hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 102/112/106/116重組
開啟左側

102/112/106/116重組

樓主| rusf101001 發表於 2015-7-3 22:44 | 顯示全部樓層

原帖由 brianso198 於 2015-7-3 22:13 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我有講北行?
由頭到尾我講個落字並不是講個上字…

根本拆線果條應該係116而非106...

102南行非繁班次都唔見得合理

咁我由頭到尾都係講射個波去112/116北行

106/116都係新巴,點樣斬開港島段仲可以諗

除非屈埋112落水行維園道(都係部分特別班次)
唔係都係點樣解決新巴嘔唔到車比城巴既問題
brianso198 發表於 2015-7-3 23:06 | 顯示全部樓層
原帖由 rusf101001 於 2015-7-3 22:44 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

咁我由頭到尾都係講射個波去112/116北行

106/116都係新巴,點樣斬開港島段仲可以諗

除非屈埋112落水行維園道(都係部分特別班次)
唔係都係點樣解決新巴嘔唔到車比城巴既問題 ...

南行既問題唔解決,
講緊由兩條線班次頻密變成一條班次只係比110好少少既線,
以呢個位客量點講都講唔通...

呢個情況下就算北行既問題解決到有咩意義呢?

北行就算推人上112/116都未必好大問題,
只係112/116要倒幾多車既問題...

同埋,
現時客量黎講本身有資格拆既似乎係116而唔係106 bo...

樓主| rusf101001 發表於 2015-7-4 00:41 | 顯示全部樓層
原帖由 brianso198 於 2015-7-3 23:06 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
南行既問題唔解決,
講緊由兩條線班次頻密變成一條班次只係比110好少少既線,
以呢個位客量點講都講唔通...

呢個情況下就算北行既問題解決到有咩意義呢?

北行就算推人上112/116都未必好大問題,
只係112/116要倒幾多車既問題...

同埋,
現時客量黎講本身有資格拆既似乎係116而唔係106 bo...

加埋112玩埋特別班次行告士打道維園一份又點?
索性都係搵112做維園,102行永興街算
反正112南行又唔係好標青

就算班次真係唔密
往九龍北角等102其實真係等十幾分鐘來幾部
往港島就好少少,但美孚開到旺角都係容易衰
十幾分鐘比部有位既車佢,好過拖埋一齊

106/116九龍既分別係慈雲山同土瓜灣紅磡上下路問題
紅磡段馬頭圍道既客就容易搞,反正原本行得出漆咸道北搭116
不如塞返落去比106,原本繼續搭開116既繼續搭
反而我都係驚土瓜灣馬頭圍道同土瓜灣道既站位問題
不過11X/15X/28/297都係下路落客,上路上客。
當然沙中線通車係一個問題,行得來都搭左鐵
如果太麻煩可以跟15行,起碼都算範圍大

116唔拆其實都諗過九龍去到慈雲山真係太遠
而主要客倉又唔係佢,無理由搞d咁既野
最多針對106土瓜灣紅磡改改個行法

106P/X性質同101X差唔多樣,當死馬當活馬醫
冇客兩味左佢算
Snoopy@FB8617 發表於 2015-7-4 10:06 | 顯示全部樓層

點解係都要塞天后客落銅鑼灣?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
ahken 發表於 2015-7-7 00:34 | 顯示全部樓層
其實咁樣分工真係唔錯, 又唔駛資源錯配(現時得柴灣同小西灣有特快過海線, 東區其他地方只有流水線好唔公平)
straysheep123 發表於 2015-7-7 01:09 | 顯示全部樓層
原帖由 rusf101001 於 2015-7-3 08:47 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
Where are 112/116?
既然坐車行興發街同鵝頸橋底都差唔多
驚咩

112縮短後新巴如何嘔車比102

我唔認同行興發街同鵝頸橋底差唔多

一定興發街快

去維園坐102/106真係常識黎

1. 112/116 去程要入天樂里出返黎,呢度起碼差10-15分鐘(唔好忘記塞車)

