hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) (討論)如果西九龍一地兩檢,紅磡可否也一地兩檢? ...
開啟左側

(討論)如果西九龍一地兩檢,紅磡可否也一地兩檢?

kei_hk 發表於 2015-8-1 22:31 | 顯示全部樓層

原帖由 bjbus 於 2015-8-1 04:12 PM 發表
如果長途高鐵,
廣州打後地方,我覺得北京、上海走唔甩,
其他可能的地方是廈門潮汕惠州、桂林肇慶佛山,
但是更加遠的地方,例如西安,都不一定有直達高鐵,
除非是一地兩檢,就可以有更多車次拉落香港,(例如濟南)因為座位票額可以與大 ...

北京一定走唔甩﹐一定有高鐵線往返香港﹐取代現時的直通車﹐面子問題。
如果澳門有鐵路﹐澳門都會有直通車去北京

假如有一地兩檢﹐或者於中國某個地方做統一邊防檢查(eg. 深圳)﹐這樣一班長程的高鐵﹐便可以有中途站上落﹐去北京的車﹐可以同時載中途途徑的城市車站﹐以增加客源。唔再需要好似現時的直通車﹐去北京便只可去北京。

這樣﹐除了增加每班車的客源﹐亦同時增加往返香港的地點﹐一舉兩得。

假如﹐日後運作暢順﹐甚至可以做到車接車﹐於某個城市做轉車站﹐再進一步增加往返網絡。
當然﹐這真係想得太遠了。

lovestud 發表於 2015-8-2 04:09 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 2015-8-1 17:12 發表

一句到尾都係香港人對共產黨冇信心,
如果我地北面係日本/歐盟/英國,
你唔單只唔會覺 ...

錯,邊境執法權力係外交同國防問題
無約束力嘅條約下邊個國家都唔可信
嗰啲"如果外國嘅話你就舉腳贊成"想法實在無知。

89B 發表於 2015-8-2 05:14 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2015-8-1 22:19 發表

你忘記了除了出入境的手續﹐仲有海關查行李﹐邊境衛生檢查。

後者邊境衛生檢查﹐針對高鐵的情況下﹐都可以在2地車站處理﹐勉強行得通。

但係海關檢查﹐係唔係在車上所有乘客都要打開所有行李?
真係成車秩序好亂。

即係﹐唔多 ...
出境由香港海關100%查哂,x光影像實時全到在深圳的口岸人員。。。。
有問題/補.上車前叫中旅社職員截住代處理

致於南下就可能好似歐州咁抽車停係深圳邊防上車逐一幫客做出境手續
世界火車/巴士站巡禮2015 復活
kei_hk 發表於 2015-8-2 11:30 | 顯示全部樓層

原帖由 89B 於 2015-8-2 05:14 AM 發表
出境由香港海關100%查哂,x光影像實時全到在深圳的口岸人員。。。。
有問題/補.上車前叫中旅社職員截住代處理

致於南下就可能好似歐州咁抽車停係深圳邊防上車逐一幫客做出境手續 ...

送X-光去大陸﹐如果網絡出問題又點處理?

叫中旅社截住代處理﹐誰人授權中旅社職員去做?
這咪同大陸派人在香港執法相同囉﹐分別係大陸的官﹐定係大陸的官代表。

仲有﹐海關係可以睇邊個人「樣衰」去做詳細檢查﹐包括搜身及打開行李搜查﹐即時充公/沒收違禁品。
中旅社職員又點可以處理這些事務?

另外﹐去香港的班次﹐係唔係唔需要海關檢查?
學其他人所講﹐比你走私國寶出境?

如果真係海關只靠X光睇行李﹐唔會去搜身﹐即係以後走私便可以上晒身﹐這樣咪好安全地走私?

既然唔可能海關不作進一步的把關﹐海關都要找個地方去檢查旅客 (包括捉樣衰人去搜身)﹐即係在車上檢查行唔通。

以上﹐仲未講商務旅客依正手續報關進出口貨物﹐中旅社職員又可否處理?

89B 發表於 2015-8-2 17:59 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2015-8-2 11:30 發表
送X-光去大陸﹐如果網絡出問題又點處理?

叫中旅社截住代處理﹐誰人授權中旅社職員去做?
這咪同大陸派人在香港執法相同囉﹐分別係大陸的官﹐定係大陸的官代表。

仲有﹐海關係可以睇邊個人「樣衰」去做詳細檢查﹐包括搜身 ...

