hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴N969新增分段收費消息
開啟左側

[服務調整] 城巴N969新增分段收費消息

alsonchc 發表於 2015-12-22 19:04 | 顯示全部樓層

EH2674 發表於 2015-12-22 18:58
同樣道理,城巴覺得無錢賺絕對可以揀唔做,講到咁偉大話方便屯門客返天水圍,十幾年前開線你唔停埋? ...

無錯 哩個就係城記自己攞黎
kay 發表於 2015-12-22 19:14 | 顯示全部樓層
alsonchc 發表於 2015-12-22 14:41
如果你有留意
N368既客量係多於N969的
尤其是N368係可以互轉N269

咁如果30班車每班20%客量,的確會多過N969

但早幾年成本高企年代,N368沒有適量減班
唔計頭尾班,每方向有3個鐘係1個鐘開3班車

唔夠客大可以3變2,不過可能N269唔係太疏,N368都唔可以太疏

而都係講句,N969加班,如果返天水圍方向,加班就全世界受惠

當然城巴鐘意整返一兩班舊版N969返天水圍都唔拘
反正返屯門又N962又N969

世界很簡單 人類很複雜
siusiupeople 發表於 2015-12-22 19:22 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kmb63x 發表於 2015-12-22 19:39 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2015-12-22 19:14
咁如果30班車每班20%客量,的確會多過N969

但早幾年成本高企年代,N368沒有適量減班

想快今個星期有967s,啱晒btw,n962同n969雖然都叫入屯門,但兩條線係屯門零重疊,各有各做
siusiupeople 發表於 2015-12-22 19:42 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kay 發表於 2015-12-22 19:50 | 顯示全部樓層
kmb63x 發表於 2015-12-22 19:39
想快今個星期有967s,啱晒btw,n962同n969雖然都叫入屯門,但兩條線係屯門零重疊,各有各做
...

兩條線都停轉車站

當然有無人用就另計

但如果以整體屯門角度

係N962客量低迷情況下
天降一條N969,根本就賺盡

不過某程度咁改N969,即係話N962條線有問題

一個屯門有兩條港島返新界N線,天水圍同元朗都只係得一條
學小小人話齋,好多地方都無N車,唔夠客就要兜
但屯門就有兩條(就算一條單邊都係咁講),多過一條,對依家一條都無既地區,顯得更不公

世界很簡單 人類很複雜
bestwishes706 發表於 2015-12-22 19:56 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2015-12-22 19:50
兩條線都停轉車站

當然有無人用就另計

天水圍係元朗區一部分,N969 N368係元朗區總共有兩條,如果天水圍咁細都可以當一區,對屯門區同其它地區都唔公平

所以宜家屯門係1.5條,元朗2條,改完道屯門都仲係少過元朗~

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
siusiupeople + 1 + 1 秒殺!

查看全部評分

kmb63x 發表於 2015-12-22 20:22 | 顯示全部樓層
EH2674 發表於 2015-12-22 19:00
甜頭就唔駛喇,轉經屯門最基本頭兩小時各加返一班車喇(30->20),都仲要拖到新年先加,最多客時段上唔到車 ...

其實過左一點真係好似有啲版友咁講頭幾班有八成滿(未經屯門版)?間中夜晚係永吉街等尾班都坐唔滿窗口,除左星期五多啲人
kmb63x 發表於 2015-12-22 20:34 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2015-12-22 19:50
兩條線都停轉車站

當然有無人用就另計

唔係好明咩係天降一條n969就賺盡
通宵時間多啲人有直車返歸,覆蓋範圍加大改善營運環境,有需求就有供應..

認同bestwishes講既事實,天水圍係元朗區既一部份..
屯門區有約六十萬人口,元朗區都有約六十萬人口

唔夠客好聽啲就係重組,難聽啲就兜多啲地方..
不過,宜家n969呢種加站似係經過加而唔係特登兜入去而加.. 還好
kay 發表於 2015-12-22 20:45 | 顯示全部樓層

bestwishes706 發表於 2015-12-22 19:56
天水圍係元朗區一部分,N969 N368係元朗區總共有兩條,如果天水圍咁細都可以當一區,對屯門區同其它地區 ...

如果有架車經過我屋企樓下,但一個站都無

又係咪等於有條線服務我?

睇返,N969早過N968開

N969天水圍開,跟969行法,元朗一帶無站就上公路
以你同小小人邏輯

天水圍係元朗一部份,即係N969等於服務元朗,無站都係咁講,咁既論調咪好奇怪?

再引伸,以你地邏輯,N969等於服務元朗,即係無藉口開N968,而應該用N969元朗加站解決

天水圍係元朗一部份我認同,但路線規劃上,署方似乎唔係行呢套
否則N968應該唔比開線,N969做埋元朗個份啦,兩度加埋都70萬人口

再講,元朗同屯門人口各自50萬,天水圍就得一半廿萬
先唔好理D N車係咪做晒所有區
但N368服務50萬人一個大區
舊時N969覆蓋人口得約廿萬,服務差過N368都叫講得通
而新N969服務單方向屯門及天水圍加埋青公,覆蓋廿萬人口增加到70萬

但N969服務質素同以前廿萬人口一樣,而屯門有N962,作為乘客,點都係講唔通

不過城巴一次過得罪晒整個天水圍客,睇返近年咁多垃圾重組中,呢個方案真係無得輸
但N969改動,就算我唔認同方案,但老實講句,唔係差到貼地,但係有人好心做壞事,咁鐘意做醜人無人阻

但做爛自己公司招牌,要做返好就唔易
世界很簡單 人類很複雜