hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 182X九巴首航行車時間測試結果
開啟左側

[經歷分享/報告] 182X九巴首航行車時間測試結果

Ravenclaw 發表於 2015-12-3 01:25 | 顯示全部樓層

其實呢,我唔明有d人真系永遠體唔透一樣野...

982x定182x好,獨市情況下邊條好,我唔知,我亦都沒興趣系呢個回應討論...

182x/982x系現況下,最多競爭對手系邊個呀?地鐵?咪傻啦,有排都未倫到呀!最大果個競爭對手系佢自己個老豆,182呀...

除非你下繁一刀切唔開182,182x咁ge班次,變982x?得啦,私牌翻去算鬼數啦,唔好煩...
bnr34 發表於 2015-12-3 19:16 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2015-12-3 01:25
其實呢,我唔明有d人真系永遠體唔透一樣野...

982x定182x好,獨市情況下邊條好,我唔知,我亦都沒興趣系呢 ...

[亂估 MODE]

只要 182X 一路好客落去, 話唔定到時下繁會變成 182X 正線, 182 剩幾班特別班次應酬下河畔同富豪花園嗰兩個站

拆開 182, 點睇都有可能過將 182X 掉頭做 982X

但以而家下繁車數, 即使取消 182, 分晒啲車去 982X 同 182X 分兩邊走, 似乎各自減到 20 分鐘一班都回唔切車

等睇水泉澳谷爆個客量加車開回程, 或者有人肯未有客先加車落去

不過 ... 如果 182X 同 982X 回程一齊都上水泉澳, 就算河畔同富豪花園唔嘈, 條路都未必負荷到

[/亂估 MODE]
straysheep123 發表於 2015-12-3 19:50 | 顯示全部樓層
是日1830:

堅拿道西 1914
世界花園 1945

司機惡性轆車

全程行低過30kmh

浸會橋刻意唔上行下路食燈

勁想搵嘢車佢
PS8851@182 發表於 2015-12-3 20:00 | 顯示全部樓層

straysheep123 發表於 2015-12-3 19:50
是日1830:

堅拿道西 1914

今日1720班九巴去到九龍塘已經爬兩班正線頭, 又係9個字到大圍
Snoopy@FB8617 發表於 2015-12-3 20:45 | 顯示全部樓層
bnr34 發表於 2015-12-3 19:16
[亂估 MODE]

只要 182X 一路好客落去, 話唔定到時下繁會變成 182X 正線, 182 剩幾班特別班次應酬下河畔 ...

如果提早少少拆
兩線皆由金鐘開出
相信節省到既行車時間應該足夠一條開15一條開20
但最大問題反而係九龍區批客一定唔肯
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
straysheep123 發表於 2015-12-3 21:09 | 顯示全部樓層
PS8851@182 發表於 2015-12-3 20:00
今日1720班九巴去到九龍塘已經爬兩班正線頭, 又係9個字到大圍

1720 大部分香港人都未放工

城巴果2班比較有參考價值
PS8851@182 發表於 2015-12-3 21:27 | 顯示全部樓層

straysheep123 發表於 2015-12-3 21:09
1720 大部分香港人都未放工

城巴果2班比較有參考價值

1720 去到灣仔都 1740, 都有唔少人放工既, 應該話未到大塞車時間就真
straysheep123 發表於 2015-12-3 21:43 | 顯示全部樓層
PS8851@182 發表於 2015-12-3 21:27
1720 去到灣仔都 1740, 都有唔少人放工既, 應該話未到大塞車時間就真

我合約寫放1730

但日日呢個時間走你都驚
drbean7218 發表於 2015-12-4 09:19 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2015-12-2 21:52
反而想知

經西隧又經中上環

如果調返轉走西隧及青沙就變了中上環用20-25 mins 到大圍站。灣仔就要40-50 mins 到大圍站。
bnr34 發表於 2015-12-4 20:47 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2015-12-3 20:45
如果提早少少拆
兩線皆由金鐘開出
相信節省到既行車時間應該足夠一條開15一條開20

如果有改動涉及 109 或 113 令到車程更快
咁堅佐治大廈以南既站應該都容易啲受落

至於剩低窩打老道既客, 如果繁時仲剩返幾班 182 做特別班
唯有焗佢地硬食, 富豪花園或者河畔既客隨時仲多過佢地