hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴B3A改善班次
開啟左側

[問題] 城巴B3A改善班次

nokia 發表於 2015-8-13 19:50 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

城巴B3A可否改善班次?
不如同B3M合併,可以加密班次,又可以做富泰沿線往屯門站短棍

好過宜家B3M冇乜人坐,B3A又一時好多人,一時小貓34隻
lsc04d11 發表於 2015-8-13 20:40 | 顯示全部樓層
原帖由 nokia 於 13-8-2015 07:50 PM 發表
不如同B3M合併,可以加密班次,又可以做富泰沿線往屯門站短棍

你個標題可否改得好D,成為一個問題?我真係以為B3A改善班次囉……

B3A做到屯門站至富泰短棍?除左富泰,有大大條密線44A/44B,仲有分段,24小時服務。
而當B3來往屯門碼頭至兆康咁多潛在屯門流水客都冇整$3.5分段既時候,宜家B3/B3A/B3M/B3X都冇屯門區內分段,點會有分段?咪淨係收到$2客錢??(不過,城巴B系司機在屯門區冇落客就飛站,根本唔會睇個站有冇客想上)
groom1002 發表於 2015-8-13 21:40 | 顯示全部樓層
富泰沿線往屯門站短棍已有K51,當然B3系整$3.5屯門分段收費
S3BL343@66 發表於 2015-8-13 21:46 | 顯示全部樓層

原帖由 nokia 於 2015-8-13 19:50 發表

B3A 同 B3M 點重疊啊
有無人會坐B3A去西鐵站,分分鐘夠你坐多程番深圳仲有有無咁多區內客坐B3A去西鐵站,市中心又唔到,轉西鐵又無得平
其實你認唔認識屯門交通?

dogdog002 發表於 2015-8-13 23:40 | 顯示全部樓層
原帖由 groom1002 於 2015-8-13 21:40 發表
富泰沿線往屯門站短棍已有K51,當然B3系整$3.5屯門分段收費

奇就奇在連B2P都有天水圍區內分段

但係B3都仲未有

但係962都有$4.5區內分段
nwfb1601 發表於 2015-8-14 01:31 | 顯示全部樓層
原帖由 nokia 於 2015-8-13 19:50 發表

好過宜家B3M冇乜人坐

B3M 真係無乜人坐?

影0個陣仲有成大半條隊係西鐵站 PTI 留後。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
B.B.B. 發表於 2015-8-14 02:03 | 顯示全部樓層

原帖由 nwfb1601 於 2015-8-14 01:31 發表

B3M 真係無乜人坐?

影0個陣仲有成大半條隊係西鐵站 PTI 留後。 http:// ...

小貓34隻 呀
咪差唔多
最大簽名長度40文節最大簽名長度40文節最大
GD1570 發表於 2015-8-15 10:39 | 顯示全部樓層
原帖由 dogdog002 於 2015-8-13 23:40 發表

奇就奇在連B2P都有天水圍區內分段

但係B3都仲未有

但係962都有$4.5區內分段

B2P有分段唔奇...奇就奇在連B2都有個咁長嘅分段先奇嘛..
仲要只收$3.5咋WOR...
你有你可愛,我有我好笑。
lsc04d11 發表於 2015-8-15 11:02 | 顯示全部樓層
原帖由 GD1570 於 15-8-2015 10:39 AM 發表

B2P有分段唔奇...奇就奇在連B2都有個咁長嘅分段先奇嘛..
仲要只收$3.5咋WOR...

B2個分段好似都係上年/前年先加JE
當時藍地至元朗站都「只限落客」,唔准上車。
反正藍地至洪水橋都有客落車既話,咁咪有空位囉,執多幾個$3.5都唔過份,同埋好合乎「開源節流」的開源原則,我覺得呢個Policy唔錯。
(而且大把人都仍然以輕鐵/紅小為主幹,又唔會咁易重新質爆架B2)

P.S.講番樓主 B3A短途要做都係富泰-->西北(在K58非服務時段有用)
屯門站?唔洗諗啦。
或者所有地方-->山景邨「通道」既懶行客。
等30分鐘(即使密D都20分鐘)真係唔易。

樓主| nokia 發表於 2015-8-16 11:52 | 顯示全部樓層

只係覺得如果B3A同B3M合併,可以延長往屯鐵巴總,又可以多個機會做下短棍,又可以順便加密B3A班次。

不過,B3A就嚟都會加密班次喇。

唯獨B3X依然爆滿,如果人民幣繼續大跌,可能又會少番啲國內人嚟香港