hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) [轉貼] 廣州本田咁化學?﹗
開啟左側

[轉貼] 廣州本田咁化學?﹗

CZ_6686 發表於 2006-4-25 02:10 | 顯示全部樓層

原帖由 6008-JU1220 於 2006-4-25 12:11 AM 發表

我硬係覺得Honda車d鋼水好差....

因為佢要慳油同快...
所以架車用料薄左同防鏽油少左

如果唔係架車中年果陣做番防鏽
個車架就好易鏽
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
6008-JU1220 發表於 2006-4-25 02:31 | 顯示全部樓層
原帖由 CZ_6686 於 2006-4-25 02:10 發表

因為佢要慳油同快...
所以架車用料薄左同防鏽油少左

如果唔係架車中年果陣做番防鏽
個車架就好易鏽

Honda d 偈都好好既.....
不過係唔鐘意佢d鋼水.....
Bridgestone Potenza RE55S
homanbean 發表於 2006-4-25 03:36 | 顯示全部樓層
原帖由 CZ_6686 於 2006-4-25 00:06 發表
仲有呢單...(內有血腥圖片)
http://www.autohome.com.cn/accident/200510/10672-1.html

又一次證明大陸人楂車衰左係賴架車唔係賴人

仲要話只有日本車先會撞成咁
心唸 大陸車或者可以解體埋 唔洗剪車仲好喎

根本個車頂好可能係救人先搞成咁
 樓主| FX8173 發表於 2006-4-25 08:01 | 顯示全部樓層

原帖由 homanbean 於 2006-4-25 03:36 發表

文中有講,個車頂係救人時剪開o既~
NISSAN Presage 2.4 CVTC
art0925 發表於 2006-4-25 09:04 | 顯示全部樓層
Che, even if US, When I worked for Honda before, I've seen accord look worst then this, who said any car will not break in half, I've seen MB, Volvo, Honda, Toyota, look worst then this, and if u have you seatbelt, on, most of the time u can save your life.
CZ_6686 發表於 2006-4-25 11:58 | 顯示全部樓層
原帖由 homanbean 於 2006-4-25 03:36 AM 發表

呢隻Accord起碼掂到200
大陸車根本去唔到咁快
點會解體呢?

所以賴得就賴
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
kmb3asv3 發表於 2006-4-25 12:49 | 顯示全部樓層

架車斷開之後o既位置都可以距離咁遠, 車速肯定過100km/h.
如果駕駛者係亂黎o既, 比架坦克車佢渣都一樣變廢鐵.

不過一向Honda都係比其他日本大廠eg. Toyota無咁硬淨,
買得Honda車就預左架啦.

Accord 已經算ok, 我見過Jazz炒車實錄,
45km/h左右剷左落架貨車底, 當然肯定write off啦,
成個車架變左形
超智能巴士 Super-Intelligient Bus
S3N92 發表於 2006-4-25 13:00 | 顯示全部樓層
原帖由 CZ_6686 於 2006-4-25 00:06 發表
仲有呢單...(內有血腥圖片)
http://www.autohome.com.cn/accident/200510/10672-1.html

又一次證明大陸人楂車衰左係賴架車唔係賴人

個頂薄成咁........就咁用手"咬"開都得wo......
咪打咁多有色飛機文啦,工程師
CZ_6686 發表於 2006-4-25 14:32 | 顯示全部樓層
原帖由 S3N92 於 2006-4-25 01:00 PM 發表

個頂薄成咁........就咁用手"咬"開都得wo......

邊架車唔係一塊鐵再係內部加番D內籠裝飾呢?
millertong 發表於 2006-4-25 19:58 | 顯示全部樓層

但廣州本田唔止一單wor
在大陸己經有四單以上廣州本田Accord撞車後解體
上面 上海個單係在往杭州途中以108lm/h撞車

總之比我在大陸我都唔買廣州本田