hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 969近排繁時係咪疏左?
開啟左側

[問題] 969近排繁時係咪疏左?

Lelouch 發表於 2015-3-25 00:33 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

上個月耀民樓上都仲有孖位揀
呢排上層就已經得返幾個位

晚繁仲恐怖, d班次同969A有得比
盧押道開始罰企
結果部份人就索性轉投969A
最後969A都頂閘上公路

早繁各位真係唔好9am去等969
天耀上未必有位, 過去天慈等8點9開果班969P又例企

sad but true, 就晚繁所見, 968密過佢好多下
LNChickenRice 發表於 2015-3-25 00:53 | 顯示全部樓層
係唔係因為近日城巴做回水promo(回程20% off)
搞到各位「依賴」0左架969出城呀?
(係都唔出奇呀。天水圍成個區都係慳吝持家客多...
一個Discount就足以令住民「瘋湧而至」...
西鐵都要行埋一邊~)

PS 唔信邪0既...不妨睇睇Promo完0左之後
各大車站0既上車人潮有無少到...
(不過打回原形就...好難講得準:多幾個客反而唔出奇...)
PS2 連小弟都行多兩步,上0左架967...
[竟然走去投靠北方專線..真係好~難~睇~]
嶺南雞飯老矣 尚能飯否??
neoplan720p 發表於 2015-3-25 09:45 | 顯示全部樓層

回復 2# 的帖子

你咁講又好似幾有道理。
自問我以前出入港島同天水圍,有時都唔好煩,坐西鐵入去算;
但而家城仔有回水優惠,就一定夾岩時間上969、967。

多左人上呢兩條線真係唔出奇。
wingho_cwh 發表於 2015-3-25 11:47 | 顯示全部樓層

咦。。睇黎呢個優惠計劃對城巴大西北過海線谷客量方面有益喎。。如果將呢種優惠用其他形式 / 維持原狀成為長遠措施又可唔可行呢?
101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
dogdog002 發表於 2015-3-25 15:01 | 顯示全部樓層
原帖由 wingho_cwh 於 2015-3-25 11:47 發表
咦。。睇黎呢個優惠計劃對城巴大西北過海線谷客量方面有益喎。。如果將呢種優惠用其他形式 / 維持原狀成為長遠措施又可唔可行呢?

呢個措施都行左好耐下啦

問唔中不定期咁出

最初佢仲Cheap

要人先按綠色制,上車時俾埋回程果程車錢

之後先轉而家個模式
薯頭 發表於 2015-3-25 15:30 | 顯示全部樓層
一星期搭足 6 日 969
我返工搭開 0840 - 0900 係天耀街市果幾班車
都唔覺多左人…有時遲左出門口,搭 0855 到街市果班車都大把位揀……
有時多人係因為 0843 果班車遲左到…先搞到頂閘上公路…平時都好少何……
.
至於晚繁…小弟搭開 1800 , 1810 的 969A…
呢兩班車去到永吉街個站都仲有位坐
而且 969A 下繁頭幾班頂閘係正常的……差不多大半車響天慈落晒…
.
講埋 969P ,0842 天中開果班……當然多人啦…要做埋中上環客…
有時行過天慈搭呢班車,呢班車客量好飄忽,有時企十幾個上公路……而今朝搭過就仲有十幾個位剩
.
不過 969 唔夠車就真既…一到書展工展會果堆開始…連平時搭開的都無位坐…

樓主| Lelouch 發表於 2015-3-25 19:46 | 顯示全部樓層

原帖由 薯頭 於 2015-3-25 15:30 發表
一星期搭足 6 日 969
我返工搭開 0840 - 0900 係天耀街市果幾班車
都唔覺多左人…有時遲左出門口,搭 0855 到街市果班車都大把位揀……
有時多人係因為 0843 果班車遲左到…先搞到頂閘上公路…平時都好少何……
.
至 ...
0840就梗係去天慈等孖寶啦
969A實有位

今朝就係遲左小小上左0905-0910到耀民果班
上層已經得返5-6個位
但月頭果排成日都係拖架咁黎

琴晚我搭969A 1825果班
969好耐冇車到
HSBC上車上層已滿,要坐導航位………
皇后街岩岩好頂閘

1810果班坐過都好滿個喎

題外話,0925到耀民果班都好飄忽
有時天祐都仲有孖位揀
有時整部機場車出黎頂閘,有得睇冇得坐
但呢班車好少出81xx-85xx
好多時都5頭

利申: 一般返金鐘,有時要落中環

lsc04d11 發表於 2015-3-25 19:47 | 顯示全部樓層
元朗/天水圍至堅尼地城26.3
元朗/天水圍至銅鑼灣$25.4

巴士$21.4
K73+巴士(969系)=$25.7
(以上完全未計什麼城巴八折,港鐵九折,尖東轉車優惠等)

如果要平,唔該就一直搭969,除非有968客走過去天水圍搭969系,如果唔係唔會多咁多人,一係D人要聽到有「八折」先會貪「小便宜」,但其實一早揀搭巴士都已經平左。(如果鐵路搭得多,一早買左全月通就唔到你改搭巴士掛……)

會唔會969真係疏左呢?

作為一個屯門人,962冇事,因為港鐵來往屯門的車費實在已經太高了……
 樓主| Lelouch 發表於 2015-3-25 23:03 | 顯示全部樓層
原帖由 neoplan720p 於 2015-3-25 09:45 發表
你咁講又好似幾有道理。
自問我以前出入港島同天水圍,有時都唔好煩,坐西鐵入去算;
但而家城仔有回水優惠,就一定夾岩時間上969、967。

多左人上呢兩條線真係唔出奇。 ...

我屋企行去西鐵站7-10分鐘
都唔會考慮西鐵
因為計過月票+8點3前出閘一個月先平巴士100蚊
快又快得果小小, 有時969師傅開得快仲做到差唔多時間
又要轉車又要行又要企
薯頭 發表於 2015-3-26 00:24 | 顯示全部樓層

原帖由 Lelouch 於 2015-3-25 19:46 發表
0840就梗係去天慈等孖寶啦
969A實有位

今朝就係遲左小小上左0905-0910到耀民果班
上層已經得返5-6個位
但月頭果排成日都係拖架咁黎

琴晚我搭969A 1825果班
969好耐冇車到
HSBC上車上層已滿,要坐導航位………
皇后街 ...

經常收工搭中 1800 或 1810 的 969A……係永吉街上
我諗十日得一兩日要企……好多時仲有單丁位任揀……
不過 969 收工時間真係好睇彩數……今日見部前車 83XX 坐唔滿,轉頭後面就有部頂閘的六頭豪……

睇黎有機會見到師兄你同搭埋同一班車!