK有RAS。香港的AK,本身有RAS,但運吉不准用?還是本身無RAS?
에이핑크 대박!
EN1504-201 發表於 2015-3-17 08:52 | 顯示全部樓層
嗰部英國雙層係配Northern Countries Palatine I車身嘅短陣Olympian,唔知係蘭定豪,但睇引擎室同傾斜水箱可以肯定佢係Olympian
原本應該係類似咁樣:https://www.flickr.com/photos/21611052@N02/5162223280
FBI2 發表於 2015-3-17 11:06 | 顯示全部樓層

弟兄,今次影相質素差D,唔似你平時呵.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
AV385 發表於 2015-3-17 11:27 | 顯示全部樓層
真係有出車,我朝早先去坐左rockridge頭單去Amtrak station,再由Amtrak station出返Berkeley bart站,你幾點去啊?
當大多數人都係錯既時候,錯就會變成o岩
 樓主| S3BL100 發表於 2015-3-17 12:45 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2015-3-17 11:06 發表
弟兄,今次影相質素差D,唔似你平時呵.

鬼叫我唔係去玩,而係 official business,只係我 book 朝早機 so that 我可以同朋友食飯敍舊同埋有少少時間影車,
否則我一定預多多時間,去埋漁人碼頭果頭影巴士同 F Market and Wharves。
同埋你要明,我一隻手抽住成部手提電腦,一隻手拎相機,呢輪成日手震…

而且事前唔知 Union Square 旁邊段 Stockton St 封左路,搞到好難影車。

琴日真係混吉,要影乜無乜

原帖由 AV385 於 2015-3-17 11:27 發表
真係有出車,我朝早先去坐左rockridge頭單去Amtrak station,再由Amtrak station出返Berkeley bart站,你幾點去啊?

我同朋友晌 Mission 食完飯後,3:50 pm 去到 Rockridge,我係拎住佢地網上時間表,
話 3:57 pm Rockridge 開尾單 51B,4:31 pm 到 Berkeley Amtrak,
結果等左成粒鐘都見唔到影。其實本身佢地 3:57 班正常班次都唔見左,4:14 果班都遲左幾分鐘。

結果唔想搞到無時間落 downtown 影車同落 Chinatown 食飯(7:15 pm 有人幫我 book 左 shuttle 由 Union Square 落 Palo Alto),
所以 4:51 趕 BART 落返 downtown,點知就係唔見開頂 S3BL…

原本計劃係部車準時到的話,我可以坐半單(總站上車可以影內籠)去 Berkeley 懷下舊
(我六年前晌果度生活左半年,對呢個地方有複雜情意結),
結果連 Berkeley 都無去(反正我已經晌果度無識人),
早知如此,我會坐 BART 落 Berkeley 搏影唔影到架 E500,至少 downtown Berkeley 有D位記憶中可以影到雙向。

其實 Rockridge 問過兩個 51B 車長,佢地都話架 E500 有出車,但係唔知時間,而且話反正都係脫班脫到傻。
不過又係既,估唔到 51 拆左線後,51B 同以前 51 一樣都係脫班脫到飛起。

iczer3 發表於 2015-3-17 16:27 | 顯示全部樓層

原帖由 dongfeng 於 2015-3-16 16:45 發表
三藩市的AK有RAS。香港的AK,本身有RAS,但運吉不准用?還是本身無RAS?

運吉不准用, Sydney AK 的AK有RAS
Enviro 500!
AV385 發表於 2015-3-18 08:48 | 顯示全部樓層

回復 6# 的帖子

咁你真係唔好彩,我坐左兩次,都好準時,可能因為兩次都頭轉啦
不過我覺得而家d人已經唔似以前咁覺得特別,因為近幾年好多矽谷一帶既shuttle都用雙層車行,成個彎區,只要上下班時間都好易見,分別只係呢部係citybus 個d係coach

Union Square,基本上我都唔會去,上年經過,我覺得同而家馬頭圍有得fight,嚇怕左
再加上我近呢半年都冇咩點去SF,真係唔知,但我會建議去車廠捕,而且都唔難去
下次可以考慮下

51B我唔清楚,幾年都唔去一次Berkeley,但51A肯定衰過51,以前Alamed開都仲有八成準,而家拉左去fruitvale bart,一條火車軌加條fruitvale橋就已經玩殘你,rockridge開更加唔使講,拖四閒事,當初建議拆線個位個兄係咪應該拖出黎打呢。
當大多數人都係錯既時候,錯就會變成o岩
93A_S3_6:30am 發表於 2015-3-22 12:07 | 顯示全部樓層
小弟上年都有幸響S.F.住過兩個月,
如果你係話SF open top sightseeing堆開頂E500,果時已經調走晒,(去晒NewYork)
但係GrayLine果堆有頂E500,小弟仲有影到(不過GrayLineS.F.之前又響官方FB話執,但響樓主d相度又仲見到.......)
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
 樓主| S3BL100 發表於 2015-3-22 12:47 | 顯示全部樓層

原帖由 AV385 於 2015-3-18 08:48 發表
但我會建議去車廠捕,而且都唔難去
下次可以考慮下

其實車廠係邊?

原帖由 93A_S3_6:30am 於 2015-3-22 12:07 發表
小弟上年都有幸響S.F.住過兩個月,
如果你係話SF open top sightseeing堆開頂E500,果時已經調走晒,(去晒NewYork)
但係GrayLine果堆有頂E500,小弟仲有影到(不過GrayLineS.F.之前又響官方FB話執,但響樓主d相度又仲見到...... ...

E500 調走晒係預左,舊年暑假去過紐約玩幾日,見到多左成堆 BigBus E500,都估到。
不過今次估唔到連前九巴 S3BL 都唔見,應該係我果日極唔好彩…