hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解59X一定要掛富豪車?
開啟左側

[問題] 點解59X一定要掛富豪車?

neoplan720p 發表於 2015-11-18 01:51 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2015-11-17 18:12
打好關係基本上就乜靚車就有得揸 , 再唔係轉揸第二條線連架車都跟埋一齊走都仲得  ...

講關係嘅野,我地識條鐵咩 ~~~

不過大公司有時真係無辦法,個制度基本上都係無細公司咁靈活。

如果無掛牌制,理得你係ADL、VOLVO定MAN啦,你乜車都要識揸啦……

對面海嘅788,以前又要揸2500、2800、81XX同埋堆5XX,四款品牌嘅車都要識揸,唔通又要port? LOL
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
jx6215 發表於 2015-11-18 02:36 | 顯示全部樓層
otakutamama 發表於 2015-11-17 15:55
向來各款車型都是各有所愛,每款車型都有優劣之處。
雖然是句廢話,但是偏偏好多同好總是把「無樣好」掛 ...

「速度第一論」同起步上斜性能其實唔係好用得落59X到
十年前掛豬果陣上斜鬥唔贏260X批歐三躉 960批歐二 碼頭線白板
反正有黑盒就唔使諗極速 大白龍同五波躉都要70止步(理論上)
車既性能同派車之關係同59X真係唔多覺眼

*反而掛開有條路
用開車型唔想轉第二隻 聽落幾合理
又同埋唔係條條線可以用到所有車型

EE9255 發表於 2015-11-18 03:04 | 顯示全部樓層
otakutamama 發表於 2015-11-17 15:55
向來各款車型都是各有所愛,每款車型都有優劣之處。
雖然是句廢話,但是偏偏好多同好總是把「無樣好」掛 ...

volvo同dennis唔同年代各有優勝,3asv vs atr年代,雖然atr有力,
但唔好楂,3asv各樣都輕好多,車長都比較受落,

P,R字頭年代都係AVBWU好,有力水,又好楂,
車長評價都好正面,

果個年代你見九巴入左幾多架底褲?
到ATENU vs 橙蛋,
volvo新車返黎工程部都話d機件成部舊車咁,
司機又話司機位唔好坐,閘慢,力水比以前參差,
唔係話冇架好力,但係有部份起步冇力,
atenu又唔係話以好力贏得人心,
平路都好普通,係上斜好力,
但係駕駛感覺各方面都已經追得上volvo,
dennis開始超過以前volvo優勝既地方,
所以你見九巴入左幾多部橙蛋?
各公司入蛋原因我諗同起貨時間有關,
你問下新巴,城巴有幾多人鍾意楂呢批咁既蛋,
P,R牌時代D蛋咁靚唔入,我搭過新巴呢批d力水真係水皮..
TankKingEH9697 發表於 2015-11-18 04:02 | 顯示全部樓層

除非你好似十零廿年前冇限速
唔係令時今日要快根本係睇人
有d人手車狼但時間唔突出
家陣要稱得上車手 唔係識唔識踩
係識唔識keep住部車行 大上大落一樣係慢
坦克王EH 9697
nickk 發表於 2015-11-18 08:00 | 顯示全部樓層
EE9255 發表於 2015-11-18 03:04
volvo同dennis唔同年代各有優勝,3asv vs atr年代,雖然atr有力,
但唔好楂,3asv各樣都輕好多,車長都比較受 ...

新呢代車喺工程部角度,一定係ADL易搞
但車長角度,ADL同富豪真係睇人,有人話ADL軚盤唔就手,亦都有人話富豪位窄

喜好呢樣嘢,真係人人唔同
OMG
HE7921 發表於 2015-11-18 08:25 | 顯示全部樓層
再一次證明九巴唔買Enviro 500 MMC車身既富豪B9TL係錯誤決定

唔好同我講車價,因為德國車價錢更貴
期待香港出現載161人的E500 MMC
GR1473 發表於 2015-11-18 09:13 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
neoplan720p 發表於 2015-11-18 11:43 | 顯示全部樓層
GR1473 發表於 2015-11-18 09:13
調轉據聞係個司機特登攞架船揸上寶馬山架喎。

【有錯請指正】
但無記錯嘅話,27係唔止一次行60XX架喎,應該無理由次次都係師傅故意拎架60XX上去掛 ~
GR1473 發表於 2015-11-18 13:03 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
neoplan720p 發表於 2015-11-18 21:02 | 顯示全部樓層

GR1473 發表於 2015-11-18 13:03
你知唔知次次做呢個字軌嘅司機係邊個?

真係唔知