hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城新炒5名經常射波的車長
開啟左側

城新炒5名經常射波的車長

PatPatLeo 發表於 2015-8-23 11:18 | 顯示全部樓層

原帖由 tsoikc 於 2015-8-22 11:56 AM 發表
「至今放取大量病假 你極有可能詐騙病假....」

禁寫法係好有問題, 分分鐘人地可以告返佢轉頭.
極有可能即係無證據.....
呢D CASE平機會應該會受理

「你極有可能」感覺完全靠估。係都話「有理由相信詐騙病假....」啦。
053h4 發表於 2015-8-23 11:44 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
EH2674 發表於 2015-8-23 11:52 | 顯示全部樓層
原帖由 jocosben 於 2015-8-23 01:18 發表

投訴平機會?
如果呢班員工掉轉投訴番新城, 甘佢地都要攞番證據出黎證明自己清白人地先會受理
如果佢地真係射波都好難理直氣壯去投訴

醫生紙正路就政府註冊醫生出既,仲唔夠清白呀?新城人事部憑乜野去質疑一個政府註冊醫生出既假紙係假?現在亦都證明唔到當日員工既身體狀況係咪真係適宜開工,綜合埋上面人事部炒人用既理由,已經有歧視員工身體差而炒人既成份。除非假醫生紙喇/有證據證明到該員工係適宜開工而走去射波...不過呢D野真係口同鼻拗,我自己亦都睇錯少少野...

強人所難,不可一不可再
tomchen 發表於 2015-8-23 15:33 | 顯示全部樓層

原帖由 EH2674 於 2015-8-23 11:52 發表

醫生紙正路就政府註冊醫生出既,仲唔夠清白呀?新城人事部憑乜野去質疑一個政府註冊醫生出既假紙係假?現在亦都證明唔到當日員工既身體狀況係咪真係適宜開工,綜合埋上面人事部炒人用既理由,已經有歧視員工身體差而炒人既成 ...

點解認為個員工詐騙病假可以理解為政府註冊醫生出假的病假紙?
唔係應該諗係員工以身體不適作理由詐騙醫生自己有病,醫生無可奈何也要發醫生紙嗎?
去睇多個醫生即係醫生已經手緊唔亂批,唔批連續病假只批一日假,要靠多個醫生批病假紙去達成一年放百幾日病假的目標。
醫生對一個病人開太多病假自己也有機會上身...
KG1428 發表於 2015-8-23 20:41 | 顯示全部樓層
九巴有無員工因詐病假太多而解僱??
ronaldlau 發表於 2015-8-23 21:51 | 顯示全部樓層
不如咁講,如果一個人睇一個醫生的話,都仲表示佢的病算係可信,但若佢用多個醫生的話,即係原有的醫生已不願意 承擔風險開假紙
EH2674 發表於 2015-8-23 21:58 | 顯示全部樓層

原帖由 tomchen 於 2015-8-23 15:33 發表

點解認為個員工詐騙病假可以理解為政府註冊醫生出假的病假紙?
唔係應該諗係員工以身體不適作理由詐騙醫生自己有病,醫生無可奈何也要發醫生紙嗎?
去睇多個醫生即係醫生已經手緊唔亂批,唔批連續病假只批一日假,要靠多個醫 ...

我係話用非政府註冊醫生出既假紙去拎病假,而唔係政府註冊醫生出假的病假紙。係你理解錯,睇多個醫生即係醫生已經手緊唔亂批?調返轉個員工話今次個醫生既藥食完病唔好,你有得駁咩?

一次過咁拎假法係既機率係低,但係你排除唔到呢個可能性,去到個官到你都係理虧
強人所難,不可一不可再
GR1473 發表於 2015-8-24 00:07 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
EH2674 發表於 2015-8-24 00:16 | 顯示全部樓層
原帖由 GR1473 於 2015-8-24 00:07 發表
如果得2個醫生其實好難駁,但幾個醫生嘅我相信條友本身體質都好有問題,好難唔會令人唔質疑囉。

係唔合理,但合乎遊戲規則...
強人所難,不可一不可再
gordon 發表於 2015-8-24 00:54 | 顯示全部樓層

原帖由 superbus 於 2015-8-22 02:03 發表
難聽講句, 巴士公司炒得既人, 好人極都有限
巴士公司不是權威,也不代表整個行業,為何巴士公司炒的人都好人有限

呢單嘢看來,即使係證實詐騙病假,城巴都有排解釋囉
1. 懷疑員工詐騙病假,求證時有冇親自見過該員工? 員工是否對自己連續放多日病假沒有合理解釋? 有否口頭或書面警告該員工?
2. 員工向多名醫生求診,那些醫生是否在員工居住的區域? 有否向該等醫生求證病假真偽?
3. 若懷疑員工詐騙病假,為何不報警等警方有個公平的調查?

反之,如果最後員工並非詐騙病假而被法庭裁定屬實,城巴就要負上極大法律責任,包括無理解僱,延誤繳付代通知金及長期服務金,誹謗,殘疾歧視……並要面對一場公關大災難。

依家最應該被警告的,應該係負責出信及決定辭退五人的人事部員工

喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法