2. 回程興發街唔使過馬路,112/116停怡和街同橋底呢2個大客倉起碼用你10分鍾,燈位又密又慢未計

3. 我唔覺得行清風街天橋放棄興發街個站可以快得好多,真正要快唯一應該放棄係景隆街個站,因為果個站要塞返入油站入到線停站,如果放棄果個站可以直CUT出灣北轉入紅隧(雖然依家灣北都係塞到喊)
 樓主| rusf101001 發表於 2015-7-7 11:30 | 顯示全部樓層

原帖由 straysheep123 於 2015-7-7 01:09 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我唔認同行興發街同鵝頸橋底差唔多

一定興發街快

去維園坐102/106真係常識黎

1. 112/116 去程要入天樂里出返黎,呢度起碼差10-15分鐘(唔好忘記塞車)

2. 回程興發街唔使過馬路,112/116停怡和街同橋底呢2個大客倉起碼用你10分鍾,燈位又密又慢未計

3. 我唔覺得行清風街天橋放棄興發街個站可以快得好多,真正要快唯一應該放棄係景隆街個站,因為果個站要塞返入油站入到線停站,如果放棄果個站可以直CUT出灣北轉入紅隧(雖然依家灣北都係塞到喊)

1.我諗住116開特車行維園
唔差在112都開埋,本來想淨係102維持舊路線算

2.下繁呢條街唔係好多人都話塞車既咩,
行呢度上東區走廊入東隧仲慢過北角入,雖然仲有東隧入口冇巴士線插隊既問題

3.從來都冇話改完要停
仲有行堅拿道掉頭隨時仲快
straysheep123 發表於 2015-7-7 13:32 | 顯示全部樓層
原帖由 rusf101001 於 2015-7-7 11:30 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

1.我諗住116開特車行維園
唔差在112都開埋,本來想淨係102維持舊路線算

2.下繁呢條街唔係好多人都話塞車既咩,
行呢度上東區走廊入東隧仲慢過北角入,雖然仲有東隧入口冇巴士線插隊既問題

3.從來都冇話改完要停
仲有 ...
興發街上東隧慢過北角入係因為北角可以打尖,但紅隧其實同上清風街天橋差不多
你都係出到告士打道先大塞
expertuser2004 發表於 2015-7-8 21:32 | 顯示全部樓層
可以行灣仔北過, 鴻興道(巴士專線), 運盛街(巴士專線), 鴻興道(巴士專線), 直接飛過紅隧口頭位

其實可考慮所有紅隧路線, 可 SET 最少一半班次行短線, 到短線總站後就返轉頭
分開 X 線(特快班), P 線(繁忙班), S 線(特別班)

106, 116 可用紅隧口做總站  ---  106X, 116X 就是特快版本, 再前往最遠總站 (X 線)
102, 112 可用旺角弼街做總站 --- 也可整D 短線空車中途起載(30-60分鐘一班不錯) --- 102X, 112X 最快最直接上隧道夾新特快客

好處就是可利用現有班次分開載客, 不用所有乘客陪兜, 又玩到隧道特快
ahken 發表於 2015-7-9 01:13 | 顯示全部樓層

原帖由 expertuser2004 於 2015-7-8 21:32 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
可以行灣仔北過, 鴻興道(巴士專線), 運盛街(巴士專線), 鴻興道(巴士專線), 直接飛過紅隧口頭位

其實可考慮所有紅隧路線, 可 SET 最少一半班次行短線, 到短線總站後就返轉頭
分開 X 線(特快班), P 線(繁忙班), S 線( ...
講番南行,其實102或106慢既原因有二,巴士公司一直忽略
1:維園差不多大半架車呢個站落去銅鑼灣sogo etc (d人寧願棄112,因為112南行直頭係垃圾到暈,惡性循環搞到銅鑼灣客要焗搭102,而102北角打後果d客就想喊,更甚寧願保鐵),仲要唔好忘記條告士打道橋一塞就坐底三個字,三個字其實紅隧口上到110的話已經差不多行完渣華道上番東廊了

2:引申頭先果度,直插電氣道渣華道先係路,各位很可能又忘記英皇道東行一直到則魚涌(完渣華道後)都係得一條線(根本同坐電車冇分別,仲要大堆燈陣等緊你)反而則魚涌打後尚可接受(118提速要其他人找數始終不合理