hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 大雨駕駛
開啟左側

大雨駕駛

FX8173 發表於 2006-5-2 22:27 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

頭先有事入o左一轉大埔,行到吐露港時,大雨到水撥開最大都睇唔到前面,最多只係睇到一支街燈o既距離,左右倒後鏡就更加唔使睇﹗我自己就一路行中線,長著死火燈,定速 60 km/h 行全程。眼見有唔少司機都係以呢個車速行駛,同樣都係打晒死火燈﹗

唔知大家大雨行車有D乜o既心得呢?﹗歡迎討論﹗

另外,唔知大家架車水撥水同洗車身時會唔會落D油膜防水o既呢?我自己就係用 Soft 99 軟蠟,可以扇水o既,而水撥水就用一隻1︰3 o既日本油膜,但呢隻水撥水o既效果就麻麻地~
NISSAN Presage 2.4 CVTC
HY671 發表於 2006-5-3 00:11 | 顯示全部樓層
我就通常開50-60,不過只會在落斜才長開死火燈。
(以前出將隧返將軍澳落雨既指定動作)
永遠懷念MJ
arhang2001 發表於 2006-5-3 00:53 | 顯示全部樓層
大雨駕駛,小心路旁水窪會令架車搶呔,所以務必要握緊呔盤。

若然雨點打落後鏡令視野不清,不妨入油站廁所,借d洗手液抹落塊鏡上面,
車程唔長的話,都頂得下既。

在下只有三年不足既駕駛經驗,都係留返俾各路高人講啦。
art0925 發表於 2006-5-3 04:36 | 顯示全部樓層

Actually, I remember someone told me that the EU/ Asia spec cars has slower wiper speed, then those in US, I remember, I was once driving through Monsoon storm in FL once, and the US wiper seems working fine..
hanvas 發表於 2006-5-3 07:22 | 顯示全部樓層
另外行公路車速不要高於 60km/h , 再者如果真係認真大雨都快不了.
死火燈其實不需長開, 除非大雨得望不到前後車.
渣棍波的就維持中低波行車, 提高引擎轉數, 亦要避免死氣喉入水.
盡量避免車旁有大車, 大車濺起的水打落自己車頭擋風玻璃, 乜都睇唔到.
HL
Dolphin 發表於 2006-5-3 13:19 | 顯示全部樓層
又諗起新牌時趣事一單...

果陣楂射厘落豪雨, 冷氣行行下無左, 開小小窗但架車又無雨檔, 雨水入晒黎, 都唔緊要,
然後 D 玻璃越來越多霧, 都算, 拎下個冷氣制睇下得唔得, 拎左去暖氣, 好快前後左右玻璃
蒙晒, 但因為在觀塘繞道, 唔停得車, 好狼狽, 好驚險....

之後我才明白, 冷氣唔係大熱天時先有用, 落雨時都好有用的...
Dolphin 發表於 2006-5-3 13:24 | 顯示全部樓層

原帖由 hanvas 於 2006-5-3 07:22 發表
另外行公路車速不要高於 60km/h , 再者如果真係認真大雨都快不了.
死火燈其實不需長開, 除非大雨得望不到前後車.
渣棍波的就維持中低波行車, 提高引擎轉數, 亦要避免死氣喉入水.
盡量避免車旁有大車, 大車濺起 ...

早幾日在機隧橋大塞車落大雨我在快線, 對面線快線有積水, 一有大車行過就好似水翼船咁,
睇住一個個浪向自己檔風玻璃打埋黎, 同埋好在 D 水沒有太多沙石, 唔係就弊啦...
 樓主| FX8173 發表於 2006-5-3 15:13 | 顯示全部樓層
原帖由 arhang2001 於 2006-5-3 00:53 發表
大雨駕駛,小心路旁水窪會令架車搶呔,所以務必要握緊呔盤。

的確係﹗平時落毛毛雨都唔覺,她似噚日咁大雨,架車一過水,架車落水果條軑就好似啜實o左咁,又搶軑﹗結果噚日渣到返屋企泊好車,隻手地…因為要用力渣實堂軑﹗
cx838 發表於 2006-5-3 15:40 | 顯示全部樓層
我都是打死火燈,開 50,不過我在可以的情況下,一定會行慢線。因為這樣
會少了一邊的車要看。因為鏡也看不見了,相對地會更加危險。如果有巴士
在前面,以低速死跟,都會好架。因為有大車引路,而巴士又有鎖車,快也
不會快到一個什麼程度,所以易跟。而軚的話,一定要緊。還有,一定會打
死火燈。因為在高速公路上,以吐露港來說,一般最低速都要 60 公里,才符
合駕駛慣例。
 樓主| FX8173 發表於 2006-5-3 15:57 | 顯示全部樓層

原帖由 cx838 於 2006-5-3 15:40 發表
我都是打死火燈,開 50,不過我在可以的情況下,一定會行慢線。因為這樣
會少了一邊的車要看。因為鏡也看不見了,相對地會更加危險。如果有巴士
在前面,以低速死跟,都會好架。因為有大車引路,而巴士又有鎖車,快也
不會快到一個什麼程度,所以易跟。而的話,一定要緊。還有,一定會打
死火燈。因為在高速公路上,以吐露港來說,一般最低速都要 60 公里,才符
合駕駛慣例。

其實我起初都係行慢線,但係因為其中有一段路肩部份收窄,慢線同路旁壆位距離少o左,我怕睇唔到撞埋去所以先出中線﹗回程時係紅雨,我o係元洲仔段都係跟巴士行,但係佢車尾亂流太勁,D雨亂飛,完全睇唔到佢車尾﹗所以最後都係爬o左佢頭跟返其他私家車行~

*睇o黎大家都係死火燈黨~