hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) M記又加價,吹水話會買新巴士加強新界西北服務。 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

[問題] M記又加價,吹水話會買新巴士加強新界西北服務。

FH9512 發表於 2015-5-31 23:58 | 顯示全部樓層

原帖由 petcity 於 2015-5-31 19:17 發表

平日朝早個班?不過K65同K66又要等下水先有機會影囉

早下繁都有, 下繁放工時間 65,66 都有 E200 短棍
LNChickenRice 發表於 2015-6-1 01:03 | 顯示全部樓層
506 0既問題
一早就已經嘈到連天水圍0既小弟都知...
已經唔算乜0野古怪事情,加埋已經OT唔少...
可以俾小弟抖幾分鐘嘛...??(已經有巴打講0左~
小弟亦都認為:506 0既走線即使改到三聖總站
甚至506分拆成506順/逆循環(同當年701變成705、706一樣!)都好
對輕鐵車卡「求過於供」0既輕鐵系統而言,
真係太...奢侈囉...614p/615p都嫌太慢?!
屯門站轉車位同住宅電費一樣:
一時好方便,一時行餐死...結果「零和」打平手)<-恕小弟口多啦...

屯門、元朗、洪水橋真係同10年前比較
旺0左好多...(同市區朋友想買平樓,齊齊搬入屯、元、洪、天有關卦...)
單卡輕鐵經常俾乘客「打爆」已經唔係乜0野新聞...
繁時0既天水圍輕鐵亦好唔得幾多...(鬼咩,天南、天北都係705/706地頭
而堆巴士線又只係繁時服務(K73、K76除外!),想搵其他車坐真係睇時辰而定...)
相信港鐵多0左呢個洪水橋呢個大客倉之後...
嘿嘿...如果K75仲係而家咁0既樣...
恐怕小弟收口都好,大把人高舉「小紅包」0既哭照(2003年12月0個次)抗議都似...
而且751雖然同新公屋屋村「有段距離」:
不過亦有可能成為「罐頭沙甸」0既另一目標...

紫田邨方面...開短棍K58+短棍K51 0既混合體(叫K59算啦!)就可以
(繁時當然係拆開行啦,其他時間:紫田<>富泰<>嶺南<>兆康南口...
E200都夠用囉(順手清埋富泰、嶺南呢埋K51做唔晒0既客...))

元朗南呢個半中產區方面...
K66、K68開始唔夠載之下...加班只係「幾時加到」0既問題...
(人口增加之下,10分鐘一班車,而且出0既只係短躉...
還幸之前批99年版11.3米躉仲在生,可以頂多一陣...)
另外:會唔會出現K69...等等,水晶球:唔知港鐵班大佬諗乜...

總括一句:人滿之患,早加車可以早享受,遲加車可能麻煩多幾舊...
(唔需要小弟再回帶講天耀站某個早上發生0既慘事...呵?)

PS 如果地鐵年年加價,但係路線系統繼續依舊
咁就「絕望」多幾百次都唔夠...
(糸色 望衝輕鐵交匯處?!<-唔要命先好試!其他巴絲切勿模仿!)

嶺南雞飯老矣 尚能飯否??
 樓主| micolo 發表於 2015-6-1 02:07 | 顯示全部樓層
我重申多次請理性討論之!!!
估唔到有咁「激烈」既討論,我就慢慢回覆。

MTR絕對鍾意搞巴士,因為有固定客源,如果佢唔做,政府都會比KMB做,有錢真係唔賺?何況爆獲時D巴士真係好洗好用。

無錯係朗善邨,以前因為無公屋群,得私樓無客仔,起咗就會有。

506問題,請問Google神or自行爬文。

其實E200差唔多日日至少行2部落K58,高峰行4部,不過多數係3單3雙咁行。其他就無從判斷。
然後好多時E200係做繁忙特車(506、K51、K75、K76)

紫田邨人唔一定搭西鐵,區內都要周圍去,巴士會就腳D,但的確係未有K58全日既原因,不過多邨地方議員已經嘈咗好多年,加上幾年後紫田邨旁會再起大型公屋群(政府計劃緊),K58全日都係遲早既事。

最後我重申多次請理性討論之!!!

marcowong1011 發表於 2015-6-1 09:42 | 顯示全部樓層

err...506 改K56 擺埋上區議會講都可以話港鐵冇諗過lol
 樓主| micolo 發表於 2015-6-1 12:03 | 顯示全部樓層
原帖由 marcowong1011 於 2015-6-1 09:42 發表
err...506 改K56 擺埋上區議會講都可以話港鐵冇諗過lol
依,呢點真係唔知。我更正番。
dogdog002 發表於 2015-6-1 14:48 | 顯示全部樓層
不如叫輕鐵起埋三聖至何褔堂段佢啦,
起碼唔洗成K51238齊齊漫游置樂,起碼可以Cut走一半車
又可以借機會重組屯門輕鐵
LNChickenRice 發表於 2015-6-1 16:06 | 顯示全部樓層

年年加價年年壞車次次「甘」
想唔「放火三天」都唔得
(不過,3晚唔准各位巴絲開燈...0個隻囉~)

返正題先:西鐵線提早飽和
只係時間問題...
田少如果真係開口中
真係再有新地鐵開得成的話...

反正一早已經開鬧都市規劃「笨旦」
無幫大西北建立同中環、旺角同級0既新商貿區
分一分辦公室太集中於香港東南部,
而西北部就永遠捱窮0既「大分裂」格局...
多多地鐵都無助消化大量(而且繼續上升0既)通勤者需求...
(各位巴絲,要鬧就趁早啦...
遲多幾年可能連鬧都俾乘客山、通勤海浪冚都實一實...)

PS 小弟都儘0左人事,少0左加料0既情緒化文字
反正抵打0既係班有頭有面有錢,但係無___0既大財閥、大政閥
無放火已經算留低少少面子...
嶺南雞飯老矣 尚能飯否??
kmb71k 發表於 2015-6-1 18:15 | 顯示全部樓層

回復 23# 的帖子

而家鐵巴係新界主要為無鐵路既地方做接駁鐵路既巴士服務
所以附近有西鐵有輕鐵既地區, 兩味線想全日真係講句幻想下好喇
有幾多同講鐵重疊既路線同鐵既客量不相百仲? 數數手指只係得K73同506等等

朗善邨行出大路就有車搭, 開K巴我會有保留, 最多俾條小巴線你
以上回應,是否可行?是否合適?
柴頭兄 發表於 2015-6-1 21:57 | 顯示全部樓層
BlackBird 發表於 2015-6-1 22:53 | 顯示全部樓層

原帖由 Lelouch 於 2015-5-31 14:46 發表

試問應該又係邊度抽d輕鐵出黎比506
成日有人話705/706用拖卡好浪費
果班人根本未搭過係度吹水

當年明明應承過506用巴士係臨時性質
依家反口成件事當無左,就可以唔洗負責?
MTR年年大賺特賺,唔係同我講無錢買新車呀
P960早日摺線