hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 沙田區域性重組計劃 : 九龍塘 、 西九線篇 ...
開啟左側

沙田區域性重組計劃 : 九龍塘 、 西九線篇

樓主| Snowbb 發表於 2015-8-23 10:24 | 顯示全部樓層

原帖由 leolaw 於 2015-8-23 01:37 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
281M skip 晒顯徑所有中途站...嗰邊好似話連行出去顯徑街都唔肯,
要條九龍塘M線繞經顯徑巴總wor

可能到2018/2019之類...顯徑鐵路站開幕至有得試吓再傾吓...

cut 晒成條80M...??
有次夜晚十點幾響沙田偉華中心附近
見到架80M上面有廿幾個客返穗禾苑方向喎,
我就唔信全部係新田圍/文化博物館/希爾頓中心上車.

不過我真心有點 surprise...
25分鐘一班呢類趕客班次, 都仲有廿個九龍塘忠實 fans 捧場,
(未計九龍塘-新田圍)
睇黎普羅大眾嘅搭車習慣, 同討論區網民喜歡嘅搭法, 兩者個落差都唔細.

果3班繁時限定80s, 係唔能夠tum掂沙田某山頭嘅地區人士放走條80M的.

另一個山頭, 新田圍, 九龍塘接駁線, 快車 cut 咗, 慢車都冇埋變左去南昌站.
去南昌站係可以幫到往返中環 & 某些新興商業區 e.g. 九龍站圓方/奧運站 etc...

但去開金鐘, 或油尖區傳統商業區嘅, 往返新田圍...點算好?? 呢幾個區去南昌站完全唔就腳.

如果 281M 行埋顯徑會同 286X 重疊 。

281M 經既仲有個長沙灣站都可以做接駁 。

80S 我原本打算行獅隧 、 歌和老街 、 大埔道 , 但咁樣速度會變慢 , 所以行晒大埔道算數 ,
反而諗到點解穗禾苑一直唔比九巴取消條 80M 。
hon_son_wilson 發表於 2015-8-23 11:29 | 顯示全部樓層
原帖由 Snowbb 於 2015-8-23 10:03 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
1.  如果 86C 係做埋石硤尾既話 , 減完車就可以做 15 / 20 分鐘一班 ,
     依家繁時都有 286C 係度 , 應該冇得再開一條繁時線 , 但 86C 經番南昌街會再考慮 。

2.  車公廟可以搭 87B / 281M 去西九龍 ,
     286 行沙田圍可以同 86A 搞聯合班次 , 當然 286 / 286X 係青沙搞聯合班次都得 。

3.  86 可以不減價嗎 ?

4.  車公廟可以搭 281M

5.  281M 做大角咀會同 87B 重疊

PS : 唔好意思 , 頭先發覺 Google map 定線有問題 , 問題已作出修正 。

1.
咁即係86C來回都唔經石硤尾定係點? 唔明。
你建議86C班次係全日10/15分鐘抑或15/20分鐘嫁?
我講緊你建議無左幾段客,應該做唔到10/15,要做15/20喎。

2. 4. 5.
咁唔使開/改281M,直接俾240X或286是但一條全日加經車公廟就得。

3.
諗深一層俾9巴策劃的話,86根本唔需要存在,因為有收$8.9的286X<>280X青沙轉乘做緊差唔多嘅嘢。
衰d講,9巴可能寧願留72經市中心,然後削86(無286)俾240X之類全日,兼俾286X/86A加班。

原帖由 Snowbb 於 2015-8-23 10:10 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

2.  唔好意思 , 286 既定線有D問題 , 已作出修正

3.  行埋顯徑會同 286X 重疊

4.  會考慮經番南昌街

5.  86A 會增加與 86 / 286 的轉乘優惠 ...

