hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 268B取消、延長268X,大幅修改269B
開啟左側

268B取消、延長268X,大幅修改269B

Sita1004-1017 發表於 2015-8-21 05:43 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

現時268X客量尚算不錯,為進一步擴展服務範圍及避開佐敦道東行擠塞,因此建議重組:往尖沙咀:
洪福邨
(原268X)
炮台街
滙翔道
柯士甸道
新港中心
尖東站
麼地道

往洪水橋
麼地道
尖東站
中間道
九龍公園
柏麗購物大道
柯士甸道
寧波街
(原268X)
洪福邨

收費不變
班次:
往尖沙咀:
0530-0630:20分鐘
0630-0830:12分鐘
0830-1600:15分鐘
1600-1900:20分鐘
1900-0030:30分鐘
往洪水橋:
0650-1150:30分鐘
1150-1530:20分鐘
1530-1730:12分鐘
1730-1830:10分鐘
1830-0100:12分鐘
用車數目:14架

268B:取消路線,由268X及轉8A、8 BBI取代
268X<>8A,BBI $4.2

269B:改為行經青山公路及屯門公路,並縮短至紅磡站往紅磡:
天水圍市中心
(原269B)
耀民樓
天盛苑
洪水橋站
(原68A)
屯門轉車站
(原260X)
尖東站
永安廣場
紅磡站

往天水圍:
紅磡站
(原260X)
屯門轉車站
(原68A)
洪水橋站
洪水橋巴士廠
天盛苑
天水圍警署
(原269B)
天水圍市中心

收費$15.1佐敦往紅磡$5.1
班次:
往紅磡:
0520-0600:20分鐘
0600-0800:12分鐘
0800-1600:15分鐘
1600-2330:30分鐘
往天水圍:
0640-1440:20分鐘
1440-1800:20分鐘
1800-2300:12分鐘
2300-0100:15分鐘
用車數目:14架

expertuser2004 發表於 2015-8-21 14:04 | 顯示全部樓層
269B 經屯門公路,天水圍客會好多謝你,屯門客收天水圍價唔知搵邊個搭,雖然 268B 少人搭,建議可改經深旺道,大角咀一帶以及延長到土瓜灣,彩虹,啟德一帶吸下新客,避開塞車熱點,反正條線成廿蚊位,搶下錢唔錯
 樓主| Sita1004-1017 發表於 2015-8-21 21:52 | 顯示全部樓層
原帖由 expertuser2004 於 2015-8-21 14:04 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
269B 經屯門公路,天水圍客會好多謝你,屯門客收天水圍價唔知搵邊個搭,雖然 268B 少人搭,建議可改經深旺道,大角咀一帶以及延長到土瓜灣,彩虹,啟德一帶吸下新客,避開塞車熱點,反正條線成廿蚊位,搶下錢唔錯 ...
深旺道?南昌站見
大角咀?68X/268X見
九龍城啟德?日後有東西線
彩虹?你當268C死?

你有無望我個269B收費
jocosben 發表於 2015-8-21 22:17 | 顯示全部樓層

268X 14.2入尖咀, 269B就又加班, 又減價,
九巴點會肯阿
 樓主| Sita1004-1017 發表於 2015-8-21 23:15 | 顯示全部樓層
原帖由 jocosben 於 2015-8-21 22:17 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
九巴點會肯阿
260X咁多人又唔加班,咪利用下條269B一齊分流下
同埋268X、269B係維持原有車數
m_rd08 發表於 2015-8-22 00:40 | 顯示全部樓層
原帖由 jocosben 於 2015-8-21 22:17 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
九巴點會肯阿

260X大曬呀嘛,佢當天水圍/元朗個D唔係客,屯門個D就係客
趕走曬天水圍同元朗既客之後就可以「順理成章」佔用元天資源將269B「縮短」
樓主不如再絕D,將268X行埋屯公啦,咁樣肯定可以搶到唔少資源,開埋你個D咩載空氣「259B全日」呀嘛

expertuser2004 發表於 2015-8-22 07:48 | 顯示全部樓層

原帖由 Sita1004-1017 於 2015-8-21 21:52 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
深旺道?南昌站見
大角咀?68X/268X見
九龍城啟德?日後有東西線
彩虹?你當268C死?

你有無望我個269B收費

收費$15.1佐敦往紅磡$5.1  

以我所知
68X, 268X = $14.2
268C, 269B = $18.4
260X = $15.1
就咁樣? 仲可搭任何 M 線過轉車站轉 X 線, $12.4

268C 沒人話只做彩虹客, 回程只食到新葡崗小半區客, 近越秀 / 彩虹道個邊仍未有車過天水圍 / 大欖轉車站

南昌站過天水圍站仍需要最少半粒鐘不計轉車同等車時間, 而且要轉車, 預期東西線通車後, 會有更多客搭鐵過海, 但車卡更少, 沒位坐的時段更多
何文田黃埔搭鐵去元朗同天水圍更是 K 型模式, 但目前路線未抵達呢二區, 而且港鐵並沒除錯功能, 故障起來整個東西鐵有亂晒大籠, 但未配套疏導乘客
鑽石山站有大型巴士交匯總站, 估計有東西線通車後會有更多新界巴士線經鑽石山走

268X 動不到 68X, 而且大角咀區沒站
68X 雖然到大角咀, 但是屬直線模式, 維港灣, 大同新村, 大角咀道, 港鐵站一帶仍未能到達,
建議改經深旺道是比海麗村客搭, 因為佢地係二邊地鐵站中間
 樓主| Sita1004-1017 發表於 2015-8-22 08:16 | 顯示全部樓層
原帖由 m_rd08 於 2015-8-22 00:40 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

260X大曬呀嘛,佢當天水圍/元朗個D唔係客,屯門個D就係客
趕走曬天水圍同元朗既客之後就可以「順理成章」佔用元天資源將269B「縮短」
樓主不如再絕D,將268X行埋屯公啦,咁樣肯定可以搶到唔少資源,開埋你個D咩載空氣「259B ...
268X本身有足夠客量,但268B、269B唔係
m_rd08 發表於 2015-8-22 09:01 | 顯示全部樓層
原帖由 Sita1004-1017 於 2015-8-22 08:16 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
268X本身有足夠客量,但268B、269B唔係

所以就要將269B經屯公趕走曬D天水圍客黎成就你既所謂「260X大業」?
expertuser2004 發表於 2015-8-22 13:52 | 顯示全部樓層

回復 8# 的帖子

雖然我唔知大大諗緊乜野,但呢個建議似乎對 63X, 260X 更有效,行西九龍走廊失敗的原因是嘈音問題,加雙層隔音屏就可達最好防音效果,呢個問題是路政署做唔關運吉同巴士公司事,乘客跟本什麼都做唔到