hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 唔知各位考牌...
開啟左側

唔知各位考牌...

guia 發表於 2006-5-3 23:02 | 顯示全部樓層

我JOIN HKSM,
19/3 報名 (2號牌)
01/04理論一
04/04模擬駕駛
19/04筆試
30/04 第一堂渣車
07/06 中期試
guia 發表於 2006-5-3 23:03 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2006-5-3 22:05 發表

咁如果真係唔想考咁多次
想一次過搞掂
學多d 鐘數練多d 都無可厚非既
梗係有信心先去考丫嘛

不過我都認為
佢又係學得耐左d 既...

80小時太耐啦
浪費時間、浪費金錢及浪費資源
FX8173 發表於 2006-5-3 23:20 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2006-5-3 22:05 發表

咁如果真係唔想考咁多次
想一次過搞掂
學多d 鐘數練多d 都無可厚非既
梗係有信心先去考丫嘛

不過我都認為
佢又係學得耐左d 既...

80個鐘喎﹗真係白痴都變返正常啦﹗

其實想一次 Pass,就要爭取時間頭幾堂操熟o左架車之後,就叫師傅俾您多D出試場﹗
出到試場練熟o左,就要當個師傅係考官﹗總之您平時學車做到幾多,考車時最多都只係做得返 70% o架o者,另外 30%就睇您彩數喇﹗另外要記住﹗考官唔會o係考試時同您講任何o野,所以最後幾堂試試當師傅透明,如非緊急o野都咪鬼理佢﹗

*以上係我當年學車時o既經驗之談﹗
*上星期o係我女朋友屋企下面撞到我師傅,教緊學生~同佢 say o左個 Hi~
NISSAN Presage 2.4 CVTC
FX8173 發表於 2006-5-3 23:22 | 顯示全部樓層

原帖由 guia 於 2006-5-3 23:03 發表

80小時太耐啦
浪費時間、浪費金錢及浪費資源

80個鐘唔係最大問題,佢學幾耐對我o地都無損害﹗
但係佢學咁耐,仲要o係度扮大師傅,仲要講埋晒D non-sence o既歪理先係問題精結所在﹗
希望有人睇到,想認真改o既就改下,唔想改o既就過主﹗
唔好下下要人做到棒打瘋狗咁趕你走先心息﹗
lukin 發表於 2006-5-4 00:36 | 顯示全部樓層
我就幾年前(高中時代)既復活節報名 (hksm)
4月尾考筆試,中間5同6月因為考試冇上過堂
到7月份先至第一次上車學渣,第二堂先至上理論課
8月中考試(咁岩係正生日果日,因其他日子滿額),1take過pass左
10日後先去攞牌

sumomo 發表於 2006-5-4 11:49 | 顯示全部樓層
我舊年報HKSM四月十一晌學校報名...輕型貨車
五月十二筆試
第二日上車學第一堂實習(當時D Hiace勁新)
20堂實習
七月十三沙田考綜合一Take搞掂

(但我真係唔明點學80粒...學到第十八九個鐘都操到好似遊車河咁喇...)
FX8173 發表於 2006-5-4 12:46 | 顯示全部樓層

原帖由 sumomo 於 2006-5-4 11:49 發表

(但我真係唔明點學80粒...學到第十八九個鐘都操到好似遊車河咁 ...

之唔係﹗我女朋友考o左兩次貨 Van,一次私家車,Total 都只係學o左 35 個鐘都已經 pass 咯﹗
art0925 發表於 2006-5-4 13:42 | 顯示全部樓層
In HK, I didn't take the license, i copied by US license, but did a driving course with a see fu to familiarise the road.

in US, it cost me $15 us for permit and license, my mom taught me how to drive.

原帖由 Hinata 於 2006-5-3 10:04 發表
由去搵學車公司至到拎到車牌要用幾耐?

暑假後考,想參考一下
KF8311 發表於 2006-5-5 13:19 | 顯示全部樓層
原帖由 FX8173 於 2006-5-3 23:20 發表

80個鐘喎﹗真係白痴都變返正常啦﹗

其實想一次 Pass,就要爭取時間頭幾堂操熟o左架車之後,就叫師傅俾您多D出試場﹗
出到試場練熟o左,就要當個師傅係考官﹗總之您平時學車做到幾多,考車時最多都只係做 ...

我自己舊年4月19日去報,5月11日考筆試,pass 0左之後5月16日上第一堂,本來7月27日考路試,不過師傅話我
0個日係考朝早8:45,一來0個時太早,個人都未醒,二來0個時係繁忙時間,肯定好多的士0係白田打躉,結果佢叫我再去排過個路試期,延遲0左一個星期0既8月3日下午2:25,一個靚時間,最後pass 0左

正如FX8173 兄所講,學到熟0個時當個師傅係考官,而我加埋考時當個考官係師傅,放鬆心情就ok
當然平時d 野要做到熟晒瀟洒晒la

我0個時頭幾堂師傅已經教晒我掉頭泊位斜路停/開車,之後帶我去試場講下d point 就俾我自己上,當然佢間唔中都有重複下d pont+講下我有乜做錯,不過主要都係操,操同埋操

仲有我個師傅仲攪笑,叫我考0個時要多d 笑容,仲要同考官say hi,考完要講唔該,考0個時如果停車0既話隻手都要2:45 咁握住個呔盤,佢話咁會有印象分加,考官可能會手鬆d;P

學車,邊駛80 個鐘咁多,我自己學0左32.5 小時都一次pass,我仲嫌自己學得多0左;P;P
JZ3968 發表於 2006-5-5 22:36 | 顯示全部樓層

請問筆試係點樣準備呢?
同埋, 填表時, 正常係咪剔合併試就得?
仲有, 運輸署個師傅list咁多, 應該點樣選擇呢? 一般價格及付款方式又係點?