hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新聞撮要:5000巴士換環保車花24億
開啟左側

新聞撮要:5000巴士換環保車花24億

~誰@359~ 發表於 2006-5-4 23:23 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2006-5-4 23:14 發表

根本臨海的新樓唔娜起咁高\咁密來阻海風
依山而建已解決大部份問題

你o係市區位置,行出海皮都唔會話好多海風啦…
字大只顯得人自大
hk_ayu 發表於 2006-5-4 23:26 | 顯示全部樓層
原帖由 superbus 於 2006-5-4 11:44 發表
見到佢地話要政府強制性立法,規定室內地方既溫度要0係25.5度
就知佢地講既野只係得啖笑

好多先進國家都有類似法例,
人地仲有強制分類回收,
為何香港要立法就係得啖笑?

環境問題已經迫在眉睫,
唔係話叫你乜都唔用,
而係要用得節制,
冇理由冷氣要開低過20度

其實以我所知香港人環保意識唔係真係咁差,
只不過呢個討論區特別多"反環保"人士
hk_ayu 發表於 2006-5-4 23:31 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2006-5-4 20:51 發表
係lor, 委員會的所有委員\政府部門的所有人
都是不是先要放棄私家車?

香港咁密, 成個城市都無風
晒冷氣, 不如搬多D人去郊區重環保

我覺得佢地應該以身作則

P.S.紐約市長好似係搭地鐵返工
~誰@359~ 發表於 2006-5-4 23:31 | 顯示全部樓層

原帖由 hk_ayu 於 2006-5-4 23:26 發表

其實以我所知香港人環保意識唔係真係咁差,
只不過呢個討論區特別多"反環保"人士

個個都知環保重要,唔係話有人反環保
而係反對現時環保既政策…
字大只顯得人自大
s3n370 發表於 2006-5-4 23:33 | 顯示全部樓層
原帖由 GK9636 於 2006-5-4 20:38 發表

運輸署規定新車要配2+2座位

邊度講架?
無記錯的話,2+2只係巴士公司自發咁做。
而運輸署只係規定巴士座椅最起碼的闊度(不論係專利定私家巴士)。
呢個數0岩0岩係3+2坐椅每張椅的闊度。

如果巴士只係俾2+2的話,3+2的旅遊巴士都唔會出到牌。
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
hk_ayu 發表於 2006-5-4 23:48 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2006-5-4 23:31 發表

咁點既環保政策先係最好??

好多時連分類回收咁簡單都反,
如果香港有澳洲的食水政策,
用水量超出限額就會罸款,
以及鼓勵沖涼5分鐘,
唔知香港會唔會暴動
s3n370 發表於 2006-5-4 23:51 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2006-5-4 23:31 發表

其實香港唔算有乜環保政策。

講到環保,好多人都“支持環保”,
但當搞到自己(例如要俾錢、搭車涼少一陣冷氣)果陣就會反對...

除此以外,好多人都知環保重要,但係
1. 覺得唔關自己事,有人(環保團體)做,又唔好搞到自己就得;
2. 以為搞下回收就係環保;
3. 以為買所謂環保產品就係環保(其實需要買才買先至係環保);
4. 眼不見為乾淨,唔0係自己面前噴廢氣(或者自己吸唔到)就係環保...
gn3509 發表於 2006-5-4 23:53 | 顯示全部樓層
原帖由 hk_ayu 於 2006-5-4 23:48 發表

以及鼓勵沖涼5分鐘,
唔知香港會唔會暴動

而家用水已經係越用得多,每立方米既水費就越貴,冇人嘈過

唔該唔好睇到香港人係暴民,同埋唔好將自己果套夾硬套落人地度
第 一 級          :          首 12 立 方 米 的 用 水 量 是 免 費 的
第 二 級         :         次 31 立 方 米 的 用 水 量, 每 一 立 方 米 的 收 費 是 4.16 元
第 三 級         :         次 19 立 方 米 的 用 水 量, 每 一 立 方 米 的 收 費 是 6.45 元
第 四 級         :         用 水 量 超 過 前 3 個 級 別 合 共 62 立 方 米 的 用 水 量 以 後 每 一 立 方 米 的 收 費 是 9.05 元 。

今期流行:690是原罪
s3n370 發表於 2006-5-5 00:18 | 顯示全部樓層
原帖由 hk_ayu 於 2006-5-4 23:48 發表

以及鼓勵沖涼5分鐘,
唔知香港會唔會暴動

我諗好多人都贊成分類回收,但係要自己做分類先回收,
好多人會話:睬你都傻!

總括黎講,問題係在於好多人唔肯為環保付出,
有幾多人會肯為環保,犠牲舒適、有空調的車程?
kp3011 發表於 2006-5-5 00:30 | 顯示全部樓層

原帖由 s3n370 於 2006-5-4 23:33 發表

邊度講架?
無記錯的話,2+2只係巴士公司自發咁做。
而運輸署只係規定巴士座椅最起碼的闊度(不論係專利定私家巴士)。
呢個數0岩0岩係3+2坐椅每張椅的闊度。

如果巴士只係俾2+2的話,3+2的旅遊巴士都唔 ...

似 乎 係 講 緊 公 共 巴 士 wor ....
你 講 個 D 旅 遊 巴 士 都 未 必 有 SLF 設 計 啦