hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴18,18P重組消息(10/5生效)
開啟左側

[服務調整] 新巴18,18P重組消息(10/5生效)

ATE31 發表於 2015-5-6 01:49 | 顯示全部樓層

今日下午3點幾搭18P西行, 都用左半個鐘先由北角去到山道, 有大約20-30人, 去中環既客都佔唔少比例
其實西行唔停百德新街會唔會快D? 個度都唔算多客
Ravenclaw 發表於 2015-5-6 02:06 | 顯示全部樓層
原帖由 ATE31 於 2015-5-6 01:49 發表
今日下午3點幾搭18P西行, 都用左半個鐘先由北角去到山道, 有大約20-30人, 去中環既客都佔唔少比例
其實西行唔停百德新街會唔會快D? 個度都唔算多客

清風街天橋黎的車系cut唔到出外告的,18P已經系行緊經炮台山最快果條路去港灣道

反而2仔果條路可以直接飛出去外告,但屎忽公司唔會咁做,佢最想塞車塞走哂2仔的客...

所以飛起百德新街有沒用?作用不大...
swmcuf662 發表於 2015-5-6 11:15 | 顯示全部樓層
清風街天橋黎可以cut唔到出外告的
lukin 發表於 2015-5-6 12:47 | 顯示全部樓層

原帖由 Ravenclaw 於 2015-5-6 02:06 發表

清風街天橋黎的車系cut唔到出外告的

真的不能嗎?

清風街天橋出,係維園道靠右入九龍線,過怡東後唔可以cut出外告士打道咩?
不過,呢個方法分分鐘比先行內告後再cut出仲慢
EX-TL 發表於 2015-5-6 13:15 | 顯示全部樓層
興發街上維園道的102 103 106 170都可以唔經名店坊,
為何清風街天橋的車輛唔得?
Ravenclaw 發表於 2015-5-6 22:37 | 顯示全部樓層
唔好意思,果然講得唔夠清楚,因為我個答案系針對百德新街呢個站答的...

清風街天橋黎的車系唔可以快捷地切線出外告快線的,就算要切,都需要行切入海隧果條線先能夠再切出去的...

補充:如果入左百德新街的巴士,要用巴士專線系波斯富街出,私家車更加要去到杜老誌道先有得出...

海隧條車龍就長期都去到天后什至更遠,咁樣格硬CUT出去,需要的時間唔比你入去停百德新街少的...

最多人搭18P的早繁就肯定系內線快,更加唔洗搞...

所以overall,有沒必為可能加快到的行車時間而走去飛走百德新街,我覺得沒囉...

隧巴果堆又有幾可可以唔洗經百德新街果個彎位,就咁直衝過去停景隆街呀,就算頂飛都系搞好耐先CUT到出外告快線...

18P已經倫落到變左2味線,18P西行最有價值就系早繁北角炮台山往灣仔北,竟然系咁的時候,我當然系理早繁先啦...
miklcct 發表於 2015-5-6 23:06 | 顯示全部樓層

原帖由 Ravenclaw 於 2015-5-6 22:37 發表
唔好意思,果然講得唔夠清楚,因為我個答案系針對百德新街呢個站答的...

清風街天橋黎的車系唔可以快捷地切線出外告快線的,就算要切,都需要行切入海隧果條線先能夠再切出去的...

補充:如果入左百德新街的巴士,要用巴士專線 ...

清風街落橋行快線(去九龍)cut出外告唔係應該會快過塞入內告燈位再行巴士專線好多嗎?我之前搭過102都係直接落景隆街尾站,無入到內告個燈位。
進智公交
Ravenclaw 發表於 2015-5-7 00:00 | 顯示全部樓層
原帖由 miklcct 於 2015-5-6 23:06 發表

清風街落橋行快線(去九龍)cut出外告唔係應該會快過塞入內告燈位再行巴士專線好多嗎?我之前搭過102都係直接落景隆街尾站,無入到內告個燈位。

只計燈,阻你5分鐘都唔洗,但有幾可只計燈呀...

仲有,102最多人用的時間系咪容許你架野咁樣飛黎飛去先...

你果個情況,系海隧條線沒車龍/跑馬地條線沒車龍先做到...

當然,你真系有心優化18P的,做好個服務,咁咪飛起個站,然後容許司機選擇佢想行的路去港灣道的囉...

頂多系百德新街中午系銅鑼灣hehehaha食完飯果班OL慘d,要做下運動坐內告車行入灣北...

我就沒心機優化佢啦,一來唔夠貴,二來除2味外,客量已經唔高,得個灣北系遠離港鐵的,而灣北仲要系2味位黎...
kay 發表於 2015-5-10 15:51 | 顯示全部樓層
今日搭過次新18P
係西區警署2點鐘上車,10分鐘就係銅鑼灣避風塘落車

新加個3個站,得我1個上

正街有新巴職員唔知係咪係度兜客

上左車,有客覺得好奇點解兜西營盤,仲車一句話"18P變特慢!"

架車去到西區警署前,廿個客都無..

而係西區警署所見,有D客似乎唔知道今日開始重組路線,到站先見到5號無左
之後有架10仔黎到,係西區警署同正街都接載左唔少客,過左正街有半車..

今日仲試個BBI 4轉18P,張豬紙寫叫人去嘉安街轉車,難得今日開始同站,去試埋個BBI 1蚊優惠,係WORK既

依家睇,如果5B/10仲打算削減服務,18P遲早都要單向經皇室堡,係交通完全正常情況下
其實真係好過搭鐵,不過有幾可交通正常?特別係平日...
世界很簡單 人類很複雜
ATE31 發表於 2015-5-10 17:10 | 顯示全部樓層

頭先經過見到正街轉出黎既18P東行, 有30人到, 唔算太差, 但估計遲下會更多人搭, 因為西區警局同正街個站都好就腳, 應該吸到唔少西營盤居民, 但唔會趕走好多堅城客, 因為要趕走既一早走晒, 剩番既堅城客本身好少
但平日繁時塞車真係無得講.....