hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 外地巴士討論 (B5) [London, UK]僅存(二) -- Volvo B7TL PVL115 [35P]
開啟左側

[London, UK]僅存(二) -- Volvo B7TL PVL115 [35P]

EN1504-201 發表於 2015-4-3 04:01 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

終於得閒開文   

首先貼張門位相--驟眼睇只係一部普通嘅B7TL,仲要係配Plaxton President車身(我喺上一篇文曾經提過呢個組合經常震到癡線),點解我要開文講佢?

一望梯位就一目瞭然--中梯!

PVL115係而家唯一一部行緊倫敦常規路線嘅中梯車

不幸地,佢亦相當可能已經代替DLA173成為最具年資嗰部   :

Anyway,先睇內籠--難得咁開揚嘅下層車頭佈局:

相信而家得返佢將個輪椅位擺喺左邊,同時留意President車身點樣善用空間,比同長度嘅中梯ALX400塞多兩張凳落去:

喺尾排望向前:

輪拱上背對背位嘅凳背斜得好舒服(後來嘅預製組件凳拉直咗好多),同時留意右下角嘅不明凸出物:

車尾有一個向前嘅"STOPPING"燈,著咗會係橙色,但有啲PVL盞燈著咗竟然係舊版屈臣氏加礦蒸餾水嗰隻藍綠色

上層佈局,似乎只係條樓梯比普通PVL放後3排:

但件事當然冇咁簡單--上層車尾先係戲肉所在   
先賣個關子--見到上層車尾好似冇裝凳嗎?

當然唔會唔裝...登登登凳--上層車尾竟然裝背對背padded seat

尾排都係呢隻「零感特薄」padded seat

望向車頭數一數,成部車總共有6組面對面四人座位,即12張倒頭位:

完全表現出嗰個年代英國雙層巴對尾二排倒頭位嘅熱衷--除咗鼓勵飛象過河以彌補張凳(一邊係超硬padded seat,一邊係坐到凹晒現晒骨嘅Fainsa Cosmic,即係未加頭枕嘅金磚凳)帶來嘅不適之外,我諗唔到一個合理解釋   

然後去片--難得可以咁爽
https://youtu.be/zd5S_Xyl5Bg
條片有啲難拍:坐喺右邊倒頭位,左手揸咪,右手揸相機塞去窗邊拍片。

一上車第一樣感受到嘅就係開揚、光猛、冇壓迫感(雖然通道冇闊到,但視線冇畀樓梯擋住),第二樣就係個暖氣好勁(唔知係車定司機問題,搭過幾次都係咁暖,暖過所有其他車,大抽風機嘅新車直頭係寒 :L )。跟住坐喺車尾,震動同雜聲都喺合理水平,唯獨係太平門有啲問題,行行吓會有碰撞聲,甚至會響警號(例如段片嘅14:22),到總站之後司機落車「砰」咗度太平門幾吓,再鬧多兩句   
部車幾乎每日都行474,喺去機場嘅路上充份表現出舊Voith令行車表現變得暢順嘅能力   

順便講吓Go-Ahead旗下嘅President車身B7TL(唔想提Metroline嗰批垃圾)。
第一批前梯PVL(144-178),留意側牌箱係同中梯版一樣嘅細尺寸:

相差6年嘅兩部B7TL--Wright將B7TL車尾個入氣口(?)放咗去車側兩邊之後順眼好多:

留意頭轆後面有一張側位,之後再放兩組向前嘅凳:

可以見到輪拱上面嘅背對背位變咗預製組件凳,同時拉直咗;兩張低地台位前面用板同輪椅位隔開(喺短陣ALX400車身B7TL上面,樓梯較長較後,所以呢兩個位就唔可以同輪椅並存 :L ):

上層佈局正常返,得返尾二排係倒頭位:

尾排連體座墊:

由前梯PVL179開始,側牌箱變大,而且擺高咗(Metroline嗰批全部都係用上一款設計):

順帶一提,呢部PVL203係現存唯一一部會入zone 1而且改裝咗呢種牌箱嘅PVL :

上層佈局一樣,但後來換咗Rowan Telmac嘅Telford 20凳:

簡潔嘅直梯設計,留意條疑似風槽嘅凸出物:

風槽兼燈槽,靚過ALX400好多

輪椅位改用扶手柱包圍,窗邊亦裝多咗一條橫扶手:

之後一直到President車身停產都冇大改動,只係由PVL250開始車尾改用圓形LED燈號,同埋由PVL313開始改用Ventura外推落車門(Metroline嗰批全部都係內摺門)。

之後係退役巴士系列--
中梯PVL60,留意換咗Rowan Telmac凳:

牌布上面係London General傳統標誌:

仍然保留Fainsa Cosmic凳嘅PVL131:

少有嘅黏貼車窗版本--來自East Thames Buses嘅VP19:

樓梯位都用玻璃代替鋁板:

壞車待修:

引擎室特寫:

+PLUS+
六年前第一次嚟倫敦所影嘅East Thames Buses年代VP11:

今次嘅Flickr相簿:https://www.flickr.com/photos/31 ... /72157649044892463/

第二篇長文,多謝點閱,歡迎討論
NV58 發表於 2015-4-3 07:15 | 顯示全部樓層
原帖由 EN1504-201 於 2015-4-2 20:01 發表
終於得閒開文   

首先貼張門位相--驟眼睇只係一部普通嘅B7TL,仲要係配Plaxton President車身(我喺上一篇文曾經提過呢個組合經常震到癡線),點解我要開文講佢?
https://farm9.staticflickr.com/8682/16202939593_3 ...

Just a quick point - PVL180-209 were built as new with this type of blind box.
Tinyl Bus Photography - FB Group
 樓主| EN1504-201 發表於 2015-4-3 07:46 | 顯示全部樓層
原帖由 NV58 於 2/4/2015 11:15 PM 發表

Just a quick point - PVL180-209 were built as new with this type of blind box.

謝指正
咁請問PVL281-297係原裝配呢隻牌箱定係後來改裝?

以PVL181為例:
https://www.flickr.com/photos/rm1422/6073518980/in/photolist-au9Y4i-afGnAu-go4aYW-qPqxAr-eejjdq
呢隻牌箱嘅目的地牌尺寸比較似普通PVL嘅下半幅頭牌,PVL203嘅目的地牌尺寸就比較似上半幅頭牌,請問到底係牌箱同牌布唔同,定係只係玻璃唔同?
chickenbus 發表於 2015-4-3 12:29 | 顯示全部樓層

14 年前閃光燈劣攝……
NV58 發表於 2015-4-3 19:55 | 顯示全部樓層
原帖由 EN1504-201 於 2015-4-2 23:46 發表

謝指正
咁請問PVL281-297係原裝配呢隻牌箱定係後來改裝?

以PVL181為例:
https://www.flickr.com/photos/rm1422/6073518980/in/photolist-au9Y4i-afGnAu-go4aYW-qPqxAr-eejjdq
呢隻牌箱嘅目的地牌尺寸比較 ...

Those are converted during their refurb when they got cascaded to Sutton on the 93. They were new with the standard KN blinds.
Tinyl Bus Photography - FB Group
Hongkonger 發表於 2015-4-4 00:01 | 顯示全部樓層
將上層尾排變成如斯模樣是 anti-vandalism 的原因嗎?
Flickr Photos: Hongkonger's Collection
PZ8490 發表於 2015-4-4 00:59 | 顯示全部樓層

樓主有冇President車身嘅Trident嘅相?