hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴將買比亞迪電動巴士
開啟左側

[小道消息] 九巴將買比亞迪電動巴士

AVD1 發表於 2015-12-2 16:59 | 顯示全部樓層

咁睇落個樣都幾靚仔,
最小點都好樣過架 BYD 車身 o既 K9 ……

即係既然兩邊都係屎,但係衰極而家都叫揀左有香味 o既屎先 ……
LJ7006 = MF5119 = AVD1
bnr34 發表於 2015-12-2 18:51 | 顯示全部樓層
PatPatLeo 發表於 2015-12-2 09:45
其實全部車都係用厚身木地板,並固定響底盤上面。只係上面貼左防滑膠大家睇唔到...

...

話唔定係連地台膠都慳返呢

TommyS58 發表於 2015-12-2 19:17 | 顯示全部樓層
不喜勿插

其實外國冇電動巴咩?ADL,VOLVO都冇
以九巴風格一定係首選喎。。
~~
GK3258 發表於 2015-12-2 19:18 | 顯示全部樓層

bnr34 發表於 2015-12-2 18:51
話唔定係連地台膠都慳返呢

表示:噢防火驗車失敗左,牌都岀唔到添!好行唔送喇,不過你唔拎番部車我收你倉租架
橫看香港巴膠
PKD32 發表於 2015-12-2 23:08 | 顯示全部樓層
TommyS58 發表於 2015-12-2 19:17
不喜勿插

原本唔係話想買Wright咩?
3ASV174 發表於 2015-12-3 00:11 | 顯示全部樓層
TommyS58 發表於 2015-12-2 19:17
不喜勿插

又唔係完全無,但問題係大家心知肚明巴士根本唔適合純電池推動,
因為全日喪跑既車,根本 afford 唔到行一排就擺幾粒鐘叉電,所以九巴買開既廠,主力都係發展混能。

只不過依家特衰政府豪納稅人錢逼巴士公司買車,其實來來去去咪得強國大搖大擺做電動巴士,
但佢地出品咩水平大家有目共睹,我都唔講爆唔爆炸咁 cheap,堆 E6 的士o係香港咩環境,心照不宣啦,新車跨啦啦,一年謝晒皮,行兩年的士都已經搞到一更車要叉兩次電,
巴士你話點算?所以九巴聰明在一開始就玩電容車,明顯電容車技術營運上較為合理,但最正確係新城態度,索性唔玩,事實上電動巴士今時今日仲係 PR 價值大過實際用途,可以話只係貴價玩具。

衰o的講句,我諗政府貼錢送呢幾部車俾九巴,九巴都唔恨,講真佢寧願你貼兩部 3ATENU 俾佢好過啦,
呢幾部電動單層,過兩年隨時已經掛蛇車一日出街係咁咦行兩轉就算數,想行多轉舊電都未必頂得順,要自己俾錢九巴亦唔會同佢換電啦。

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
GK3258 + 1 精闢見解

查看全部評分

如要討論,請先自貼差餉單一次
PatPatLeo 發表於 2015-12-3 09:43 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2015-12-3 00:11
衰o的講句,我諗政府貼錢送呢幾部車俾九巴,九巴都唔恨,講真佢寧願你貼兩部 3ATENU 俾佢好過啦,
呢幾部電動單層,過兩年隨時已經掛蛇車一日出街係咁咦行兩轉就算數,想行多轉舊電都未必頂得順,要自己俾錢九巴亦唔會同佢換電啦。

比亞迪舊電響美國提供12年保養,如果電池1、2年就差到咁,佢仲驚過你
http://cleantechnica.com/2015/09 ... ract-in-washington/

GK3258 發表於 2015-12-3 10:59 | 顯示全部樓層
又唔係完全無,但問題係大家心知肚明巴士根本唔適合純電池推動,
因為全日喪跑既車,根本 afford 唔到行一 ...

十分認同。
但係比較失望係無乜人搞雙層電容。其實叉幾分鐘行幾公里呢個概念真係對區內線好吸引,更吸引之處係有政府埋單呢樣野。
不過近排油價回落,短期內都唔會有得升,加上電容車貴,配套又貴,想九巴推而廣之真係得啖笑
求奇買兩部內地車當加班車岀係絕對正確既態度
橫看香港巴膠
Yoyiki.Una 發表於 2015-12-3 14:35 | 顯示全部樓層
因為全日喪跑既車,根本 afford 唔到行一 ...

洗乜咁快擔心舊電,擔心下部車行到幾耐先喇.
話說我識人係大陸BYD間廠做QC,每部車出廠之前都會random抽d車出黎check.佢地其中一項就係搵個鎚仔"how"下部車'佢同我講基本上做左咁耐,次次"how"落去都咁有幾粒螺絲跌出黎.
留名睇部車幾時自動解體好過.
otakutamama 發表於 2015-12-3 15:10 | 顯示全部樓層

Yoyiki.Una 發表於 2015-12-3 14:35
洗乜咁快擔心舊電,擔心下部車行到幾耐先喇.
話說我識人係大陸BYD間廠做QC,每部車出廠之前都會random抽d車 ...

隨便google一下, 不難發現"建立你的炸彈"所出產的汽車, 品質實在令人噴飯:

1) 電池安全隱患
2) 電池規格不符現實
3) 工藝隨便

當中, 有幾篇報導, 可以大概反映電池安全隱患:
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20120529/16377512
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20120529/16377513

電池規格不符現實, 也是問題所在:
http://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=622&t=4434719
http://wap.kdnet.net/index.php?boardid=30&id=10976981&t=topic-show

工藝隨便問題:
http://bbs.tiexue.net/post2_5799838_1.html

拜託這個不如垃圾之品牌, 早點關門大吉, 不要貽害世人