hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 旅遊巴士及過境巴士 (B6) 請問邊間中港巴士公司由中國人駕駛呢
開啟左側

請問邊間中港巴士公司由中國人駕駛呢

stevensiu 發表於 2015-5-3 18:14 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV174 於 2015-5-2 21:28 發表
哈哈你岩,叫慣左隻色又無轉。
應該係環島,咁多間直巴黎講,環島係最好坐。

你坐過棍頭渣果批內運未?
又臭又污糟,而家批亞洲行高速車門漏風嘈到想死,批MAN過90KPH搖過坐船.
tsoikc 發表於 2015-5-3 20:51 | 顯示全部樓層
原帖由 stevensiu 於 2015-5-2 12:11 發表

明顯未試過坐11點之後ge落路班次,狼死到冇野講

不過而家真係少左好多,棍頭開車通常都好小心,條路限100kph佢地開得90kph.
香港人開車通常都快,新年坐榮利上路,深圳灣上沿江條隧道限80kph佢地開到110kph.
其實所有跨 ...

未必, 之前坐榮利(車牌數字為三字經) 同一部車, 同一司機, 唔止一次都係好安份守己. 無論港段或國內一D都唔快.
但個人覺得未至於碌的水平. 感覺上榮利真係快, 爽同安全.  

記得以前因為一些原因成日要坐雅居樂線, 坐過一次GDHK後, 我講到明榮利班次優先. 還記得有一次回程坐中港之星
五十鈴, 坐正司機後面, 黑夜飛京珠, 司機仲要播住歌 , 感覺真係正.

GDHK/大星星公司坐親佢, 都唔會預佢快.

永東就唔知搞邊科, 十次有九次都碌車..... 試過坐觀塘跑狗, 全程不過65.......

至於環島, 坐過禁多次, 只係得一次中通寶西雞係南沙港快速踩到120+有驚喜外, 其他都平平無奇 (唔知我好彩定唔好彩......)
用電時請注意安全!
stevensiu 發表於 2015-5-3 21:42 | 顯示全部樓層

回復 22# 的帖子

我話通常都快,係上沿江條隧道開到110kph只係因為入面中線冇車先踩到咁快.榮利d五十鈴好多都係快,睇下係車手定碌神渣
批魚塘都唔差,有次坐中開到130幾kph(手機gps測速)飛京珠.不過而家做晒跑狗同內運,冇咩機會俾佢地發揮下.

GDHK部部車都錯左100kph,想快都難

永東坐親都中車手,可能我搭得少啦

環島要睇天時地利人和先有驚喜

PZR58 發表於 2015-5-3 23:17 | 顯示全部樓層

原帖由 stevensiu 於 2015-5-3 21:42 發表
我話通常都快,係上沿江條隧道開到110kph只係因為入面中線冇車先踩到咁快.榮利d五十鈴好多都係快,睇下係車手定碌神渣
批魚塘都唔差,有次坐中開到130幾kph(手機gps測速)飛京珠.不過而家做晒跑狗同內運,冇咩機會俾佢地 ...

最近榮利好似多咗好多棍頭,以我搭開榮利獨營嘅珠海線,今年搭咗六七次都冇上過100,加埋榮利依家又劈曬D強國車來走,兩部PR牌嘅一部頂壟開95另一部99就唔再上,RB牌嗰部有一晚搭到110+再加虎門大橋冇乜車,深圳灣口岸出來到下栅檢查站正常要個半鐘以上,佢70分鐘跑曬(我估你話130可能就係呢部車),但係前两日搭佢跑上昼班以為又有得飛,點知又變咗全程極速95……

五十鈴都唔係部部快,MA3960同樂園快線塗裝嘅LH8027又係慢到嘔電,全程開80-90,仲要俾中旅環島爬頭,一D都唔似榮利嘅風格

五十鈴搭過最快嘅,就有MJ5726同又係樂園快線塗裝嘅MB1757,呢兩部有開過125kph嘅記錄

另外想問下榮利D中港高身雞係咪鎖速107kph的?

stevensiu 發表於 2015-5-3 23:45 | 顯示全部樓層

回復 24# 的帖子

珠海線太長,冇咩香港司傳肯做,因為一單太子上珠海用ge時間拍得住行一轉太子上中山再落深西,轉數錢又冇分別.得d棍頭先肯食埋d豬頭骨.
冇記錯係rb字頭果部,

tps好似鎖110kph
PZR58 發表於 2015-5-4 01:18 | 顯示全部樓層

回復 25# 的帖子

唔怪之得,感覺呢條線都係hea下hea下做,司機都係hea下hea下開,不過都已經算係咁,從珠海線開線一直堅持到依家,最初嘅粵港粵利佳威盛都走曬,連後來頂上嘅永東做咗年幾就撤,榮利真係有良心,蝕本咁多年都要留住條線

而且自從年頭減到一日4班之後好客咗好多,一車有20+客已經比較常見,公眾假期唔提早兩三日去劃位未必有得比你走

講到鎖油,事關有次我搭JM835呢部TPS落香港,我坐司機位後邊,開手機GPS測速,係京珠踩到盡係107kph,時速表指針係110位置,但係轉落沿江高速之後,車速明顯變快好多,同埋見到個時速表指針停係0刻度唔走,再睇GPS個車速竟然去到125kph,嚇咗一跳 個師傅仲系電台到同其他同事吹佢部車開到幾快幾快……

係咪呢部車有D不可告人嘅秘密?
stevensiu 發表於 2015-5-4 09:42 | 顯示全部樓層

回復 26# 的帖子

珠海線開黎準備港珠澳大橋通左之後唔洗同其他公司搶生意,只因為佢有批熟客仔係度.宜家蝕住做將來做大佢果陣可以賺返.

榮利唔可以話佢有良心,條線唔係九巴條51,唔洗負社會責任.只係佢眼光夠遠大.
pd7560 發表於 2015-5-5 04:43 | 顯示全部樓層
咁請問而家珠海時間表係點?用咩車多,thx
stevensiu 發表於 2015-5-5 09:21 | 顯示全部樓層

回復 28# 的帖子

上路(太子開):0800,0900,1330,1800
落路(拱運汽車客運站開):0740,0940,1410,1640
http://www.wingleetravel.com.hk/luxian-ch.htm
tsoikc 發表於 2015-5-5 20:03 | 顯示全部樓層

原帖由 stevensiu 於 2015-5-3 21:42 發表
批魚塘都唔差,有次坐中開到130幾kph(手機gps測速)飛京珠.不過而家做晒跑狗同內運,冇咩機會俾佢地 ...

榮利五十鈴試過一次係完全唔掂 (該車車身為捷聯), 跑得慢之餘仲要係高速死火, 好彩最尾到可以順利到站, 不過比平時遲左好多;
至於宇通就真係唔差, 有一部冷氣熄左風口都仲覺得好凍.  而且跑高速都仲係好穩. 遲少少可能會上中山步行街. 都係榮利班次優先;
想問下有無朋友知道中山線南北行榮利派車時間. 先謝.
用電時請注意安全!