hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) N271加站奇想
開啟左側

N271加站奇想

paul2357paul 發表於 2015-10-20 01:12 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

如果N271沙田區加多沙田第一城和濱景花園呢兩對站(即係現時司機實際上最喜愛既改道路線正線化),大埔段拉去經大埔工業邨至嵐山,大家點睇?
EX-TL 發表於 2015-10-20 21:05 | 顯示全部樓層
一城.濱景有N281, 點解N271要過多兩次河?

日間73都有時段縮落大埔中心, 深夜去工業邨做乜?

嵐山一個屋苑, 夾埋汀角路做小巴線出入大埔墟就夠.
busfunfun 發表於 2015-10-21 04:20 | 顯示全部樓層
樓主係一名嵐山膠   一早已經有前科
最好將全部線拉入鳳園好冇
 樓主| paul2357paul 發表於 2015-10-21 07:58 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2015-10-20 21:05
一城.濱景有N281, 點解N271要過多兩次河?

日間73都有時段縮落大埔中心, 深夜去工業邨做乜?

嵐山一個屋苑, 夾埋汀角路做小巴線出入大埔墟就夠.

20P唔係通宵服務,攞最接近既N271在凌晨入埋鳳園路有咩問題?
大家唔係唔知道紅小入唔到太和路以北,跟住58S又求其入少少太和路以北地帶算數。

N271旺角至大埔中心果段有幾條紅綠小線打殘,將N271納多d紅綠小做唔到或者唔想做既分段客有咩問題?

我咁改法確實令到一城和濱景有架通宵順風車來往大埔,跟住又可以爭到少少來往大埔工業邨既深夜放工客和清晨返工客,何樂而不為?
dongfeng 發表於 2015-10-21 17:58 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2015-10-21 07:58
20P唔係通宵服務,攞最接近既N271在凌晨入埋鳳園路有咩問題?
大家唔係唔知道紅小入唔到太和路以北,跟住 ...

你不知道大埔工業邨的公司,會為員工提供廠車接送服務嗎?

另外,樓主是否供不起嵐山,被銀行收樓?
에이핑크 대박!
THomas20010808 發表於 2015-10-21 18:44 | 顯示全部樓層
反而將大埔來往馬鞍山條線拉上嵐山全日好過
EX-TL 發表於 2015-10-21 20:38 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2015-10-21 07:58
大家唔係唔知道紅小入唔到太和路以北,跟住 ...

你應該建議20P通宵行走!

工業邨有咩公司係24小時運作呢, 即使係窮到燶的亞視都有廠車出入大埔墟.

大埔出入一城.石門, 日唞73A都唔見得有幾多個, 小心連剩番嗰班長途客都走埋去小巴.
 樓主| paul2357paul 發表於 2015-10-23 00:04 | 顯示全部樓層
busfunfun 發表於 2015-10-21 04:20
樓主係一名嵐山膠   一早已經有前科
最好將全部線拉入鳳園好冇

誰說豪宅區一定唔可以開對外專利巴士線?
好似未起齊樓既康城總算有條霉霉地既796X全日,繁時亦有埋98系既特車。
但嵐山就連唔計兜唔兜大埔墟既對外專利巴士線都冇。
 樓主| paul2357paul 發表於 2015-10-23 00:16 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2015-10-21 20:38
你應該建議20P通宵行走!

工業邨有咩公司係24小時運作呢, 即使係窮到燶的亞視都有廠車出入大埔墟.

大埔出入一城.石門, 日唞73A都唔見得有幾多個, 小心連剩番嗰班長途客都走埋去小巴.

點都唔夠例如58S大埔特車在大埔中心一帶止步咁抵打。
留意我所提議既N271拉長係兜完富亨先至繼續向例如汀角路和鳳園路進發,好似270S拉長咁樣對舊客冇影響。
SSBT 發表於 2015-10-24 12:52 | 顯示全部樓層

paul2357paul 發表於 2015-10-23 00:04
誰說豪宅區一定唔可以開對外專利巴士線?
好似未起齊樓既康城總算有條霉霉地既796X全日,繁時亦有埋98 ...

日出康城有幾多人住?
嵐山又有幾多人住?
=0=