hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) [討論] 道路禮儀
開啟左側

[討論] 道路禮儀

FX8173 發表於 2006-5-2 17:24 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

剛o係另一討論區睇到以下文章︰

『在 外 國 車 , 遇 過 以 下 情 況 : 不 知 不 覺 在 高 速 公 路 的 快 線 行 了 一 會 , 忽 然 被 隨 後 的 快 車 閃 了 幾 閃 , 啊 , 原 來 他 想 行 快 兩 步 , 在 睹 後 鏡 見 他 未 有 做 出 不 文 動 作 , 唯 有 識 趣 地 駛 回 中 線 , 讓 他 先 行 。 見 他 爬 頭 後 , 亦 禮 貌 地 縮 回 中 線 , 然 後 亮 起 死 火 燈 ( 閃 動 數 下 ) , 之 後 繼 續 絕 塵 而 去 。

細 問 經 常 在 外 地 駕 駛 的 朋 友 , 原 來 , 「 從 後 閃 人 , 請 你 讓 路 」 算 有 禮 貌 ( 起 碼 不 響 號 ) , 而 爬 頭 後 「 閃 動 死 火 燈 」 , 即 表 示 「 多 謝 你 讓 路 」 。

下 次 遇 上 同 樣 情 況 , 可 以 試 試 。』

其實除o左呢樣之外,一般o係道路上有無道路禮儀o既呢?﹗歡迎提出討論下~
NISSAN Presage 2.4 CVTC
Dolphin 發表於 2006-5-2 17:39 | 顯示全部樓層
有時讓位比巴士司機, 佢地都會閃幾下指揮燈唔該你的. 我都"打救"過唔少巴士司機~

仲有係塞車 cut 線時, 向窗邊遞下手通常人地條氣都會順d, 會比位你入的. 掉番轉人地遞手我都會比人入.

p.s. 計唔計埋以前中巴司機細細力拉幾下手掣, 用放風聲同人打招呼?
6008-JU1220 發表於 2006-5-2 17:52 | 顯示全部樓層
原帖由 Dolphin 於 2006-5-2 17:39 發表
有時讓位比巴士司機, 佢地都會閃幾下指揮燈唔該你的. 我都"打救"過唔少巴士司機~

仲有係塞車 cut 線時, 向窗邊遞下手通常人地條氣都會順d, 會比位你入的. 掉番轉人地遞手我都會比人入.

p.s.  ...

同你一樣丫....
響澳洲渣車巴士打燈就要讓....澳洲法例....
響香港我都會讓巴士....佢地都會遞下手....
同埋有d人停左響d監介位...都會讓下佢地...

如果我要響小路出大路...人地讓我都會遞下手
Bridgestone Potenza RE55S
6008-JU1220 發表於 2006-5-2 17:56 | 顯示全部樓層

唔開新文喇....響到問一問...
如果你見到d新牌仔.........(有d掛左個P牌響窗到)..
你地會唔會唔行咁貼?
同埋會唔會閘佢?
 樓主| FX8173 發表於 2006-5-2 19:25 | 顯示全部樓層
原帖由 6008-JU1220 於 2006-5-2 17:56 發表
唔開新文喇....響到問一問...
如果你見到d新牌仔.........(有d掛左個P牌響窗到)..
你地會唔會唔行咁貼?
同埋會唔會閘佢?

P 牌的話,我會快快手過o左佢放甩佢,廢事跟佢咁貼或者俾佢跟咁貼,一個唔該佢急煞或者隊埋我架車度我咪企o係度﹗

*但係如果好似阿輝您架車咁有個 Pro牌的話,我就唔會放喇﹗反而分分鐘俾您放返轉頭o忝﹗您呢D車手o黎o既~
NISSAN Presage 2.4 CVTC
6008-JU1220 發表於 2006-5-2 19:37 | 顯示全部樓層
原帖由 FX8173 於 2006-5-2 19:25 發表

*但係如果好似阿輝您架車咁有個 Pro牌的話,我就唔會放喇﹗反而分分鐘俾您放返轉頭o忝﹗您呢D車手o黎o既~ ...

唔好咁講...
而家係車惡過人
我手車唔得架...得年幾牌齡...我仲係新牌黎架....
HY671 發表於 2006-5-3 00:13 | 顯示全部樓層

原帖由 FX8173 於 2006-5-2 19:25 發表

P 牌的話,我會快快手過o左佢放甩佢,廢事跟佢咁貼或者俾佢跟咁貼,一個唔該佢急煞或者隊埋我架車度我咪企o係度﹗

.

完全同意,通常我見到呢類人想CUT線都唔會俾機會佢的。
永遠懷念MJ
art0925 發表於 2006-5-3 04:42 | 顯示全部樓層
Lemme tell you the truth, this might work in East coast of California, or Canada, but try that in Seattle, and mid west, I bet no one knows what the heck you are doing, because there's no such rules in US about freeway that, the far left lane is the fastest, middle is slower, and the right is slowest...you see all variaty of speed in all 3 lane (such as faster car at right most lane, and grandma at left land),

Since people in Seattle are used to cut from either left or right.  (as I remember, when I drove in Canada, I use flasher to flash cars infront of me who's slow, and also use the left turn signal, it works, but right back in WA state, they simply don't know what u are doing and why rusing, they simply feel, if u need to cut me, cut at the right side)...and WA State Highway patrol, never even promote these rules or public campaign, they only care if we were too low to block the semi trucks (I've seen them going in 85-90mph in rain...), and one public compaign said..."Do mess with the King of the Road, they need to move our stuff around" I bet it's some Teamster Pressure again.

原帖由 FX8173 於 2006-5-2 17:24 發表
剛o係另一討論區睇到以下文章︰

『在 外 國 車 , 遇 過 以 下 情 況 : 不 知 不 覺 在 高 速 公 路 的 快 線 行 了 一 會 , 忽 然 被 隨 後 的 快 車 閃 了 幾 閃 , 啊 , 原 來 他 想 行 快 兩 步 , 在  ...