hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴將會加訂50部AMC!?
開啟左側

[經歷分享/報告] 九巴將會加訂50部AMC!?

Quanta 發表於 2015-4-19 18:29 | 顯示全部樓層

原帖由 RM344 於 2015-4-19 17:05 發表
問題在於彩雲

彩雲10係孖坑,咁闊點都偷到位啩
GK8522 發表於 2015-4-19 18:46 | 顯示全部樓層

回復 11# 的帖子

一個亂UP廿四出醜完好心就咪同佢真心啦,關彩雲屁事呀,再難入既3M坑周不時有12M行,大白龍又入過不下五次,連老闆操車都入過去N次,隔離21就直頭幾乎日日都有12M車行,嗰條_ _同我講10行唔到12M係因為彩雲?係既我切乜俾你都得

呢D咁既人唔識野就收聲咪獻醜,10行唔到(好難行)12M係出入喇沙利道2個彎再加埋衙前圍轉打鼓嶺(雖則一樣行呢3隻彎既2D唔止一次行過AVC)
petcity 發表於 2015-4-19 19:39 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Gary_B 發表於 2015-4-19 20:08 | 顯示全部樓層

原帖由 HE7921 於 2015-4-19 18:01 發表
與其買AMC,不如將E400改配康明斯ISB6.7e250引擎仲好啦

而家係唔夠車 唔係批車有事喎
LNChickenRice 發表於 2015-4-20 10:35 | 顯示全部樓層
上世紀60-70年代九巴買利蘭長陣亞比安(EVK41XL)0既事件*
居然晌2015年發生晌短陣雙層巴身上??
又會咁鬼「橋」??

* 當年利蘭車廠出唔夠150部長陣亞比安(EVK41XL)俾九巴
(車廠出唔切150部咁多...50部要唔要??)<-當年利蘭集團代表
結果: 另外0既100部變成薜頓Pennine 4 0既訂單
而批「前衛設計」0既新車因為本身設計有缺憾...
加埋香港天氣0既關係...燒到完全救唔到而要除牌0既
4年間就有成11部之多(由BUS DATAFILE提供0既牌簿資料整理而得出)
1980年全退[唔到12年0既車齡就要退...]
反而另外50架亞比安EVK41XL:無病無痛
玩到1990年代先退休(1970 - 1987, 1971 - 1991)...

PS 本來小弟仲會對DB 300呢款巴士有很大的期待
不過坐過之後: 反而期望Optare Metrodecker 會有香港版
跌一跌各位0既眼鏡好囉....
PS2 九巴缺0既係短陣雙層巴(加四車,而家只有E400同DB300呢兩款車可以要得落手)
而唔係12米/12.8米0既長車(加五車,成堆E50D同B女部隊等出街....)
[加幾多成車型津貼0既講法,
50-60年代由九巴當年0既薪津制度開始,沿用至今...
(當然津貼對月薪車長而言:無佢地份啦)
而「加四」同「加五」0既分野係:雙層巴士0既長度以11米為界
短過11米0既車型(例:ATS)謂之「加四車」,
長過11米0既車型(例:ATR)就係見到慣0既「加五車」...]
所以小弟都好懷疑:九巴唔想要11.3米長0既巴士
係唔係想「方便管理」先咁做...
(無「M車」嘛-對照當年中巴0既住牌亞拉伯雙層巴而言:
LS & S(26') / M(28') / LW & LX(30')...)...
丹尼士三叉戟(躉)0既10.6米 / 11.3米 / 12米...
似唔似車廠將架車每0.7米就「升一級」呢??

嶺南雞飯老矣 尚能飯否??
JCSCANIA 發表於 2015-4-20 10:39 | 顯示全部樓層
原帖由 Gary_B 於 2015-4-19 20:08 發表

而家係唔夠車 唔係批車有事喎

可以用九巴前龍運ATR喎!唔怕唔夠車.
toyl 發表於 2015-4-21 00:13 | 顯示全部樓層

原帖由 GK8522 於 2015-4-19 18:46 發表
一個亂UP廿四出醜完好心就咪同佢真心啦,關彩雲屁事呀,再難入既3M坑周不時有12M行,大白龍又入過不下五次,連老闆操車都入過去N次,隔離21就直頭幾乎日日都有12M車行,嗰條_ _同我講10行唔到12M係因為彩雲?係既我切乜俾你 ...

其實個case同28差唔多,就係總站唔多夠位擺大車……
10號更慘在得一邊總站,孖坑每邊擺到3架車,如果3架12米就用多5米,
再加埋的士佬唔生性又的確幾難入站。
我都見過有AV入去孖坑最右邊,而左邊又擺足3架車,的確唔易拗囉...
如果3條線都係擺滿晒12米,情況就會有少少似灣仔碼頭總站咁樣,對於新城又無乜嘢,九記師傅多怨言咁囉...

咁搞法落晒12米就可能要踼車落彩虹放飯喇
ME19andG316 發表於 2015-4-21 02:19 | 顯示全部樓層
10吾用得ATSE 仲有原因,  衙前圍道落斜去 嘉林邊度, 果刻好易刮底, 有次起路口見架ASV@10落黎, 睇到差少少就刮底, 而ATSE前胯 眼見好似比ASV 較長(有冇板友有ASV, ATSE, AMC, 既前胯長度資料), 吾知係未呢個原因, 我見91 , 96R "好似" 都未用過ATSE,  可能鑽石山出同入, ATSE都會刮底吧 ?
EF107 發表於 2015-4-21 12:30 | 顯示全部樓層
原帖由 ME19andG316 於 2015-4-21 02:19 發表
10吾用得ATSE 仲有原因,  衙前圍道落斜去 嘉林邊度, 果刻好易刮底, 有次起路口見架ASV@10落黎, 睇到差少少就刮底, 而ATSE前胯 眼見好似比ASV 較長(有冇板友有ASV, ATSE, AMC, 既前胯長度資料), 吾知係未呢個原因, 我 ...

ATSE 入鑽石山冇問題
你講兩條線當然有ATSE行過啦;

另外
84M 仲有 ATSE 做掛牌
85X,286M 之前都有 ATSE 做掛牌
GA4829 GA6107 GK8522
HU 106 HU6846
GK8522 發表於 2015-4-21 13:25 | 顯示全部樓層

回復 17# 的帖子

你講呢個係理論上既問題,但係實際上當10改得線嗰陣你認為會唔會乘機轉埋定點搞到幾乎全線跳飛機?當跳左飛機之後又有幾大機會一次過有4-5部10擺喺彩雲?再加埋2個掛牌站長喺呢D時間一定化身交通警你怕條坑搞唔掂?

#18又一條乜都唔睇唔查就喺度亂UP廿四出醜,淨係RV5033同埋RV4139 2部夾埋都唔知行過幾多次