5.
與其深長荔-沙田線3拆5咁誇張,不如諗辦法合併轉乘加密啦。
86C無得改,最多第一城上路。
如果留到72,唔一定係86全條轉286,由86抽部份車源去開240X全日都有得諗,
另將86部份車源加密286X/287X/280X轉乘,以及加密86A上黃泥頭+縮蘇屋。

p.s. 286定線map改左咩?
Snoopy@FB8617 發表於 2015-8-23 11:30 | 顯示全部樓層
原帖由 Snowbb 於 2015-8-23 10:10 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

1.  72 唔經沙田就係要同 72A / 73A / 74A 重組

2.  唔好意思 , 286 既定線有D問題 , 已作出修正

3.  行埋顯徑會同 286X 重疊

4.  會考慮經番南昌街

5.  86A 會增加與 86 / 286 的轉乘優惠 ...
1.
咁又有問題出現就係
一條唔太疏既對外線72唔做接駁既時候
又要推返一條比較頻密既埔公線做接駁
即係為左72唔入沙田需要由兩條線去補位
係資源同路線效率既角度似乎就冇咩好處

2.
改完早D上公路既又調返轉多左個問題
秦石冇左86C都嘈左好耐
連86A都冇埋真係反硬檯

3.
但你覺得281M咁走法又真係support到條線既客量?

5.
以86A既班次叫人轉乘都好似有D難度....
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| Snowbb 發表於 2015-8-23 11:41 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-8-23 11:30 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
1.
咁又有問題出現就係
一條唔太疏既對外線72唔做接駁既時候
又要推返一條比較頻密既埔公線做接駁
即係為左72唔入沙田需要由兩條線去補位
係資源同路線效率既角度似乎就冇咩好處

2.
改完早D上公路既又調返轉多左個問題
秦石冇左86C都嘈左好耐
連86A都冇埋真係反硬檯

3.
但你覺得281M咁走法又真係support到條線既客量?

5.
以86A既班次叫人轉乘都好似有D難度....

2.  秦石可以搭 281M

3.  其實建議中既 281M 同 86A 既分別係做少左石硤尾 / 沙田圍 , 但係多左個南昌 ,
     建議中既 281M 可以同時接駁南昌 / 長沙灣兩個鐵路站 。
 樓主| Snowbb 發表於 2015-8-23 11:51 | 顯示全部樓層
原帖由 hon_son_wilson 於 2015-8-23 11:29 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

1.
咁即係86C來回都唔經石硤尾定係點? 唔明。
你建議86C班次係全日10/15分鐘抑或15/20分鐘嫁?
我講緊你建議無左幾段客,應該做唔到10/15,要做15/20喎。

5.
與其深長荔-沙田線3拆5咁誇張,不如諗辦法合併轉乘加密啦。
86C無得改,最多第一城上路。
如果留到72,唔一定係86全條轉286,由86抽部份車源去開240X全日都有得諗,
另將86部份車源加密286X/287X/280X轉乘,以及加密86A上黃泥頭+縮蘇屋。

p.s. 286定線map改左咩?

1.
建議中既 86C 唔經石硤尾 , 班次係繁時 10 分鐘 , 其餘時間 15 分鐘 。

5.
開 240X 全日到最後第一城都係冇左車去深水埗 。

PS : 286 應該係經博物館直上公路 , 但 Google map 卻是直行車公廟路 。

Snoopy@FB8617 發表於 2015-8-23 13:46 | 顯示全部樓層
原帖由 Snowbb 於 2015-8-23 11:41 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

2.  秦石可以搭 281M

3.  其實建議中既 281M 同 86A 既分別係做少左石硤尾 / 沙田圍 , 但係多左個南昌 ,
     建議中既 281M 可以同時接駁南昌 / 長沙灣兩個鐵路站 。 ...
2.既落唔到石硤尾又落唔到深水埔
3.但咪就係差天共地既客源
新田圍唔多客兼多選擇人所共知
條線九龍區既走線主力都係得兩味既客源
接駁左以上兩個鐵路站係咪真係能夠帶來客源又係問題
咁結果係281M隨時仲少客過而家既走線
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
expertuser2004 發表於 2015-8-23 14:23 | 顯示全部樓層

