hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 兩岸三地巴士 (B4) [新聞轉帖]穗雙層巴絕跡逾十載再現
開啟左側

[中國大陸] [新聞轉帖]穗雙層巴絕跡逾十載再現

hellomato 發表於 2015-7-4 01:25 | 顯示全部樓層

現時廣州巴士燃料指定要用LPG或LNG燃料缸體積較一般柴油巴士為大
(所以廣州巴士幾乎都是地鐵位或者密封車尾)
再加上4米的高度限制,對車內空間的局限非常大

猶記得幾年前廣州亦曾測試另一台雙層巴士
該車為三軸,純電動,車身更矮(3.78m)
不過該車試驗亦以失敗告終

也許可以考慮試驗杭州近期引入那款福田雙層巴士——
http://ori.hangzhou.com.cn/ornews/content/2012-11/21/content_4486203.htm
高度同樣為3.98m,LNG,車內空間設計較佳(更接近香港規格的雙層巴士)
惟尾跨較長,使全車長度達12.35米

小弟甚至有一個更瘋狂的想法:把北美版E400引進廣州——
長10.9米,開蓬車連前後玻璃高約3.93米,加番個蓋然後壓低下層樓底應該OK
我是一部小小MMC~~~~
LF5502 發表於 2015-7-4 02:16 | 顯示全部樓層
愛護狗疤力量
K.C.R2007 發表於 2015-7-4 18:08 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2015-7-3 19:40 發表

喺陳生本書入面,根本得廣州牌無特大引擎室,
就算係當時汕頭啲雙層兩軸都係好似你見到咁嘅款

問題係...

同 AV 一樣長?咁就差啲

廣州牌起碼注重實用先,雖然最後仲係試驗失敗
但近年D國產雙層巴士部部感覺好似小朋友砌車咁,個樣醜到唔得,完全唔注重實用性
 樓主| bjbus 發表於 2015-7-4 19:39 | 顯示全部樓層

volvo_chan 發表於 2015-7-4 21:19 | 顯示全部樓層
原帖由 LA16-3ASV465-51 於 2015-7-2 21:51 發表

11370mm

十幾年前行到唔代表而家行到

其實最怕唔係D橋唔夠高,係果D亂咁搭既架空電線

早前駕車由深圳經廣深高速去花園酒店,特意試行當年城巴廣州線所走的燕嶺路>廣州大道>環市路,
當年城巴派4.4m高的利蘭33x行廣州,到十多年後的今日,發現已經不太可能再行4m以上雙層巴,
例如環市路設置了幾個3.8m高的限高欄,立交橋的架空電線比當年更低。

廣州的道路設計及交通真是落後和保守到不得了,高度限制還停留在3.8m的取向,
其他城市一早的限高很多已經提升至4.6-5m高,雙層巴士在大陸不少城市也有,
特別是武漢,北京,桂林,雙層巴士隨處可見,廣州這大城市就近幾年先重用雙層巴士。

PS:幾年前在廣州坐3.8m高的旅遊大巴,通過3.8m的限高欄時撞到車頂冷氣機蓋,
我心諗,前面又無也過低電線/橋,廣州無端端整過限高欄黎做乜呢?
至于你信不信,我反正信了
K.C.R2007 發表於 2015-7-4 23:07 | 顯示全部樓層
原帖由 bjbus 於 2015-7-4 19:39 發表

廣州牌沒有冷氣,
現在的雙層,我覺得京華、青年都ok,其他的唔掂

對於當時社會普遍視空調巴士為新鮮事,無空調仲係可以接受嘅
當年就係因為呢個原因造就左S3V嘅出現

狠D講句,我認為目前中國的雙層巴士發展完完全全要重頭再來,虛心向外國拜師學藝
京華同青年至少有外國技術指導,無論外觀定規格起碼跟翻歐洲標準,無咁亂黎先
個人覺得內地政府應推出雙層巴士規格規範
吸引製造商研發/巴士公司引入真正具備實用性嘅雙層巴士產品
而唔係搞左成幾十年都仲係尼D細路仔般嘅幼稚產品
john 發表於 2015-7-6 12:20 | 顯示全部樓層

亞星JS6111SHCP,出街第二日坐過一次,下層非常矮,引擎好大聲,避震差,座椅唔舒服,上到上層立即聽到空調機發出嘅嘈音非常大,前排座位空調溫度適中,但係後排座位空調就凍到震

K.C.R2007 發表於 2015-7-6 19:15 | 顯示全部樓層
原帖由 john 於 2015-7-6 12:20 發表
亞星JS6111SHCP,出街第二日坐過一次,下層非常矮,引擎好大聲,避震差,座椅唔舒服,上到上層立即聽到空調機發出嘅嘈音非常大,前排座位空調溫度適中,但係後排座位空調就凍到震

http://i345.photobucket.com/albums/p368/NG3313/I ...
座椅、引擎同空調我無咩意見
基本上強國巴士都係膠椅,新城批E500空調機都係甘上下嘈
至於引擎聲稍微大D無所謂,我覺得甘樣先有坐巴士嘅感覺同樂趣,當然唔好嘈到好似亞比安甘就得

只係下層太矮同引擎室太大尼兩點足以令尼部野fail
當年日本東京試驗雙層巴士就係因為3.8米高度限制,令市民覺得雙層巴士不及一般巴士舒適,結果失敗收場
係我眼中,起碼要有ECW甘4.17米或以上先係正路(話說上面有仁兄話尼部野有4.18米版本可選)
仲有,甘大個引擎室真係好唔合理,佔去大量車廂空間,雙層巴士都未試驗成熟就唔好學人玩純電動啦

總括黎講,就實用性而言,尼部野完完全全係U,用佢不如用翻單層巴士好過
 樓主| bjbus 發表於 2015-7-6 21:41 | 顯示全部樓層
LA16-3ASV465-51 發表於 2015-7-9 21:08 | 顯示全部樓層

原帖由 K.C.R2007 於 2015-7-4 18:08 發表
廣州牌起碼注重實用先,雖然最後仲係試驗失敗

GZK6120FS係批量生產,唔係試驗

原帖由 bjbus 於 2015-7-4 19:39 發表
廣州牌沒有冷氣

公交唔裝唔代表無,當年花地灣某屋苑既廣客雙層交通車係有冷氣

原帖由 K.C.R2007 於 2015-7-4 23:07 發表
狠D講句,我認為目前中國的雙層巴士發展完完全全要重頭再來,虛心向外國拜師學藝
京華同青年至少有外國技術指導,無論外觀定規格起碼跟翻歐洲標準,無咁亂黎先
個人覺得內地政府應推出雙層巴士規格規範
吸引製造商研發/巴士公司引入真正具備實用性嘅雙層巴士產品
而唔係搞左成幾十年都仲係尼D細路仔般嘅幼稚產品

京華有外國技術指導?唔係買幾條ZF擔進口偈自動波就等於有外國技術囉...

再講,天朝車廠根本就唔重視雙層巴士呢一個section;
內銷市場太細,除左某幾個城市叫做有穩定嘅銷量外,其他都係得零星同一次性訂單。
雙層車係天朝果真有市場嘅話,應該每間廠都爭住出,唔係好似而家咁造雙層車既廠數埋10隻手指都數得晒。