hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 隧巴112修訂班次
開啟左側

[服務調整] 隧巴112修訂班次

GD1570 發表於 2015-7-2 17:30 | 顯示全部樓層

昨天遊行改道,喺景隆街上112過去眾坊街,雖然要兜返入去堅拿道上客,
全程乜車都唔塞只係用咗25分鐘左右
你有你可愛,我有我好笑。
GCx468 發表於 2015-7-2 17:52 | 顯示全部樓層
112/970/970X往香港
東京街古墓公園對面馬路燈位:想順埋之後兩盞,左轉青山道前不再停燈:要1)排頭三車位,兼順寧道站無停到 或 2)排頭位,把握一分一秒,無鎖頭閘既車,順寧道淨上1位身手敏捷乘客,停頓最多5秒後即踩油去 (好難做到!!)

一般只要青山道欽州街唔塞唔見好阻路既違泊, 基愛小學 營盤街 福榮/華街 三個站  停少曬呢3個,就7-9分鐘蘇屋開到北河,停少兩個,8-10分鐘會到!順寧道唔停而東京街停燈得0或1次的話,就有可能6分鐘蘇屋開到北河

112/970/970X/796C往蘇屋
想成條東京街完全順燈?  協和小學準備轉右盞燈排頭位,長沙灣站站唔停無人落,咁你就有一半勝算,另一半視乎東京街有無大車,同各類車輛有幾多
一般不論係咪繁時,只要長沙灣站有人落,協和小學轉右盞燈排頭位,你東京街內多數停燈2次;排第二或打後,有無人落都係要停燈2-3次,停站時間多過15秒就=坐底三次了!
基本係星期六中下午先有地獄式交通,東京街內停紅綠燈達5次!

寶熙苑個站,有停到同無停到會相差兩分半鐘!但下晝某一陣間,永隆街盞燈無轉得咁快,令巴士寶熙卸客後有罕見既機會順燈過下盞
hon_son_wilson 發表於 2015-7-2 21:19 | 顯示全部樓層

回復 22# 的帖子

描述得咁仔細嘅
我搭2A多數長沙灣站落,一般行到元州街仲見到2A車尾,未到古墓。
真係點都唔順
Gary_B 發表於 2015-7-2 21:41 | 顯示全部樓層

回復 23# 的帖子

2A 東京街長沙灣道開始往蘇屋方向
真係行都快過佢
stevechau 發表於 2015-7-3 15:19 | 顯示全部樓層
原帖由 hon_son_wilson 於 2015-7-2 21:19 發表
描述得咁仔細嘅
我搭2A多數長沙灣站落,一般行到元州街仲見到2A車尾,未到古墓。
真係點都唔順

順就唔會順足GALA...
唔好話巴士, 私家車我揸左咁耐都係試過三兩次由長沙灣道塞燈順晒過保安道...試過一次咁大把由3號幹線出口一腳油+衝燈尾先去到石油氣鋪門口~
基本上只停一盞已經好好, 兩盞都唔離譜...

stevechau 發表於 2015-7-3 15:20 | 顯示全部樓層
原帖由 Gary_B 於 2015-7-2 21:41 發表
2A 東京街長沙灣道開始往蘇屋方向
真係行都快過佢

咁又未必...我行路都算快, 基本上逢人過人又無乜人可以行得快過我...
地鐵站見呢堆車, 到佢地要轉/過保安道, 我行路大約慢一個街口左右LA~但係就一定唔會係10-15MINS咁耐既...
我住泳池果頭出門口, 8-10MINS都已經行到落地鐵月台...所以車行邊有咁誇丫~