1. 如 72 全日不經沙田, 28K 專線未必夠力支撐, 雖然沙田可搭鐵去大埔, 但山上就什麼辦法都沒得搞, 而且專線更去不到大埔中心同太和(相信會大量送客比港鐵) , 72A, 73A, 74A 同本篇重組並沒直接關系, 而且 72 同 86 選一條取消會是 86 先, 72 收得貴咁多, 因為是替代路線, 九巴並沒誘因再開一條賺不到錢的繁忙特別路線

2. 富豪花園至乙明邨全日沒車去美孚 / 荔枝角 , 因為 86C 全日飛, 286 沒用(不到美孚), 286X 沒用(只到大圍), 286C 非全日服務而且二邊不到站 (美孚 <> 富豪花園至乙明邨), 而且 86 又改走左, 感覺要過議員個關已非常困難

3. 如 86, 86A, 286X 不加班次, 好難說服到人地用 BBI, 特別是 86A, 半粒鐘一班, 北河街搭 81 去市中心都是 15min 左右, 公路限停提速可能 10 分鐘可到市中心, 15 分鐘內搵車搭應該不難, 結果就是人地到左, 但自己就仲未有車上
因為: 時間 x 速度 = 最長距離
 樓主| Snowbb 發表於 2015-8-23 15:36 | 顯示全部樓層
原帖由 expertuser2004 於 2015-8-23 14:23 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
1. 如 72 全日不經沙田, 28K 專線未必夠力支撐, 雖然沙田可搭鐵去大埔, 但山上就什麼辦法都沒得搞, 而且專線更去不到大埔中心同太和(相信會大量送客比港鐵) , 72A, 73A, 74A 同本篇重組並沒直接關系, 而且 72 同 86 選一條取消會是 86 先, 72 收得貴咁多, 因為是替代路線, 九巴並沒誘因再開一條賺不到錢的繁忙特別路線

2. 富豪花園至乙明邨全日沒車去美孚 / 荔枝角 , 因為 86C 全日飛, 286 沒用(不到美孚), 286X 沒用(只到大圍), 286C 非全日服務而且二邊不到站 (美孚 <> 富豪花園至乙明邨), 而且 86 又改走左, 感覺要過議員個關已非常困難

3. 如 86, 86A, 286X 不加班次, 好難說服到人地用 BBI, 特別是 86A, 半粒鐘一班, 北河街搭 81 去市中心都是 15min 左右, 公路限停提速可能 10 分鐘可到市中心, 15 分鐘內搵車搭應該不難, 結果就是人地到左, 但自己就仲未有車上
因為: 時間 x 速度 = 最長距離

1.  但係如果得番 72 行城河西果陣 , 到最後都係要加個分段 。

2.  沙田圍可以搭 86A , 係富豪花園冇左車去美孚而已 。

3.  果個 BBI 係邊到去邊到 ?
 樓主| Snowbb 發表於 2015-8-23 17:53 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-8-23 13:46 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
2.既落唔到石硤尾又落唔到深水埔
3.但咪就係差天共地既客源
新田圍唔多客兼多選擇人所共知
條線九龍區既走線主力都係得兩味既客源
接駁左以上兩個鐵路站係咪真係能夠帶來客源又係問題
咁結果係281M隨時仲少客過而家 ...

咁我反而諗到 286 應該行埋秦石 、 大圍 ,

281M 建議改至繁忙時間服務可行嗎 ?
expertuser2004 發表於 2015-8-23 18:38 | 顯示全部樓層

原帖由 Snowbb 於 2015-8-23 15:36 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

3.  果個 BBI 係邊到去邊到 ?

3. 城西段 < > 美孚 / 荔枝角