hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 港鐵西營盤站啟用後巴士路線乘客客量變化 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 港鐵西營盤站啟用後巴士路線乘客客量變化

kay 發表於 2015-4-16 06:56 | 顯示全部樓層

原帖由 castanopsis 於 2015-4-16 01:02 發表

23真係好視乎邊個位計、何為之繁忙時間
上繁上山返學時段基本上淨堅麗閣都落30人
計埋減班,不跌反升唔奇

要記住,所謂「通車前」只係西營盤站既「通車前」
港大站通咗車之後,23下午-下繁已經唔識企
西營盤站通埋車如果 ...
其實樓主無答到通車前係指邊D數據

但有D線係1228後客量係急插,5X本身1228前8成1228後得返5成,無理由1228到西營盤站開通前,又去返8成咁多,雖然本身都減左班

但減班時間係1月,西營盤站通之前,運吉只係交左南區堆線3月頭數據比南區區議會,西區堆線既數就hold起左無擺上區議會

不過5X係西營盤站開左之後條數彈唔返,減班又做左,某程度反映西區流水線無得救,5X畢竟都只係一條跑少少公路既流水線

執左5,下次應該唔係搞5B就搞5X,5B都講明按客量調整班次,始終獨巿位唔多,1同10獨巿就算客量跌都唔搞得

至於18,如果想按原有cut車數量計劃去重組路線,真係唔知有咩方法,只怪當日D垃圾建議條數計得太盡,運吉又唔知會唔會開綠燈cut少D車

世界很簡單 人類很複雜
053h4 發表於 2015-4-16 09:28 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
avianwind 發表於 2015-4-16 10:17 | 顯示全部樓層
紅隧線唔知點解開左西營盤站後,載客率仲多過以前

最繁忙半小時內的平均載客率:
路線 通車前 1月上旬 最新(樓主數據)
103 75% 50%100%
103P 43% 30%44%
101 89% 84%99%
104 91% 75%
100%
113 74% 73%
90%

無記錯運署標準的話
半小時載客率去到100%唔使減班cut線之餘,仲好似可以加車或加班
所以3月版本的重組計劃提及,104、113縮線計劃暫緩執行
http://www.td.gov.hk/filemanager/tc/util_uarticle_cp/wil.pdf#page=31

==
1月數字
http://www.td.gov.hk/filemanager/tc/..2015%20jan_final%20%28all%29.pdf#page=3

hkwp 發表於 2015-4-16 14:30 | 顯示全部樓層

整咗嗰表,容易啲睇

通車前一月三月
    (南區)
四月四月與通車前比較四月與
    一月比較
188%51%
55%-33%+4%
566%51%
48%-18%-3%
5B93%38%
63%-30%+25%
5C77%30%
32%-45%+2%
5P91%42%
46%-45%+4%
5S56%47%
39%-17%-8%
1079%67%
66%-13%-1%
5X85%55%
56%-29%+1%
1873%32%
84%+11%+52%
18P98%44%
83%-15%+39%
18X77%36%
67%-10%+31%
3B65%23%
33%-32%+10%
1259%53%
25%-34%-28%
12M59%64%
40%-19%-24%
1358%55%
31%-27%-24%
2373%58%
83%+10%+25%
23B56%17%
33%-23%+16%
10375%50%
100%+25%+50%
103P43%30%
44%+1%+14%
10189%84%
99%+10%+15%
10491%75%
100%+9%+25%
11374%73%
90%+16%+17%
973100%64%77%94%-6%+30%
973P77%54%47%78%+1%+24%
90491%78%
70%-21%-8%
90577%50%
99%+22%+49%
97090%76%83%98%+8%+22%
970X95%63%79%92%-3%+29%
97199%53%78%100%+1%+47%

字數關係,南區線於下個回覆
hkwp 發表於 2015-4-16 14:31 | 顯示全部樓層
續上

通車前一月三月
    (南區)
四月四月與通車前比較四月與
    一月比較
23B56%17%
33%-23%+16%
780%62%81%89%+9%+27%
37A86%67%81%61%-25%-6%
37B86%69%70%70%-16%+1%
37X86%67%68%61%-25%-6%
4090%50%77%65%-25%+15%
40M63%43%48%49%-14%+6%
40P62%41%40%41%-21%+0%
71100%88%77%76%-24%-12%
71P100%94%60%72%-28%-22%
463%49%76%92%+29%+43%
4X83%62%88%70%-13%+8%
30X70%56%59%41%-29%-15%
43X64%45%48%45%-19%+0%
46X85%56%25%33%-52%-23%
90B91%78%78%87%-4%+9%
9192%60%89%81%-11%+21%
9489%77%64%50%-39%-27%
94X82%57%89%70%-12%+13%

假設所有數據以同一地點方式記錄(亦理應如此),四月與一月比較部份路線已止跌回升,原因可能是乘客回流與減班所致。
流水線各線跌幅較大但回復較正常水平,12M 13 則成為西營盤站的新輸家。再留意南區四月與三月的比較,會發現有啲線喺一個月內已經有較大變動,所以呢啲數字呢,信不信?反正我信了!

P.S.1>你估呢條數會唔會上交運會啦?上嘅話運吉都幾難搞
P.S.2>點解無咗 47P 嘅?被無視到咁?仲駛唔駛取消呢咁?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
castanopsis + 1 + 10 有張表就一目了然

查看全部評分

cruisesnet 發表於 2015-4-16 15:00 | 顯示全部樓層
通車前     一月    四月    四月與通車前比較   四月與一月比較
18       73%     32%    84%            +11%                   +52%

運吉同新記可吾可以講下CUT18既理據???
tomchen 發表於 2015-4-16 17:19 | 顯示全部樓層

原帖由 mingfai31 於 2015-4-16 00:02 發表
1個月前有係下繁金鐘睇過23..開7-10分班都唔識企人
另外18同18P基本上都係個堆客源
好多人都係見邊架黎就上邊架架啦
拉埋一齊睇其實都只係相若
仲有係減左班先係呢條數

但我始終好質疑條數點黎
係咪轉左新計法吹大左條數
個SOURCE係邊黎..幾號幾時數乜資料都冇
好難信囉我會覺得
尤其係不跌反升個堆
差唔多全部過海都可以升呢樣真係好神

好專業架,見過幾次客量調查,西隧港島方向有,不過訓覺既,水街又有,兩個帥奶,打牙較多過睇車填表...
kl9327 發表於 2015-4-16 17:54 | 顯示全部樓層
原帖由 tomchen 於 2015-4-16 17:19 發表

好專業架,見過幾次客量調查,西隧港島方向有,不過訓覺既,水街又有,兩個帥奶,打牙較多過睇車填表...
根本用肉眼觀察呢個方法就唔會準
除左以前班班都頂閘既
970系
咁就一定唔會有錯
BUSMAN伯輋雯 發表於 2015-4-16 18:54 | 顯示全部樓層
數字準確與否,值得深思。
不少路線的數字都十分奇怪。
Aeon802 發表於 2015-4-16 19:03 | 顯示全部樓層

某些巴士線減班後
客量又升番
證明巴士線還一定吸引大
運輸署冇藉口再CUT班
TD標準客量超過9成可加班
某些會否加番班,心照