hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 40系九巴路線重組建議
開啟左側

40系九巴路線重組建議

66702686 發表於 2015-12-18 21:40 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

建議:
40:不經美孚
41:改行西九龍公路
41m:同41P,43b,243m合併
42c:改行西九龍公路及荃灣路
43a:同31m,43m合併
44m;繞經葵盛
45:改行西九龍走廊
46x:繞經美林,美田
48x:延伸至火炭
49X:延伸至長宏邨
Haydn 發表於 2015-12-18 22:39 | 顯示全部樓層

1. 咁改路線,原因何在?
2. 42C好多版友都講過青公-青衣問題,唔重覆
3. 而家好多路線都唔可以就單一條路線既問題作出建議,例如40,如果佢唔經美孚,咁美孚-觀塘有咩補償?40-2A/6D既BBI點處理?呢d唔可以一句「建議40不經美孚」就算,再加上而家290系搶左40唔少客,九巴有心做既點都要有獨市位去維持客量,所以唔可以貿貿然改40,應該要連同其他性質相似既路線,例如38,42C,甚或290系一同考慮

關於其他路線,個人唔係咁熟悉,不便評論

補充:老師有無教你立論得論點,無論據論證,個論點係唔成立ga
HN745 發表於 2015-12-18 23:30 | 顯示全部樓層

40唔經美孚個客量都會幾低下...
而且返荃灣有時美孚都好多人落
要改就要拉埋38 42c 290/290a一齊搞
戈幾條特別線就唔好郁佢住 因為得戈班

利申:星期1-5 都會搭40返學放學既學生哥
Snowbb 發表於 2015-12-19 22:08 | 顯示全部樓層

•    41M  根本冇可能就咁同  43B  /  243M  合併
    荃灣定線又唔同   ,   價錢又唔係一樣   ,   而且唔通新  41M  要加到  3-5  分鐘一班   ?
    再者   ,   青衣邨區議員唔會比  41M  撤離青衣邨總站   。

•    41  咁改只會死得更快
    青衣去何文田至土瓜灣一段唔見得有好大需求   ,   而青衣北去旺角特快亦已經有  41A  係度   ,
    青衣南更加唔會理  41   ,   再者行西九龍公路係連長沙灣至土瓜灣一段主要客源都唔要   ………

•    43A  同  43M  合併既話都尚算合理
    但係同  31M  合併係不能接受   ,   麻煩去睇下  31M  同  43A  既客量係幾咁高   ………

•    44M  行葵盛係唔係要繁忙時間企車頂   ………
    要做葵盛既話係都應該用  43M  做   ,   而唔係用條客量高企既  44M  黎做

•    45  一齊行埋西九龍公路   ,   長沙灣  /  深水埗搭乜去何文田   ?
    連大客倉都唔做   ,   41  同  45  盞等取消

•    46X  就算唔入美田  /  美林   ,   佢地都係要行出黎搭車   ,
    兜入去只會浪費行車時間

•    49X  對青衣南吸引力過低   ,   寧願  249X  全日更好

仲有麻煩請列出詳細改動原因   ,   行車路線   ,   班次收費等

樓主| 66702686 發表於 2015-12-19 22:44 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2015-12-19 22:08
  •    41M  根本冇可能就咁同  43B  /  243M  合併
        荃灣定線又唔同   ,   價錢又唔係一樣   ,   而且 ...

• 42c呢,就算改特快,青山公路仲有38,大窩口仲有40/290/290a

48x呢,依家城隧d巴士無一架入火炭
     樓主| 66702686 發表於 2015-12-19 22:45 | 顯示全部樓層
    Snowbb 發表於 2015-12-19 22:08
        荃灣定線又唔同   ,   價錢又唔係一樣   ,   而且 ...

• 咁42c,48x呢?

hk20020062 發表於 2015-12-20 00:31 | 顯示全部樓層

HN745 發表於 2015-12-18 23:30
    40唔經美孚個客量都會幾低下...
    而且返荃灣有時美孚都好多人落
    要改就要拉埋38 42c 290/290a一齊搞

其實 40 經 MF 某程度上係趕客
    當日個個望佢同紅小片過,到最後咪又係得啖笑
    HN745 發表於 2015-12-20 01:33 | 顯示全部樓層
    hk20020062 發表於 2015-12-20 00:31
    其實 40 經 MF 某程度上係趕客
    當日個個望佢同紅小片過,到最後咪又係得啖笑
    ...

所以重組就要拉埋38 42c 呢d線一齊搞
    咁就可以一區一線出東九龍 客都可以平均分佈

AVD1 發表於 2015-12-20 15:10 | 顯示全部樓層
    HN745 發表於 2015-12-20 01:33

呢個向來都係最理想 o既做法,不過要平衡荃葵青三地利益唔易。
    仲有一點就係如果 42C 只做青衣,班次要減在所難免 ……
    LJ7006 = MF5119 = AVD1
    expertuser2004 發表於 2015-12-21 21:00 | 顯示全部樓層

HN745 發表於 2015-12-20 01:33

仲有條 40P 等緊全日, 不過依家 2X 開左 (區快, 隔站飛, 美孚至九龍灣彩福), 某程度用車更緊張更難抽車出黎比 40P 全日
    而且又難平衡各區議會利益, 依家就算孖線都整到半粒鐘一班, 咁仲要不要單條?

38, 42C 做青山公路
    40, 290, 290A 做葵涌道
    大窩口仍仲有42C/40/290/290a/紅小