hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) [請指教] 泊L位問題
開啟左側

[請指教] 泊L位問題

Ketsu 發表於 2006-5-7 17:02 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

師傅教泊L位
佢就話架車響扭盡左倒後
望左鏡見到左邊泥擋踏住泊位條線就回一圈
再望右鏡睇見架車身同邊線平行就回埋另一圈
之後見泥擋入黃區就停車

但我上一次練泊位
響我扭盡左倒後之後
個泥擋都未入到個泊位
師傅已經叫我回一圈

如果咁樣
其實我係應該幾時同見到乜野情況
先去回呢一圈呢?
Abusing dead rule -> Denial of reality
FX8173 發表於 2006-5-7 22:14 | 顯示全部樓層
正確考試方法我唔敢指教您,因為我考試時係考左 S 位o既﹗
但係而家次次汩車都要泊 L 位,所以自己迫自己要識﹗
以我自己經驗,我係架車一過o左個車位就扭右,之後一入後波就扭左,一路睇鏡倒後入位。
NISSAN Presage 2.4 CVTC
 樓主| Ketsu 發表於 2006-5-7 23:12 | 顯示全部樓層
原帖由 FX8173 於 2006-5-7 22:14 發表
以我自己經驗,我係架車一過o左個車位就扭右,之後一入後波就扭左,一路睇鏡倒後入位。

多謝指教

不過始終覺得
實際情況一定唔會好似學車果陣咁
地下會有咁多線
同埋架車會有咁多野提示你
所以無論泊L位定S位
到頭黎出到黎都係要重新適應泊位...

(其實雖然我係考L位
但我師傅都曾經教我泊過S位一次)
Abusing dead rule -> Denial of reality
CZ_6686 發表於 2006-5-7 23:16 | 顯示全部樓層

我第一次L位震過貓王,仲要楂住架紳寶
不過我發覺左一樣野
如果對面有車位,用頭入左對面個位再慢慢較番正個位會好D
唔係既話就一路用呔盤調整番個位
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
FX8173 發表於 2006-5-7 23:16 | 顯示全部樓層
原帖由 Ketsu 於 2006-5-7 23:12 發表
(其實雖然我係考L位
但我師傅都曾經教我泊過S位一次 )

唔知您考到牌之後會唔會補鐘,如果會,補補 S 位對您有著數~
搞掂o左 S 位, L 位就一 D 難度都無o架喇~
 樓主| Ketsu 發表於 2006-5-7 23:41 | 顯示全部樓層
原帖由 FX8173 於 2006-5-7 23:16 發表

唔知您考到牌之後會唔會補鐘,如果會,補補 S 位對您有著數~

多謝關心
但不過...呢d 都係等考到個牌先諗啦
EH4312 發表於 2006-5-8 15:46 | 顯示全部樓層

原帖由 FX8173 於 2006-5-7 22:14 發表

我同你一樣
考牌係S位,泊 L 位都係自己學~
不過我泊過時就好小好似你咁偷位(扭右)~
因為泊親L位都係室內,怕阻住後面.
真實身份,無需說明!
hkptb 發表於 2006-5-8 19:34 | 顯示全部樓層
原帖由 EH4312 於 2006-5-8 15:46 發表

我同你一樣
考牌係S位,泊 L 位都係自己學~
不過我泊過時就好小好似你咁偷位(扭右)~
因為泊親L位都係室內,怕阻住後面.

我同你相反...考牌考L 位....泊S 位都係自學...
不過我都係覺得學練S 位有著數
出到街多數都係泊S  位...要響短時間之內泊好又唔阻後面..都好講技巧
反而泊L 位多數係停車場...無乜車慢慢泊都唔緊要
FX8173 發表於 2006-5-8 19:52 | 顯示全部樓層
原帖由 hkptb 於 2006-5-8 19:34 發表

我同你相反...考牌考L 位....泊S 位都係自學...
不過我都係覺得學練S 位有著數
出到街多數都係泊S  位...要響短時間之內泊好又唔阻後面..都好講技巧
反而泊L 位多數係停車場...無乜車慢慢泊都唔緊要

S 位都唔會太難,同 L 位差唔多道理,最多三手泊唔到就五手~
HY671 發表於 2006-5-9 09:53 | 顯示全部樓層

原帖由 FX8173 於 2006-5-7 23:16 發表

呢句真呀,當年我考大球場係L位,到自己有車,試過係街泊咪錶位
(S)搞左成個字才搞掂,好彩自己面皮厚,就算有好多途人睇「表演」
都冇乜所謂。
永遠懷念MJ