hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) [新聞] 搶錢吸血 汽油10日兩加價 每公升再飆三毫 ...
開啟左側

[新聞] 搶錢吸血 汽油10日兩加價 每公升再飆三毫

FX8173 發表於 2006-4-25 11:22 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

轉自︰Yahoo! 大陽報迎 聞節錄
排版︰FX8173

[box=Navy]【太陽報專訊】駕駛人士噩耗又來了!本港石油產品在近十日來,昨已是第二次宣布加價,而且每公升加價高達三毫。華潤石油宣布,今日起各類石油產品每公升出倉價加三毫,此舉料必帶動其他石油公司加價,這是華潤石油自今年一月六日以來第五次加價,若以超級無鉛汽油的價格計算,加價竟近一元五角,加幅百分之十一點六七。運輸業直斥石油公司的加價總額,遠超飆升的國際油價,而政府更儼如吸血鬼,對加價袖手旁觀,照收燃油稅。[/box]

華潤石油有限公司昨日傍晚率先宣布加油價,由今日凌晨起全線包括無鉛汽油、柴油、工業用柴油、輕柴油、鍋爐柴油、火水及航空煤油,出倉價劃一每公升提價三毫,成為近三年多以來,單一次最高加幅,華潤各油站的實際加幅,今日會在各油站張貼詳細價目,從過去華潤加油費的安排,油站加價會與出倉價相若。

今年累積加價近1.5元

過去各類油產品加價,大多是介乎每公升增加一毫至兩毫半。經過昨晚華潤搶先宣布加價後,估計其他石油供應公司會在隨後一兩日陸續宣布加油價。

各石油公司今年增加油費頻率相當密,今年至今各油公司曾經超過八次宣布增加不同種類的石油產品價格,每公升分別增加一至兩毫,在二月只有兩次減價,每次每公升均是減價一毫。今次每公升加價三毫更是繼十日前加價兩毫之後,十日內兩度提價。綜合過去多次增加油價,本港每公升汽油共加價約一元五角。

昨晚在油站入油的車主陳先生聞得汽油加價,大感困惑地叫問:「有冇搞錯呀!上次入油經已是新價,依家又再加,仲加三毫子一公升,咁即係肉隨砧板上,任得石油公司加價,都唔知個政府做乜o野!」

政府袖手 貨運業叫苦

燃油價格一再飆升,但是政府坐視不理,令貨運業叫苦連天。運輸業關注燃油價格聯席會議發言人蔣志偉表示,本港油公司自去年三月起便開始加價,迄今每公升柴油經已加了二點九元,加價達一倍有多,蔣志偉說:「如果本港油公司只按國際油價上升幅度調整,每公升燃油的增幅只需要一點二元,現在超加一倍有多,簡直是趁火打劫,政府是怎樣監管的?」

他透露,燃油價格狂升,已令貨運業成本上升四成多,如果加風持續,貨運業數以十萬計從業員之生計勢必大受影響,他促請政府減油稅甚至豁免油稅,減輕司機壓力。蔣志偉說:「港府每年徵收的柴油稅只有七至八億元,即使全部豁免亦無損庫房收入,但能紓緩數十萬貨運業人士的生活壓力,改善就業。」

浸會大學工商管理學院院長何順文則稱,本港油公司經常同步加價,燃油市場存在寡頭壟斷已是不爭的事實,他促請政府嚴厲監管燃油供應,避免商業牟利行為影響社會經濟,並認為本港應該盡快制訂法例,打擊寡頭壟斷。

附圖請按此

NISSAN Presage 2.4 CVTC
Dolphin 發表於 2006-4-25 11:38 | 顯示全部樓層
好, 我決定用少d 車!
一個月要用少一半油. 睇下到頭來邊個蝕底?
 樓主| FX8173 發表於 2006-4-25 11:45 | 顯示全部樓層
原帖由 Dolphin 於 2006-4-25 11:38 發表
好, 我決定用少d 車!
一個月要用少一半油. 睇下到頭來邊個蝕底?

而家我都係啦﹗以往一個星期可能都有兩三晚可能出去走轉沙田咁o既,但係而家,都係星期六日用車算喇﹗

*雖然加油價對我影響唔太大﹗
Dolphin 發表於 2006-4-25 12:05 | 顯示全部樓層

原帖由 FX8173 於 2006-4-25 11:45 發表

而家我都係啦﹗以往一個星期可能都有兩三晚可能出去走轉沙田咁o既,但係而家,都係星期六日用車算喇﹗

*雖然加油價對我影響唔太大﹗

尤其係依家開始熱, 開冷氣會用多約10%油. 油價加左, 我就搭多D Rt.98C, 連停車場
日泊錢都可以慳埋添. 佢加左我仲更有決心唔楂車返工. 哈哈.

大家每月用幾多錢油? 我同女友加埋就用$2000左右.
 樓主| FX8173 發表於 2006-4-25 12:07 | 顯示全部樓層
原帖由 Dolphin 於 2006-4-25 12:05 發表
大家每月用幾多錢油? 我同女友加埋就用$2000左右.

而家咁星期五晚、星期六日全日用的話,一個月 $800 內﹗
CZ_6686 發表於 2006-4-25 12:12 | 顯示全部樓層
中石化中石油唔知有無一齊加呢?
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
6008-JU1220 發表於 2006-4-25 12:13 | 顯示全部樓層

d 油咩事呀?
我都唔明d油價點解要睇美國頭?
佢d不利因素關我地咩事.....
全世界用油最多係你....慳d啦...

本地d油公司又係....
加兩次加兩毫一次減價先減得一毫
Bridgestone Potenza RE55S
CZ_6686 發表於 2006-4-25 12:19 | 顯示全部樓層
原帖由 6008-JU1220 於 2006-4-25 12:13 PM 發表
d 油咩事呀?
我都唔明d油價點解要睇美國頭?
佢d不利因素關我地咩事.....
全世界用油最多係你....慳d啦...

本地d油公司又係....
加兩次加兩毫一次減價先減得一毫

因為好多油公司都係美國買原油嘛
迫狗入窮巷姐
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
joeli16 發表於 2006-4-25 13:44 | 顯示全部樓層
原帖由 CZ_6686 於 2006-4-25 12:19 發表

因為好多油公司都係美國買原油嘛
迫狗入窮巷姐

美國都唔係好好多,
一,兩日就加你4,5cents,
仲要係你去到油站先知又加價,
今日入8gallon成USD 25,
真係嗌哂救命,
唔知會升到幾時。
Ketsu 發表於 2006-4-25 14:08 | 顯示全部樓層

請問各位車主
如果只係諗住做holiday driver
兼且唔會過港島果邊或者入東涌
頂多係來往九龍新界
咁樣養一架私家車
平均一個月大概幾錢呢?

(純作參考)
Abusing dead rule -> Denial of reality