中方係怕長毛衝關多過怕走私
但內地火車票係實名制兼要出示證件/passport
黑名單/無passport今本連車票都出不到
情况好似坐中國坐K3去莫斯科一樣,齊Visa先出到車票
全程無需落車搞出入境,過X光只係上車站負責
過境邊防會上車查行李。。。
世界火車/巴士站巡禮2015 復活
 樓主| bjbus 發表於 2015-8-2 21:49 | 顯示全部樓層
siupy 發表於 2015-8-3 10:14 | 顯示全部樓層

原帖由 bjbus 於 2015-8-2 21:49 發表

你應該很久沒有在中國乘坐火車了。
現在進站,大包小包必須過安檢,
在特殊情況,如亞運會,開往廣州的列車車次也需要二次檢查。
另外,必須票、證、人合一才能進站候車。

因此,假設沒有一地兩檢,
長途高鐵可以預留1-2節車廂 ...

如果兩地兩檢的話
就算細站都唔會好麻煩
一日1-2班車,每班2卡做長途,乘客都係有限數
始終佢地地方大,最簡單響月台(車頭或車尾到時安排)
整兩間貨櫃屋(想靚就整玻璃透明之類)
入面有一部x光機加兩個人手出入境櫃檯就夠
另一間屋就候車室,有車到就月台用欄杆分開出入境同普通乘客就得
kei_hk 發表於 2015-8-3 10:29 | 顯示全部樓層
原帖由 89B 於 2015-8-2 05:59 PM 發表

中方係怕長毛衝關多過怕走私
但內地火車票係實名制兼要出示證件/passport
黑名單/無passport今本連車票都出不到
情况好似坐中國坐K3去莫斯科一樣,齊Visa先出到車票
全程無需落車搞出入境,過X光只係上車站負責
過境邊防會上車查行李。。。.

攪清楚入境檢查 及 海關檢查﹐係2樣野﹐由2班人負責的。

前者﹐由邊防人員(國內)/人境處(香港)負責。後者﹐由海關負責。

前者﹐係檢查証件﹐有問題唔批准入境。後者﹐係睇你有無物品要打稅﹐有無違禁品﹐有無走私﹐有問題的便按情況作出檢控﹐但唔會唔批准你入境。

車票實名﹐有如飛機一樣﹐預早提供乘客資料給另一方的出入境﹐令到不受歡迎的人物可以預先通知﹐由車站職員代通知事主﹐拒絕他登車。
如堅持登車﹐無話唔得﹐事主自己負責後果囉﹐包括埋一堆罰款及回程交通費。

但係﹐有車票可以上車﹐唔代表他們唔會走私﹐唔會有違禁品﹐所以取代唔到海關的。

中國的違禁品﹐有時真係令你估唔到的﹐淨係幾份的香港報紙﹐已經可以話充公便充公。
作為農業國家﹐同唔少外國國家睇齊﹐農產品一律要檢役才可進口。

(註 : 執行的鬆緊程度﹐唔係你同我決定﹐真係睇班關員心情)

kei_hk 發表於 2015-8-3 10:37 | 顯示全部樓層
原帖由 bjbus 於 2015-8-2 09:49 PM 發表

你應該很久沒有在中國乘坐火車了。
現在進站,大包小包必須過安檢,
在特殊情況,如亞運會,開往廣州的列車車次也需要二次檢查。
另外,必須票、證、人合一才能進站候車。

因此,假設沒有一地兩檢,
長途高鐵可以預留1-2節車廂給香港下車的乘客,全程與中國乘客隔離。
在這個情況,可以特別為去香港的乘客做二次安檢,(海關檢查)並且設專用候車室,
違禁物品嚴禁攜帶。
當過廣州南後,出入境公安廳為乘客辦理出境手續,在深圳北或福田下車

你覺得安檢 = 海關檢查?

你太睇少海關啦。

安檢只係睇你有無危險品﹐唔係睇你有無走私/違禁品。

正如你帶10部i-phone過安檢唔會有問題﹐但係過海關入大陸﹐你會被告走私。

香港進出口沒有問題的野﹐但係大陸會視為走私。

例如大量現金﹐香港你帶幾多出入境都無問題﹐過安檢亦唔會有問題﹐但係大陸係有限額的﹐過海關時被發現超額﹐會被視為走私。

如果你話「第2次安檢來海關負責」﹐我可以話你知﹐肯定走唔甩﹐不過唔會用 "安檢" ﹐而係普通的 "海關檢查"。

而且﹐我之前都有講過﹐有一些商務旅客係會依法去做報關打稅的﹐沒有海關做檢查/處理又點得?

樓主| bjbus 發表於 2015-8-3 13:15 | 顯示全部樓層