hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴計劃5月更改46X行車路線
開啟左側

新巴計劃5月更改46X行車路線

LN9267 發表於 2006-5-7 17:35 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我在華貴一塊佈告板看到一張告示,說新巴計劃5月更改46X行車路線,內容如下:
1.所有日間(黃昏前)往灣仔及晚上往田灣經華貴。
2.在灣仔改行港灣道,告示稱與新巴試車往華貴只用40分鐘。
楊議員說此舉可令華貴居民有多一個選擇。

我覺得新巴此舉明顯打擊46X客量,現在46X起碼有軒尼詩道客,改行港灣道連o個一個軒尼詩道巴士站d客都冇埋。

愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
hywonglx 發表於 2006-5-7 20:17 | 顯示全部樓層
這是陰謀吧!
當43由6架減至5架車,我已跟相熟的師傅說:做唔耐。執生。
到開46X:有人歡喜有人愁,有師傅被調返九點的早更,我已說呢條線無乜客,你想唔想做唔做呢條線,要想清楚。
不久,有司傅說想返工時間定少少,唔多想日日返工時間唔同。那時是CUT了一架早更,我再說多遍:趁黃廠和柴廠有字軌空缺,早走早著。
當然CUT完又CUT,相熟的退休的退休,自己甩字軌的甩字軌,被飛出局的飛出局。
見住46X不斷改路,每次改路,客量就再減少,預言慢慢出現:呢條線係開黎摺,唔係做生意。
ML4 發表於 2006-5-7 21:02 | 顯示全部樓層
其實新巴想取消佢而家都取消得啦, 咁o既客量... 佢再改成咁, 過多三個月,
到時一係就取消, 一係就再改. 改o黎改去都已經改唔返之前o既客量!

當初經華貴華富嘛幾好, 入一入華富最多嘛多五分鐘時間, 入埋華貴俾多五
分鐘喇, 多幾個人搭都賺返啦!!

我覺得46X要起死回生, 至小要入返華富華貴, 否則死硬!! 最好來回出入華富
都經域多利消防局, 唔洗o係華富兜個大圈
 樓主| LN9267 發表於 2006-5-7 21:10 | 顯示全部樓層

原帖由 ML4 於 2006-5-7 21:02 發表
其實新巴想取消佢而家都取消得啦, 咁o既客量... 佢再改成咁, 過多三個月,
到時一係就取消, 一係就再改. 改o黎改去都已經改唔返之前o既客量!

當初經華貴華富嘛幾好, 入一入華富最多嘛多五分鐘時間, 入埋華貴俾多五
分鐘喇, 多幾個人搭都賺返啦!!

我覺得46X要起死回生, 至小要入返華富華貴, 否則死硬!! 最好來回出入華富
都經域多利消防局, 唔洗o係華富兜個大圈

說得好,其實像當初就最好,46X最好入埋金鐘,做40,40M特快版本。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
ML4 發表於 2006-5-7 21:28 | 顯示全部樓層
原帖由 LN9267 於 2006-5-7 21:10 發表

說得好,其實像當初就最好,46X最好入埋金鐘,做40,40M特快版本。

以前46X入華富, 我見到好多人睇完46X個時間表, 見等多五分鐘, 有40/40M
都唔上等46X. 講真, o係華富出灣仔, 一係就行出村口等37A(香隧唔塞車都
要25分鐘車程), 一係就40/40M(約60分鐘), 如果46X經埋上/中環出到去都只
係約30-40分鐘, 之後一改雖然唔再經上/中環, 但有M49補返都無所謂啦, 但
我都唔明新巴諗乜, 你整條M49入華富特快只係出到上/中環, 咁灣仔呢?? 無
啦啦唔俾46X入華富, 咁出灣仔要特快坐乜?? 坐紅頂?? 即係趕客啦, 佢無可
能唔知單憑田灣係一定唔夠客!! 同埋佢個咁o既轉乘, 你又夾唔到時間, 去到
送車尾我又呆等多廿分鐘麼?? 咁倒不如直接坐一程40/40M好過轉完車又係
用咁多時間啦!!!! 同埋來回入華富要好耐咩?? 夾埋用多十分鐘咋喎, 隨時多返
十零人上車, 一定好過而家無人搭!!!
3AD110 發表於 2006-5-8 00:48 | 顯示全部樓層
不過46X一改再改,始乎唔多想做
咁樣田灣居民好似好蝕底
都冇其他CHOICE
反而華富華費仲好多CHOICE
林莉每日專車.3AD110
PB602 發表於 2006-5-8 00:55 | 顯示全部樓層

原帖由 LN9267 於 2006-5-7 17:35 發表
我在華貴一塊佈告板看到一張告示,說新巴計劃5月更改46X行車路線,內容如下:
1.所有日間(黃昏前)往灣仔及晚上往田灣經華貴。
2.在灣仔改行港灣道,告示稱與新巴試車往華貴只用40分鐘。
楊議員說此舉可令華貴居民有 ...

46X改完又改,次次改動都o個兩位議員都出o黎話更快啦,更方面啦咁,但事實
上就越改越差。

46X無o左中上環客,已經淪落到只做灣仔客。而家來回都行港灣道,咁大個灣仔
,就只係做到灣仔北客。

算啦,咁搞真係無希望,不如取消o左呢條線,然後拉70入華貴咪好囉。
LA11 發表於 2006-5-8 01:48 | 顯示全部樓層
46x 再改 ???
已經無乜客喇0番 ,
再改容乜易連烏蠅都無得拍 ???

想條 46x 有救 , 得0既 ,
入番華富華貴喇 .
Rt.985 美田 → 灣仔 (經:逸城閣)
sunnykam 發表於 2006-5-8 03:29 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2006-5-8 00:55 發表

46X改完又改,次次改動都o個兩位議員都出o黎話更快啦,更方面啦咁,但事實
上就越改越差。

46X無o左中上環客,已經淪落到只做灣仔客。而家來回都行港灣道,咁大個灣仔
,就只係做到灣仔北客。

算啦, ...

咁d議員都ok廢wo, 唔怪得地鐵都蝦呢區, 起南區線都唔起到呢區住
hywonglx 發表於 2006-5-8 05:59 | 顯示全部樓層

原帖由 LA11 於 2006-5-8 01:48 發表
46x 再改 ???
已經無乜客喇0番 ,
再改容乜易連烏蠅都無得拍 ???

想條 46x 有救 , 得0既 ,
入番華富華貴喇 .

正如乘客早幾年大聲鬧個司機:「你唔好架16座出黎!」司機又幽默地跟我說:「其實我想架單車。」這個笑話源於46x繁忙時間用單層,入華貴、華富後滿座頂閘。這種派車手法,惹來其他分站乘客不少怨懟。

唔緊要,新巴可以買d16座或者電單車,用張紙仔寫46x灣仔超快,咁咪幾好!