stevechau 發表於 2015-7-3 15:38 | 顯示全部樓層

原帖由 GCx468 於 2015-7-2 17:52 發表

東京街古墓公園對面馬路燈位:想順埋之後兩盞,左轉青山道前不再停燈:要1)排頭三車位,兼順寧道站無停到 或 2)排頭位,把握一分一秒,無鎖頭閘既車,順寧道淨上1位身手敏捷乘客,停頓最多5秒後即踩油去 (好難做到!!)==> 1)如果3架都係巴士/ 大車, 你無乜可能一腳油轉到出青山道~
2) 就算身手敏捷都唔係成日得, 要睇埋盞燈夾唔夾...好多時就算頭車無頭閘上一個都睇住黃燈費事死踩過, 因為過到呢盞都過唔到下一盞~ 要過晒兩盞太駁, 要踩得盡又要轉青山道之前DUP得恆先過到, 就算好彩比你過到, 仲要PRAY青山道D車龍尾唔好係宇宙702站, 如果唔係轉到都收唔切直隊前車車尾, 基本上自從970/X無乜DA/VA行之後, 除非班友揸躉兼腳痕...如果唔係已經唔會咁衝~
BTW, 果個站都係叫東京街, 唔係順寧道站~

一般只要青山道欽州街唔塞唔見好阻路既違泊, 基愛小學 營盤街 福榮/華街 三個站  停少曬呢3個,就7-9分鐘蘇屋開到北河,停少兩個,8-10分鐘會到!順寧道唔停而東京街停燈得0或1次的話,就有可能6分鐘蘇屋開到北河
==>其實只要唔塞同埋九記班友唔碌, 就算東京街上車+站站停都係10MINS左右就去到楓樹街盞燈了...

112/970/970X/796C往蘇屋
想成條東京街完全順燈?  協和小學準備轉右盞燈排頭位,長沙灣站站唔停無人落,咁你就有一半勝算,另一半視乎東京街有無大車,同各類車輛有幾多
==>唔止...仲要位司機藝高人膽大, 由右轉起步開始就一腳地板油直至左轉保安道之前一腳乘客飛得出車既重DUP, 如果唔係9成你都仲係要停一盞~
一般不論係咪繁時,只要長沙灣站有人落,協和小學轉右盞燈排頭位,你東京街內多數停燈2次;排第二或打後,有無人落都係要停燈2-3次,停站時間多過15秒就=坐底三次了!
基本係星期六中下午先有地獄式交通,東京街內停紅綠燈達5次!
==>多數情況都係停兩次...停三次通常要膽拖多車+順寧/保安道有車頂住衰左...

寶熙苑個站,有停到同無停到會相差兩分半鐘!但下晝某一陣間,永隆街盞燈無轉得咁快,令巴士寶熙卸客後有罕見既機會順燈過下盞

==>呢盞應該無兩分半既...停得長主要係因為要預多人過馬路JE, 你見永隆街基本上無車會係度出咁滯~ 而且好多時坐112/970/X返黎...我地前車落10個8個後車順燈飛站, 右轉返總站之前已經追得返...保安道最惡夢唔係永隆街呢盞, 係右轉返SOUK果盞~
0011ss22 發表於 2015-7-3 23:04 | 顯示全部樓層
原帖由 GCx468 於 2015-7-2 17:52 發表
東京街古墓公園對面馬路燈位:想順埋之後兩盞,左轉青山道前不再停燈:要1)排頭三車位,兼順寧道站無停到 或 2)排頭位,把握一分一秒,無鎖頭閘既車,順寧道淨上1位身手敏捷乘客,停頓最多5秒後即踩油去 (好難 ...

東京街古墓公園對面馬路燈位
基本上兩架巴士等燈的話第二架都未必出到
有次個燈口排左三架巴士
要三次綠燈先放得晒三架巴士

申利:我響順寧道站上車
Ravenclaw 發表於 2015-7-4 01:18 | 顯示全部樓層
直行東京街果堆燈陣真系極品到呢,我相信入蘇屋的時間同直行長沙灣道去美孚的時間差不多,當然啦,我唔會叫112唔做蘇屋...
ahken 發表於 2015-7-4 05:09 | 顯示全部樓層

112條南行走線(過紅隧後)一日唔改,話之你密過港鐵定一個鐘一班啦,都仍然令人卻步(當然灣仔及銅鑼灣客例外)