hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [蘋果]唔知手掣喺邊 九巴驚嚇實錄
開啟左側

[問題] [蘋果]唔知手掣喺邊 九巴驚嚇實錄

S315E 發表於 2015-5-10 16:04 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/breaking/20150510/53722809

我諗起司機戴墨鏡揸拐杖上車嘅故仔…
weready0 發表於 2015-5-10 16:16 | 顯示全部樓層
咁呢單事係咪應該歸類為「車型訓練不足」?
lsc04d11 發表於 2015-5-10 16:18 | 顯示全部樓層
原來290系行錯路已小事,車都唔識揸!
真係一山還有一山高

唔知啲叫我體諒司機唔熟路既板友可唔可以體諒呢位女車長?
wingho_cwh 發表於 2015-5-10 16:36 | 顯示全部樓層

原帖由 lsc04d11 於 2015-5-10 16:18 發表
原來290系行錯路已小事,車都唔識揸!
真係一山還有一山高

唔知啲叫我體諒司機唔熟路既板友可唔可以體諒呢位女車長?

其實呢種情況叫個司機停車,避免意外,防患於未然,係絕對正確
但拍片影住自己罵人就大錯特錯
第一,個吳小姐好似搏蘋果爆片報酬咁款有咁大吹咁大並未能客觀地反映事實。
第二,呀吳小姐,你都話個司機手騰腳震,你仲大大聲咁樣罵法,除非果個係小巴佬,否則真係驚架嘛。。你咁做,咪即係加速意外發生??
第三,叫孕婦落車係啱,大家保障自己安全落車都啱,但唔係對住司機同站長大叫就有用架嘛。。

好簡單,又係話言藝術既問題:個司機自己都好驚既時候,就應該合理地表達同理心(即係「我都好驚」咁解)
係想阻止司機離站制止一切意外既,倒不如一早同站長講「我地好擔心行車安全,尤其係車上有孕婦,不如讓司機落車休息,或者換個司機繼續行程?我地唔希望有意外,尤其係司機好似需要熟習下架車。。」咁咪成件事解決左囉,使乜小事化大?
101X指定用車MB9291,帶您劃破長夜GM8036
EH2674 發表於 2015-5-10 17:12 | 顯示全部樓層
唔熟路最多行錯路,唔知手掣係邊亦唔奇,款款車位置都會唔同(應該都大同小異係右邊),但手掣都話唔識拉(呢個動作無理由會唔同),我做客真係有點膽心,始終呢樣野關於行車安全,識做同唔識都會令交通意外時傷亡有大小差距
條片我無詳睇,但我個人認為呢位司機真係應該補下鐘先

強人所難,不可一不可再
dongfeng 發表於 2015-5-10 17:18 | 顯示全部樓層
其實巴士有沒有像其他商用車/私家車般,設user manual,供用家閱讀?
에이핑크 대박!
epsilon 發表於 2015-5-10 18:10 | 顯示全部樓層

唔識拉手掣點開到車?「唔識拉」呢一句係咪有人設計對白?
toyl 發表於 2015-5-10 18:12 | 顯示全部樓層
原帖由 dongfeng 於 2015-5-10 17:18 發表
其實巴士有沒有像其他商用車/私家車般,設user manual,供用家閱讀?

基本上各個車款都有貼晒燈同掣label響唔同位置,肯搵就知係乜啦……
andrewyl 發表於 2015-5-10 19:37 | 顯示全部樓層
但我想知呢位女車長係唔係南斯拉夫 ?
如果係既話 , 唔怪啲乘客咁驚播 .
當時又落緊雨 , 唔熟車型同唔熟路 都幾危下 .
GR1473 發表於 2015-5-10 20:27 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